Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Pro­fes­so­ri John Mee­wel­la vie ou­lu­lais­yri­tyk­siä Kii­naan: “Meidän on oltava maail­man par­hai­ta te­ke­mään bis­nes­tä”

"Kun olemme näin hyviä, meidän on oltava maailman parhaita tekemään bisnestä", sanoo oululaisprofessori John Meewella.

"Se oli kuin taivas maan päällä. Niin rauhallinen, puhdas ja ihmiset niin ihania. Täällä haluan kuolla", kertoo John Meewella ensi vierailustaan Suomessa.
"Se oli kuin taivas maan päällä. Niin rauhallinen, puhdas ja ihmiset niin ihania. Täällä haluan kuolla", kertoo John Meewella ensi vierailustaan Suomessa.
Kuva: Teija Soini

– Kun olemme näin hyviä, meidän on oltava maailman parhaita tekemään bisnestä, sanoo oululaisprofessori John Meewella. Hän aikoo houkutella lähivuosina 560 yritystä Pohjoismaista ja Indonesiasta Kiinan Nanjingissa rakenteilla olevaan Minipiilaaksoon (MiNiSV).

Meewellan mielestä Suomea parempaa ei saisi tekemälläkään. Nyt pitäisi vielä päästä eroon vaatimattomuudesta. Miksi siis vain ruotsalaiset ylpeilevät muutaman vuoden takaisella kansainvälisellä vertailulla, jossa he olivat vasta toisena ja Suomi kirkkaasti ykkösenä, kun kansan koko suhteutettiin insinöörien määrään ja käytettyihin innovaatiopanoksiin?

Koska ruotsalaiset osaavat markkinoida ja tehdä kauppoja. Silti Meewella sai kiinalaiset kiinnostumaan viime keväänä Oulusta.

– Suomessa on parempaa teknologiaa, hän sanoo.

Yrityskiihdyttämöä perustetaankin sille ajatukselle, että kun yhdistetään suomalainen teknologia ja Kiinan valtavat markkinat, syntyy miljardiyrityksiä.


Meewella
etsi Oulun kartalta vuonna 2008, kun hän työskenteli yliopistossa Dubaissa ja verkottui arvovaltaisissa piireissä Lähi-idässä. Tapaaminen dekaani Kimmo Alajoutsijärven kanssa johti myöhemmin Meewellan rekrytointiin.

Suomalaisten rehellisyys teki ison vaikutuksen. Meewella mietti, että on oltava joko ihan aito tai idiootti, jos kuvittelee voivansa tehdä maailmalla rehellistä bisnestä.

– Se on julmaa, ei ollenkaan kuin Pohjoismaissa. Sääntöjä, sopimusta tai logiikkaa ei voi seurata.

Kansainvälisessä bisneksessä pärjää, kun sopeutuu toimimaan sen ehdoilla. Suomalaiset elävät Meewellan sanoin kuitenkin “sääntö-Suomessa“. Kaikki on vain joko hyvää tai pahaa. Joten etenkään pienet yritykset eivät edes astu niin sanotulle harmaalle alueelle, vaikka juuri siellä tehdään iso osa kaupoista.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. Kaikki on harmaata, puolirikollista, jopa rikollista, tokaisee ortodoksipappien kanssa jatkuvasti ratkaisujaan arvioiva professori ja pyytää heti anteeksi suorasukaisuuttaan.

– En ole yhtään diplomaattinen.