Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö puhui Putinin kanssa Na­val­nyin ta­pauk­ses­ta – puhelu käytiin Suomen aloit­tees­ta

Nival
Presidentti Sauli Niinistö puhui Navalnyin tapauksesta presidentti Vladimir Putinin kanssa. Arkistokuva.
Presidentti Sauli Niinistö puhui Navalnyin tapauksesta presidentti Vladimir Putinin kanssa. Arkistokuva.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet puhelimitse Aleksei Navalnyin tapauksesta.

Tasavallan presidentin kanslia tiedottaa, että presidentit puhuivat torstaina aamupäivällä Navalnyin vangitsemisesta ja sen vaikutuksista Euroopan maiden ja Venäjän suhteisiin. Lisäksi presidentit jatkoivat vuodenvaihteessa käymäänsä keskustelua suurvaltasuhteista ja asevalvonnasta.

Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.

Venäläinen oppositiopoliitikko Navalnyi palasi viikonloppuna Saksasta Venäjälle ja hänet otettiin heti lentokentällä Moskovassa kiinni. Pikaoikeudenkäynnissä Navalnyi tuomittiin kuukauden mittaiseen vankeuteen ehdonalaistuomion ehtojen rikkomisesta.

– Kun me otamme huomioon murhayrityksen, sen jälkeen luvallisen lähdön maasta saamaan hoitoa ja omaehtoisen paluun, vaikkakin ehkä joidenkin säännösten mukaan vähän myöhässä, mutta kuitenkin omaehtoisesti, kyllä nuo toimenpiteet kovin ankarilta tuntuvat, Niinistö kertoi STT:n mukaan etäyhteyden päästä toimittajille sen jälkeen, kun hän oli päättänyt puhelunsa Putinin kanssa.

Useat maat esimerkiksi Euroopassa ovat vaatineet Navalnyin vapauttamista. Suomessa sekä presidentti Niinistö että pääministeri Sanna Marin (sd.) ovat todenneet. että oppositiopoliitikko pitää vapauttaa.

Navalnyi oli Saksassa toipumassa myrkytyksestä, jonka kohteeksi hän joutui viime vuonna Venäjällä.

Päivitetty kello 14.33: Lisätty Niinistön kommentti.