Pre­si­dent­ti Biden julisti hir­mu­myrs­ky Idan run­te­le­man Loui­sia­nan ka­tast­ro­fia­lueek­si, koko New Or­lean­sin kau­pun­gis­ta kat­ke­si­vat sähköt

Washington/Helsinki

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on hyväksynyt Louisianan osavaltion pyynnön tehdä katastrofijulistus alueelle. Valkoinen talo kertoo asiasta verkkosivuillaan.

Katastrofijulistus mahdollistaa liittovaltiotason rahallista tukea muun muassa osavaltiolle ja 25 piirikunnan asukkaille. Uutiskanava CNN kertoo, että alueille asuvat voivat saada tukea muun muassa väliaikaiseen asumiseen ja kotien kunnostamiseen.

Hirmumyrsky Ida saapui eilen Yhdysvaltoihin ja toi mukanaan rankkasateita, kovia tuulia ja tulvia.

New Orleansissa asuva mies puhdisti pihan viemäriä roskasta vesisateessa hirmumyrsky Idan ollessa tulossa kaupungin alueelle sunnuntaina Suomen aikaa.
New Orleansissa asuva mies puhdisti pihan viemäriä roskasta vesisateessa hirmumyrsky Idan ollessa tulossa kaupungin alueelle sunnuntaina Suomen aikaa.
Kuva: DAN ANDERSON

New Orleansin kaupungista ovat katkenneet sähköt hirmumyrskyn edetessä Louisianan osavaltiossa. Asiasta kertovat paikalliset viranomaiset Twitterissä. Sähköt toimivat ainoastaan generaattoreilla.

Poweroutage.us-sivuston mukaan koko osavaltiossa yli 950 000 asiakasta on sähköittä.

Yhdysvaltalaiskanava CNN kirjoittaa, että New Orleansin asukkaita on kehotettu rajoittamaan veden käyttöä, sillä sähkökatko vaikuttaa veden pumppaamiseen viemäreissä.

Paikoin osavaltiossa on annettu tulvavaroitus ja asukkaita kehotetaan etsimään välittömästi turvaa korkeammalla olevilta alueilta.

CNN uutisoi, että paikoin Louisianassa hätänumero ei ole ollut toiminnassa. Katkolle ei kerrottu syytä, mutta Ida on tuonut alueelle rankkasateita ja kovia tuulia.

Ida on kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan heikentynyt kakkoskategorian myrskyksi. Sen tuulten nopeus on yhä yli 49 metriä sekunnissa. Aiemmin sunnuntaina Ida ehti edetä voimakkaana, neloskategorian hurrikaanina.

Ainakin yksi ihminen kuollut

Yhdysvaltalaismediat kertovat, että ainakin yksi ihminen on kuollut Idan seurauksena saatuaan vammoja kaatuneesta puusta.

Idan on varoitettu voivan aiheuttaa voimakkaiden puuskien lisäksi myös hengenvaarallisia rannikolle iskeviä myrskyvuoksia. Useita ihmisiä on evakuoitu myrskyalueilta.

Louisianan osavaltioon on julistettu Idan vuoksi hätätila. 16 vuotta sitten hirmumyrsky Katrina kylvi tuhoa alueella ja lähes 1 800 ihmistä kuoli. Mississippijoen alajuoksulla sijaitseva New Orleansin kaupunki peittyi silloin lähes kokonaan tulvavesiin.