Kaupallinen yhteistyö

Yrityskylässä opitaan tärkeitä kan­sa­lais­tai­to­ja

Oulaisella Cafe Roosterilla on Yrityskylässä oma kahvio ja suuri terassi. Jussi Ylitalo päiväkahviaikaan Roosterin terassilla Yrityskylän keskusaukiolla. KUVA: Anni Jyrinki
PPY 7.9.2019 6:00
Anni Jyrinki

Mukana 36 kuntaa, 17 oululaista yritystä ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Yrityskylä on koululaisten oma ”pienoisyhteiskunta”, jossa oppilaat pääsevät kokeilemaan työskentelyä eri ammateissa sekä yrittäjinä ja opettelemaan rahankäyttöä. Yrityskylän Alakoulu tavoittaa tällä hetkellä jo yli 75 prosenttia kaikista Suomen kuudesluokkalaisista.

Oulussa yrityskylä on toiminut vuodesta 2013 lähtien, jolloin toiminta täällä pilotoitiin. Nyt mukana on 36 Pohjois-Suomen kuntaa, joilta myös tulee yrityskylän pääasiallinen rahoitus. Osa rahoituksesta tulee myös mukana olevilta yrityksiltä.

”Paikalliset yritykset lähtivät mukaan 2014 ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät järjestönä 2017”, aluepäällikkö Jussi Ylitalo kertoo.

Yksinyrittäjien kimppatoimisto

Ylitalo esittelee Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien kanssa yhteistyössä ideoitua ja luotua niin sanottua yrittäjähubia, jossa on toimitilat pienille yrityksille. ”Tällaiselle tilalle koettiin olevan tarvetta, koska suurin osa maamme yrittäjistä on yksinyrittäjiä, joiden työtä saadaan tämän hubin avulla esiteltyä koululaisille.”

”Yrityshubin toimitilassa koululaiset voivat työskennellä ICT-alan freelancer-yrittäjänä, kampaajana, logistiikka-alan yrittäjänä, metsäkoneyrittäjänä, viestinnän alan yrittäjänä sekä rakennusliikkeen yrittäjänä.”

”Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien kanssa loimme suuntaa antavan käsikirjoituksen siitä, mitä yrityshubissa työskentelevien työpäivät pitävät sisällään”, Ylitalo jatkaa.

Samanmoinen käsikirjoitus on tehty jokaisen mukana olevan yrityksen kanssa.

”Kaikkiaan meillä on täällä Oulussa nyt 17 työpaikkaa yrityksissä, sekä muutamia kaupungintalolla. Alakoululaisia meillä kävi viime vuonna kaikkiaan 6000 ja työllistämme vuosittain noin 150 opiskelijaa harjoittelijoina yliopistolta.”

Koululaiset pääsevät päivän aikana työskentelemään muun muassa kaupoissa, pankissa, kahvilassa, terveydenhuollossa ja sellaisissa työpaikoissa kuin Oulun energia ja Kiertokaari.

Ysiluokkaiset globaaleilla markkinoilla

Yrityskylässä vierailu kestää yhden koulupäivän, mutta on osa laajempaa opetuskokonaisuutta. Kokonaisuuteen kuuluu opettajien koulutusta, oppimateriaalit kouluille sekä vierailun jälkeen opitun kertaaminen ja palautteen kerääminen.

Kuudennen luokan jälkeen yrityskylän toiminta on vastassa sitten yhdeksännellä. Silloin oppilaan johtavat tiimeissä kansainvälisillä markkinoilla toimivia yrityksiä. Kyse on pelistä. Sen voittajatiimi on se, jonka luotsaama yritys pärjää markkinoilla parhaiten ja jolla on paras maine. Yrityskylä tavoittaa nykyisin 40 prosenttia yläkoulujen yhdeksäsluokkalaisista.

Suomessa näitä Talous ja Nuoret – eli TAT ry:n – hallinnoimia yrityskyliä on kaikkiaan kahdeksan kappaletta, joista Oulu on pohjoisin.

 

 

”Yrityskylä tavoittaa nykyisin 40 prosenttia yhdeksäs- luokkalaisista.”Yrityskylä tavoittaa nykyisin 40 prosenttia yhdeksäs- luokkalaisista.”

MAINOS

Uutisvirta

15:29
Tällaisia ovat Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun ehdotukset
15:25
Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun työt valmistuivat
14:34
Kuumalle liedelle jäänyt muoviastia aiheutti palohälytyksen Limingassa
13:59
Postin työntekijät osoittivat mieltään Postin pääkonttorilla Helsingissä – "Emme hyväksy, että meitä kohdellaan kuin orjia Suomessa"
13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Henkilöauto ja traktori kolaroivat Oulun Vasankankaalla – ensihoito vei yhden henkilön tarkistettavaksi
101
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
79
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
45
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
39
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
37
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
23
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image