Kaupallinen yhteistyö

Yrityksessä suunnitellaan työn­te­ki­jöi­den sitouttamista osakeannilla: Miten hallitus aikoo helpottaa si­tout­ta­mis­ta?

PPY 9.1.2020 6:00
Riikka Kaikkonen

Olemme suunnitelleet yrityksessämme työntekijöiden sitouttamista osakeannilla. Kuulin, että hallitus suunnittelee merkittävää uudistusta työntekijän sitouttamisen helpottamiseksi. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

 

Hallitus esittää, että vasta matemaattisen arvon alittava merkintähinta aiheuttaisi veroseuraamuksia osakkeet merkitsevälle työntekijälle.

Riikka Kaikkonen, Veroasiantuntija, KPMG Oy Ab

 

 

Riikka Kaikkonen Veroasiantuntija KPMG Oy Ab

VASTAUS

Kiitos kysymyksestäsi, joka on varmasti monille työntekijöiden/avainhenkilöiden sitouttamista suunnitteleville yhtiöille ajankohtainen ja mielenkiintoinen. Hallitus suunnittelee listaamattoman osakeyhtiön työntekijöilleen suuntaaman osakeannin eli henkilöstöannin verotuksen helpottamista 1.7.2020 lähtien. 

Tällä hetkellä työntekijälle muodostuu veronalaista ansiotuloa, mikäli hän saa merkitä yhtiön osakkeita käypää arvoa alempaan hintaan. Saatu etu on veronalaista siltä osin kuin osakkeen tai osuuden hinnasta saatu alennus on enemmän kuin 10 prosenttia osakkeen tai osuuden käyvästä hinnasta. Jos etu ei ole henkilöstön enemmistön käytettävissä, saatu alennus on koko määrältään veronalaista tuloa.

Hallituksen esittämä uudistus mahdollistaisi henkilöstöannin toteuttamisen siten, että työntekijä voisi merkitä osakkeita niiden matemaattisesta arvosta. Hallitus esittää, että vasta matemaattisen arvon alittava merkintähinta aiheuttaisi veroseuraamuksia osakkeet merkitsevälle työntekijälle. Koska osakkeen matemaattinen arvo perustuu yhtiön nettovarallisuuteen, se voi olla yhtiön käypää arvoa paljonkin alhaisempi. Hallitus esittää, että osakkeiden arvonnoususta myöhemmin saatava hyöty verotettaisiin työntekijän pääomatulona siinä vaiheessa, kun hän luovuttaa merkitsemiään osakkeita. Kuten nykyisessäkin lainsäädännössä, myös uudistuksen jälkeen henkilöstöannissa käytettävä alempi merkintähinta tulisi olla henkilöstön enemmistön käytettävissä. Mikäli uudistus toteutuu hallituksen esityksen mukaan, osakkeita voitaisiin siis käytännössä antaa työtekijöiden merkittäviksi käypää arvoa alempaan hintaan ilman verokustannuksia merkintähetkellä.

MAINOS

Uutisvirta

22:22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image