Kaupallinen yhteistyö

Yrittäjille on kysyntää

Soten tuoma muutos kuntien päätöksentekoon on iso mahdollisuus, elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama muistuttaa. Uusien valtuustojen tärkeimpiä tehtäviä on kaupunkien pitäminen elinvoimaisina. Yrittäjyyden edistämisellä on tässä iso merkitys.
PPY 29.12.2016 6:00
Tiina Toivakka

 

Suomalaisten kaupunkien ja kuntien valtuustojen luottamusmiehistä on yrittäjiä tällä hetkellä keskimäärin noin 20 prosenttia.

– Enemmänkin voisi olla, toteaa elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama Suomen Yrittäjistä.

Yrittäjien määrä kuntapäättäjissä vaihtelee paljon, parhaimmillaan yrittäjien osuus kuntapäättäjistä on jopa 60 prosenttia.

Kallama muistuttaa nyt olevan oikea hetki harkita ehdokkuutta. Mukaan tarvitaan sekä yrittäjiä että yrittäjämäisen asenteen omaksuneita ihmisiä.

Sote-uudistuksen myötä kunnan rooli muuttuu, kun palvelujen rahoitus- ja järjestämisvastuu poistuu kunnilta.

Soten osuus on ollut kunnissa noin puolet budjetista, ja moni päättäjä saattaa luulla kuntien merkityksen jatkossa vähenevän. Ehdokkuus ei ehkä enää motivoi entiseen tapaan.

– Päinvastoin, nyt on entistä tärkeämpää olla mukana vaikuttamassa. Soten poistuminen kunnilta vapauttaa paljon energiaa ja henkistä pääomaa. Sote-asioihin on liittynyt paljon sellaisia lakisääteisiä tehtäviä, joihin kuntatasolla ei ole voitu vaikuttaa ja valta päätöksenteossa on ollut pieni.

– Nyt vapautuu aikaa sellaisiin tehtäviin, joilla on oikeasti merkitystä kuntalaisille, Kallama korostaa.

Elinvoimaa edistämään

Uusien valtuustojen tärkeimpänä tehtävänä Susanna Kallama näkee asukkaiden hyvinvoinnin ja alueen elinvoiman edistämisen. Nämä asiat linkittyvät hyvin läheisesti yhteen.

Elinvoimaan vaikuttavat muun muassa alueen infra, kaavoitus, asuntopolitiikka ja jopa päivähoitotilanne.

Kuntien tärkein tulolähde on kunnallisvero, jota varten tarvitaan työpaikkoja ja veronmaksajia. Mitä paremmin asiat kunnassa hoidetaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä kunta kiinnostaa myös potentiaalisia uusia yrityksiä ja asukkaita.

– Kaikki mitä näistä asioista päätetään, vaikuttaa yrittäjyyden toimintaedellytyksiin. On kaikkien etu, että asiat hoidetaan tehokkaasti ja alueen elinvoimaa lisäävästi.

Kallama muistuttaa kuntien tekemillä hankinnoilla olevan myös elinkeinopoliittista merkitystä. Kunnat ostavat paljon erilaisia tavaroita ja palveluita, ja yrittäjiä tarvitaan muistuttamaan kuntia pienhankintojen tärkeydestä.

Yrittäjä on hyvä päättäjä

Yrittäjätausta antaa Susanna Kallaman mielestä hyvän pohjan yhteisten asioiden hoitoon. Yrittäjänä ja kunnanvaltuutettuna itsekin toiminut Kallama toteaa yrittäjillä olevan juuri sellaista liiketoiminnallista osaamista, jota kuntapäättäjän työssä tarvitaan.

– On osattava katsoa kokonaisuuksia ja ymmärrettävä talouden realiteetit.

Toisaalta työskentely valtuustoissa ja lautakunnissa antaa myös paljon ja avaa uusia näkökulmia sekä yhteiskuntaan että yhteiseen päätöksentekoon.

– On hyödyllistä keskustella erilaisten ja eritaustaisten ihmisten kanssa, kuunnella eri näkökantoja ja muodostaa niistä johtopäätöksiä, Kallama mainitsee.

Monia yrittäjiä mietityttää ajankäyttö: mistä löytää aikaa oman yrityksen pyörittämisen lisäksi vielä luottamustoimillekin? Asia riippuu pitkälti siitä, minkälaisiin tehtäviin ryhtyy ja mihin haluaa keskittyä.

– Kannattaa myös miettiä panos-tuotos –suhdetta. Luottamustehtävät antavat sellaista, josta voi olla hyötyä omassa työssä.

Kallama muistuttaa, että yhteisiin asioihin voi vaikuttaa muuallakin kuin valtuustossa. Ehdokkaana oleminen mahdollistaa jo pääsyn lautakuntiin, joissa valtuustoihin tulevat asiat valmistellaan.

Hän rohkaisee kaikkia vähänkin ehdokkuutta harkitsevia lähtemään mukaan. Tulevat muutokset tuovat paljon uutta ja mielenkiintoista kuntakenttään.

– Yrittäjyyden merkitys nähdään aiempaa selvemmin. Vaikka kuilu yrittäjän arkeen on vielä olemassa, niin paljon ollaan menty jo eteenpäin. Entistä enemmän nyt kaivataan yrittäjiä mukaan päätöksentekoon, Susanna Kallama kannustaa.

Lisätietoja: www.yrittajat.fi/kuntavaalit

Kiinnostuitko
ehdokkuudesta?
Näin pääset eteenpäin:

Valitse puolueesi

Ota yhteyttä oman asuinkuntasi ko. puolueen ”paikallisyhdistykseen”.
Yhteystiedot löydät helpoiten puolueiden nettisivuilta.

Muista, että kaikki puolueet haluavat hyviä ehdokkaita. Yhteydenottosi on tervetullut.

Jos mikään puolue ei tunnu omalta, perusta oma valitsijayhdistys.

Lähde: Suomen Yrittäjät  

MAINOS

Uutisvirta

52
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
51
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
33
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
33
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
26
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
25
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
25
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image