Kaupallinen yhteistyö

Yrittäjien viesti eduskunnalle: Työvoiman saatavuutta helpotettava

PPY 28.8.2019 6:00
Anna Tilvis,

Sopivan työvoiman huono saatavuus nousi keskustelujen ykkösaiheeksi Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien ja alueen kansanedustajien tapaamisessa.

Työvoiman saatavuus nousi ykkösaiheeksi alueen kansanedustajien ja yrittäjien tapaamisessa. Useilla aloilla ja paikkakunnilla yrittäjät eivät saa riittävästi työntekijöitä. Kansanedustajat saivat vahvaa evästystä.

”Pintakäsittelyalalla pula on krooninen. Ammatilliseen koulutukseen ei hakeudu riittävästi porukkaa eivätkä kaikki opiskelijat ehkä ole motivoituneita. Meillä on ollut paikkoja auki koko kesän. Yhtään oikeaa hakijaa ei ole soittanut, vaikka maalarin nimikkeellä on paljon työnhakijoita TE-toimiston listoilla”, Miika Sutinen kertoo.

Ongelma koskee monia toimialoja. Esimerkkejä työvoimapulasta tilaisuudessa tuli muun muassa siivousalalta, matkailusta ja taloushallinnosta. Yrittäjät toivovat, että ulkomaisen työvoiman palkkausta EU:n ulkopuolta helpotettaisiin.

Lisää työvoimaa EU:n ulkopuolelta?

”Minun ehdotus on, että me vapauttaisimme EU:n ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevan työvoiman saatavuusharkinta. Mutta tehtäisiin velvoite, että ennen kuin työntekijä voi aloittaa työnteon, niin hänestä pitää tehdä ilmoitus työvoimahallintoon”, kansanedustaja Mari-Leena Talvitie pohtii.

”Tällä vaalikaudella se ei poistu, mutta sen sisällä voidaan tehdä paljon. Uudellamaalla lähes kaikki suorittavat alat on vapautettu siitä poikkeusluvilla. Yrittäjien kanssa voitaisiin miettiä pullonkauloja ja hakea tänne poikkeuslupia. Se poistaa saatavuusharkintapuolen, mutta ei työlupamenettelyä”, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen sanoo.

Tuomas Parttimaa toivoo, että yrittäjän omassa harkinnassa on yrittäjyyden määrittäminen ja toiminimiyrittäjien yrittäjäriskiä ei turhaan arvioida verottajan puolesta. Työllisyydelle olisi parasta lääkettä kun toiminimiyrittäjät saisivat vapaasti yrittää ilman tulkintoja.

”Parasta lääkettä olisi, että saisit käydä laskutustöissä kenellä vaan eikä verottaja tulkitse sitä, onko sinulla yrittäjän riskiä vai ei.”

Mielenterveys ja työllisyys

Eija Hämäläisen mielestä mielenterveysongelmien hoitamiseen tulisi osoittaa rahaa joka kunnassa.

”On ihmisiä, joilla olisi halu opiskella ja tehdä töitä, mutta pää ei kestä. Ehdotan, että valtionosuusrahaa ei tule, jos kunta ei budjetoi rahaa mielenterveystyöhön. Tämä on jo työllisyysongelma. Ne, jotka ovat työelämässä, palavat loppuun”, Hämäläinen puhkuu.

”Sosiaaliturvan uudistus on iso uudistus. Työn vastaanottamisen on oltava kannattavaa”, kansanedustaja Antti Rantakangas vastaa tämän hetken haasteita koskevaan kysymykseen.

Tuppurainen lupaa panostaa neuvotteluihin EU:ssa.

”Yritetään neuvotella, että saataisiin EU:lta maksimimäärä yrityskehitysrahaa ja rakennerahaa.”

Jonna Muurisella on yrittäjänä kokemuksia työntekijän äitiysloman kustannuksista.

”Miksi äitiysvapaan palkat tulevat naisten työnantajien maksettaviksi? Se on kilpailuun liittyvä kysymys nais- ja miesvaltaisen yrityksen välillä. On maksettava tuplaliksaa, kun palkkaa sijaisen”, Muurinen kertoo.

”Ehdotan Ruotsin mallia, ettei työnantajan tarvitsisi miettiä, voiko palkata naista. Siellä naisten työllistyminen on joustavampaa. Kaikki työnantajat maksavat työnantajakuluja.”

”Vanhemmuuden kustannuksia tulisi jakaa niin, ettei vastuu ole tietyllä yrittäjällä”, Talvitie sanoo. Aikaisemmin naiset työllistyivät enemmän julkiselle sektorille, jolloin äitiysloman maksajana oli julkinen sektori. Nykyään tilanne on toinen.

Yhteistyötä yli puoluerajojen

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen nostaa esiin osaamisen vahvistamisen ja työvoiman saatavuuden. Alueen etujen ajamisessa yrittäjät toivovat yhtenäistä rintamaa puoluetausta huolimatta.

”Menkää yhteen yli puoluerajojen, kun lähdette viemään jotain Pohjois-Pohjanmaata koskevaa asiaa eteenpäin”, Jorma Kortesoja painottaa.

 

 

Kansanedustajat Jenna Simula (vas.), Pekka Aittakumpu ja eurooppaministeri Tytti Tuppurainen sekä kansanedustaja Antti Rantakangas kuuntelevat Miika Sutisen (oikealla) kokemuksia. Marjo Kolehmainen kertoi yrittäjien kommentit hallitusohjelmaan. KUVA: Anna Tilvis

Pohjois-Pohjanmaalla
ilmoitettiin heinäkuussa 
avoimeksi 3900 työpaikkaa

 • Pohjois-Pohjanmaalla oli heinäkuun
  lopussa 21 300 työtöntä työnhakijaa (mukaan luettuna lomautetut), mikä on
  1 100 työtöntä (-5 %) vähemmän
  kuin vuosi sitten.
 • Kiihkein työttömyyden laskuvaihe on ohi, sillä työttömien määrä ei alene yhtä merkittävästi kuin viime vuonna ja vielä alkuvuodesta.
 • Uusia työpaikkoja ilmoitettiin Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistoon avoimeksi heinäkuun aikana 3 900, mikä on lähes
  1 100 paikkaa enemmän kuin vuosi sitten.
 • Työantajat hakivat runsaasti ammatillisia perus-osaajia varsinkin rakentamisen ja
  eri palvelujen tehtäviin (muun muassa rakennustyöntekijät,
  kirvesmiehet, konekorjaajat, ravintolatyöntekijät, siivoojat,
  hoiva-alojen työntekijät).   
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

"Meillä on ollut paikkoja auki koko kesän. Yhtään oikeaa hakijaa ei ole soittanut, vaikka maalarin nimikkeellä on paljon työnhakijoita TE-toimiston listoilla."

Tämä voi olla tottakin, koska itsekin laitan yleensä vain hakemuksen netissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaapa noita työpaikkoja, esim ICT puolella siellä on eräältä taholta samat ilmoitukset(aika monta)ja ollut kohta noin 9kk, ja se uusitaan joka keskiviikko. Kokemus on että kun laittaa hakemuksen niin siitä ei koskaan saa vastausta. Samanlaisia ilmoituksia on jokaisella alalla, siellä on ns. nollasopimusilmoituksia. Mol.fi sivustolla n oman kokemuksen perusteella vain noin 20% oikeita työpaikka ilmotuksia, loput on uusittuja ikuisuus ilmoituksia, yrityksen markkinointi muka hakuja ja osa no... kokeilkaa hakea niiden paikkoja.

SItten näihin yrityksiin jotka oikeasti valittavat ettei saa työvoimaa, onko heiltä kysytty miten ovat rekrynneet, miten aikaisemmat rekryt on mennyt, ovat pilanneet maineensa isoihin rekrytointivirheisiin. Sitten voidaan kysyä ovatko valmiita kouluttamaan edes vähän tulevaa työntekijää vai ovatko halunneet sen työpaikanvaihtajan joka heti tuottaa rahaa. Miksi he eivät halua palkata työtöntä.
Uskoisin että kun nämä kysymykset kysytään niin selviää, että yritykset eivät halua panostaa työntekijään yhtään sen enempään tai sitten ovat pilanneet maineensa työnhakijoiden piirissä ylimielisellä käytöksellä jolloin ne joilla on mahdollisuus valita työpaikkansa pysyvät kaukana yrityksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama koskee myös kaupallisia palstoja. Pahimmat ovat Indeed ja LinkedIn, joista on todella työlästä löytää uutta oikeaa ilmoitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnon palkka tehdystä työstä,löytyy tekijöitä.Turhaan piipitätte kun ei ole tekijöitä.Ei se yrittäjäkään pyhällä hengellä elä saati maksa laskujaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjois - Pohjanmaalla erittäin monella työntekijällä on jossain vaiheessa työuraansa työttömitä pätkiä. Heistä useimmat tietävät, miltä tuntuu hakea vimmaisesti töitä, ja kuinka huonosti monia työnhakijoita kohdellaan.
Siksi yrittäjien kannattaisi näissä julkisissa ulostuloissa panostaa tahdikkaaseen ja sivistyneeseen viestintään. Ei esimerkiksi juorujen levittämiseen laiskoista työttömistä, kuten aiemmassa asiaa käsittelevässä viestissä tehtiin. Se ei tunnu hyvältä niistä, jotka ovat vierailleet myös siellä yhteiskunnan toisella puolella. Se tuntuu siltä, että yrittäjien asiaa pyritään edistämään provosoimalla ja halvoilla julkisuustempuilla. Olemme kuitenkin kaikki samassa veneessä tässä yhteiskunnassa, sekä yrittäjät että palkansaajat. Kunnioitetaan ja ymmärretään toisiamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ihminen muuttaa uuteen maahan, jossa on hänelle täysin vieras kulttuuri ja kieli, hän on kriisissä. Kaiken uuden opettelu vie voimia, kotiin on ikävä, on yksinäistä ja päivät ovat täynnä stressiä, kun asioita ei vielä osaa eikä niissä voi onnistua. Mielenterveys ja psyykkinen ja fyysinen jaksaminen on lujilla.
Miten, ja millä mittarilla mitattuna, tämä ihminen voi olla tehokkaampi työntekijä (nimenomaan suorittavissa töissä, joissa työkielenä suomi) kuin suomalainen, joka väistämättä kuitenkin osaa jo perusasiat? Ei mitenkään. Hän voi olla ainoastaan huomattavasti halvempi työntekijä, koska ei joko tiedä oikeuksiaan, tai ei uskalla ja osaa niitä puolustaa.
Nyt jo puhutaan siitä, kuinka paljon tietyissä töissä menee työaikaa hukkaan, koska yhteistä työkieltä ei ole, toimintatapoja ei tunneta, eikä ulkomaalaisella kiinnosta ottaa työstään mitään muuta kuin aivan välttämättömimmän vastuun. Niin ihmisen mieli toimii, jos hän on yhteiskunnassa vain käymässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjien viesti eduskunnalle, ilmaisen työvoiman saatavuutta helpotettava!
Mikäli tämä ei ole mahdollista, niin ainakin lähes ilmaisen työvoiman saatavuutta tulee helpottaa ja tukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika moni tänne on jo kommentoinutkin sen ainoan oikean lääkkeen työvoiman saamiseksi: maksakaa kunnon palkkaa täysimittaisilta työpäiviltä niin, että työntekijä tulee sillä toimeen, ja että se jopa houkuttaa hakemaan työpaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos työnantajalle ei kelpaa kukaan yli 45-vuotias, eikä yksikään hedelmällisessä iässä oleva nainen, eikä kansalaisuudesta riippumatta kukaan, jolla pitäisi maksaa kunnon palkkaa, niin vaikea on uskoa että Suomessa on oikeasti työvoimapula.
Alat, joilla työ on raskasta, työolosuhteet tehty tahallaan hyvin raskaiksi ja palkka niin pientä, ettei sillä elä, eivät tietenkään ketään houkuttele. Kun raskas työ vie terveyden, ihminen on puun ja kuoren välissä: pienestä palkasta kertynyt eläke tai ansiosidonnainen ei edelleenkään riitä elämiseen sitäkään vertaa mitä palkka, ja kun terveys on mennyt, on vaikea löytää uutta työtä.
Että laittakaa työnantajat nyt ensimmäisenä perusasiat kuntoon, lähtien palkasta ja inhimillisestä työtahdista. Ei kukaan tee käytännössä vapaaehtoistyötä oman terveytensä uhalla yhdenkään yrittäjän hyväksi - eihän yrittäjäkään tekisi vastaavaa kenenkään toisen hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edelleenkin Suomessa on jatkuvasti kymmeniä tuhansia ihmisiä palkatta työkokeiluissa, jotka eivät johda mihinkään ja "päivähoidossa" työvoimakoulutuksissa ja niiden palkattomissa työssäoppimisissa. Ihmisiä, jotka kykenisivät ja haluaisivat tehdä palkattua työtä. Hyvin koulutettuja ja kokeneitakin ihmisiä. Palkanmaksajat vain puuttuvat. Maahanmuuttajanuoret parveilevat järkevän tekemisen puutteessa Pelaamoissa peliautomaatien ympärillä. Maahanmuuttajanaiset suunnittelevat maastamuuttoa, kun erilainen ulkoasu tai -nimi estää työn saamisen niilläkin aloilla, joissa sanotaan olevan työvoimapula. Tuskinpa suosittelevat Suomea ensisijaisena maana. Onko kysessä työvoimapula vai haluttomuus maksaa palkkaa, halu saada lisää työvoimaa, jotta palkkataso saadaan laskemaan vai se, ettei oikeasti palkallisia työpaikkoja ole edes tarjolla?

Ulkomaillakin on tutkimuksia tehty siitä, että lisää työvoimaa halutaan ulkomailta siksi, että lisääntynyt työvoiman tarjonta laskisi palkkatasoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei esimerkiksi siivoustöihin pääse ilman kokemusta tai koulutusta. Olen usein yrittänyt viimeisen päälle kirjoitetulla hakemuksella, mutta "kiitos, mutta ei kiitos" - viesti on ollut se tavallinen tulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei myöskään pääse, jos on kokemusta ja koulutusta toiselta alalta. Silloin ne pelkäävät, että tekijä karkaa toisiin töihin heti, kun on mahdollista. Minun hakemustani ei edes otettu vastaan siivous-, toimisto-, jätehuolto- ja rakennustöitä välittävään firmaan, koska olen opiskellut korkeakoulussa.

Ohjelmistopuolella taas ei edes anneta "ei kiitos" -vastausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tämä ole ongelma vaan se, että pitäisi saada EU:n ulkopuolelta väkeä kahden euron tuntipalkalla ja se ei tällä hetkellä onnistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilisen viestin mukaan on pulaa työntekijöistä, jotka tulevat töihin 1200 euron kuukausipalkalla ja ilmeisesti tekevät vielä yli 8 tuntista päivää valittamatta.

Sanoi muuten erään rekrytointi/työtoimiston edustaja, että pulaa ei ole maalareista sinänsä, vaan maalareista, jotka pysyvät urakkansa loppuun. Miksiköhän maalarit häipyvät kesken urakan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjät haluavat ilmasia puoliilmasia työntekijöitä ei vät ole halukkaita palkkaamaa työntekijöitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi, puita kaatunut ja sähköjä katkennut
181
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
67
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
56
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkeyhtiöillä on 250 miljaardia sijoituksissa. Tuli mieleen että eläkeyhtiöt voisivat rakentaa Helsinki-Oulu junaraitee... Lue lisää...
Kulutuspinta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image