Kaupallinen yhteistyö

Yrit­tä­jä­ko­ke­mus­ta mo­ni­puo­li­ses­ti kartuttanut Vuoden puheenjohtaja Sanna Salo siirtyi Pohjois-Pohjanmaan Yrityskylän alue­pääl­li­kök­si

Sanna Salon omat yrityskuviot ovat jääneet nyt taka-alalle, sillä hän aloitti Pohjois-Pohjanmaan Yrityskylän aluepäällikkönä syyskuussa. KUVA: Maija Pylväs
PPY 21.12.2019 6:00
Maija Pylväs


Jäädessään ensimmäistä kertaa hoitovapaalle kymmenisen vuotta sitten raahelainen Sanna Salo, 36, halusi päästä tekemään jotain kotiäitiytensä ohessa. Toimelias nainen hankki Y-tunnuksen ja alkoi myydä tunnetun kansainvälisen vaatemerkin vaatteita.

”Lastenvaatteet totta kai kiinnostivat, kun itsellä oli pieni lapsi. Se oli myös helppoa sivutoimista yrittäjyyttä. Pääsi vähän kotiympyröistä pois, mutta sai itse määrittää sen, kuinka paljon haluaa tehdä”, Salo muistelee ensikosketustaan yrittäjyyteen.

Lukion jälkeen Salo oli opiskellut sosionomiksi ja työskennellyt pääosin lastenkodissa, mutta sitä työtä hän ei ollut enää valmis jatkamaan: äitiyden myötä hän koki lastenkotityön henkisesti liian raskaaksi. Toisen poikansa syntymän jälkeen Salo innostui perustamaan oman kahvilan, joka oli ollut haaveissa jo teini-ikäisestä asti.

”Kahvilan perustaminen lähti huonosta kahvilapalvelukokemuksesta. Tuli sellainen näyttämisen halu, että pystyn parempaan. Kahvilakonseptini perustuikin superhyvään asiakaspalveluun, josta saan edelleen palautetta.”

Uuteen työhön syyskuussa

Vuonna 2017 puhjennut reuma muutti Salon yrityskuviot.

”Tuli mahdottomaksi tehdä työtä, jossa joutui olemaan paljon jalkojen päällä. Eikä kahvila yritystoimintana ole kannattavaa, jos ei itse pysty tekemään siellä tiskin takana”, Salo kertoo Raahen keskustassa olleen kahvilansa lopettamisesta.

Sen jälkeen nainen on tehnyt kaikkea, mitä suinkin on keksinyt: asiakaspalvelun, esimiestyön ja johtamisen koulutuksia, sisällöntuotantoa ja niin edelleen. Syntyipä yrittäjäkollegan kanssa myös FabCompany, joka tarjoaa asiakkailleen keinoja tehdä oman yrityksen toiminnasta entistä tuottavampaa.

Nyt omat yrityskuviot ovat kuitenkin jääneet taka-alalle, sillä Salo aloitti Pohjois-Pohjanmaan Yrityskylän aluepäällikkönä syyskuussa. Uudessa työssään Salo kertoo pääsevänsä yhdistämään koulutuksen, yrittäjäkokemuksen ja sen, mitä on tehnyt vuosien varrella yrittäjäjärjestössä.

”Todella hyvin on lähtenyt sujumaan, ja työyhteisöni on aivan mahtava. Minua oikein koskettaa, että saan olla työssäni kasvattamassa tulevaisuuden yrittäjiä.”

Salo kertookin tehneensä ison pyöräytyksen elämässään hypätessään yrittäjästä työntekijäksi. Henkisesti isoin haaste on kuitenkin ollut yrittäjäjärjestöstä luopuminen.

”Mietin, petänkö ihmiset, kun jättäydyn pois kesken kauden. Toisaalta, ei sitä työtä yksin tehdä vaan hallituksen kanssa, ja hyviin käsiin sen sai jättää”, viime vuodesta tähän syksyyn Raahen Yrittäjien puheenjohtajana ja jo pitempään hallituksessa toiminut Salo sanoo.

Yrittäjäjärjestöstä valtavat verkostot

Yrittäjäjärjestössä toimimisesta Salo kertoo saaneensa todella paljon.

”Vertaistuki ja toisten yrittäjien kanssa toimiminen on sellaista aineetonta pääomaa, jonka olen siitä pestistä saanut. Koen myös päässeeni moniin vaikuttamisen paikkoihin, joissa olen saanut yrittäjien ääntä esille. Varsinkin puheenjohtajuuden kautta olen saanut valtavat verkostot.”

Valinta vuoden puheenjohtajaksi tuntui Salosta hämmentävältä mutta ihanalta.

”Järjestetyt tapahtumat ja koulutukset ovat tietysti olleet tosi näkyviä, mutta suurin osa puheenjohtajan työstä oli aika yksinäistä, kun hoidin paljon asioita kotikoneelta. Koen, että se näkymätön työ on nyt saanut palautteen.”

MAINOS

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image