Kaupallinen yhteistyö

Yrittäjäaate vahvistaa asemiaan

PPY 6.10.2018 6:00
Sari Reinikainen-Laine

Järjestön toimintaa haluttiin aktivoida koko Suomessa ja perustettiin muutamien vaiheiden ja nimenmuutosten kautta 1972 Yrittäjäin Keskusliitto. Suomen Yrittäjäjärjestöjen Liitto jakoi maan neljään etupiiriin ja nämä kokoontuivat joitakin kertoja vuodessa, tekivät yhteisiä kannanottoja ja esityksiä järjestö- ja yrittäjäpolitiikkaan liittyen.
Vuonna 1977 Suomen Yrittäjäjärjestöjen Liitto ja Yrittäjäin Keskusliitto yhdistyivät uudeksi Suomen Yrittäjäin Keskusliitoksi (SYKL). Uuden keskusliiton suunnitelmissa oli, että yrittäjäyhdistyksiä perustettaisiin joka kuntaan.

Paikallisyhdistysten toiminta alkoi

Näin lähti liikkeelle nykyisinkin toiminnassa olevien paikallisyhdistysten toiminta.1979 päätettiin siirtyä jäsenmaksujen perinnässä keskitettyyn järjestelmään ja tämä osaltaan vahvisti järjestön kolmiportaista toimintamallia.

Yrittäjäliikkeen aseman vahvistumisen ja yhdenmukaistamisen myötä saatiin myös yrittäjän ääni paremmin kuulumaan ja yrittäjien edunvalvontatyö pääsi todella vauhtiin. Päästiin vaikuttamaan paikallisella -, alueellisella -ja valtakunnallisella tasolla. Yrittäjäjärjestön luottamushenkilöverkosto vahvistui ja lisäsi järjestötyön näkyvyyttä. Järjestötyössä oli mukana värikkäitä persoonia ja alueensa vaikuttajia. Työtä oli paljon tehtävänä, mutta aina jotakin saatiin tehtyäkin.

Kirjoitus pohjautuu osittain JOUKO HANNULAN Pohjois-Pohjanmaan yrittäjille tekemään historiikkiin Muutoksen vuosikymmenet 1938-2000, KL-Paino Ylivieska 2000.

Yrittäminen alkoi kiinnostaa

1980-luvulla kiinnostus yrittäjyyteen, yrittämiseen ja talouden kysymyksiin kasvoi koko kansan keskuudessa. Talouden kasvun vauhti kiihtyi ja suorastaan ylikuumeni 1990-luvulle tultaessa. Kansainvälisiä suhdanteita, yhteiskunnallisia murroksia ja niiden vaikutuksia oli tuolloin vaikea ja mahdotonkin ennakoida.

Toisaalta talouden kysymyksissä ymmärtämystä ei ollut riittävästi, jotta olisi voitu lieventää tai edes välttää 1990-luvun alun usean yrityksen ja yksilön kokema talouskatastrofi devalvaation, korkeiden korkojen ja nopeasti muuttuneiden kauppasuhteiden vuoksi. Hinta oli monin paikoin kova ja aiheutti osaltaan valtavia perhekohtaisia ylisukupolvisia tragedioita. Yrittäjäjärjestössä pyrittiin auttamaan yrittäjiä kertomalla päättäjille käytännön vaikutuksista ja laajentamalla neuvontapalveluapua yrittäjille.

Yritykset vetivät Suomen nousuun

1990-luvun puolivälissä Nokian ja yritysten vetämänä maan talous lähti uuteen nousuun ja selvisimme tasaisemman kasvun uralle ja näin talouden puskureita pystytiin kasvattamaan. Seuraavan globaalin talouskriisin kohdatessa 2000-luvun lopussa, toimintavalmius kaikilla tasoilla oli parempi ja asenneilmasto vastaanottavaisempi. Valmiimpia oltiin myös yrittäjäjärjestössä ja erilaisten ”valmiusryhmien” perustamiskynnys oli matala.

2000-luvulla Nokian liiketoimintojen uudelleen järjestymisen myötä alueellamme syntyi runsaasti pieniä ja ketteriä yrityksiä, joista osa on jo kasvanut globaaleiksi toimijoiksi. Palveluala on jatkanut kasvuaan koko ajan.

Teknologia kehittyminen on mahdollistanut pienten yritysten globaalin toiminnan, mutta tuonut myös haasteita verkkokaupan osalta kiristyneen kilpailun muodossa erityisesti kaupan alan toimijoille. Yrittäminen ja yrittäjyyden asenneilmasto on jatkanut povitiivistä kehitystä koko 2000-luvun ajan.

Yrittäjyys on saanut uusia muotoja ja aivan uudenlaisia yrittäjiä; paluumuuttajia, elämäntapa- ja kevytyrittäjiä. Yrittäjäjärjestö haluaa pysyä yrittäjyyden muutoksessa mukana ja on vastannut haasteeseen edunvalvonnan terävöittämisellä ja laajemmalla palvelutarjottimella.

MAINOS

Uutisvirta

17:36
Kyselytunnilla Sipilää hiillostettiin Anne Bernerin SEB-pankin paikasta ja Jussi Niinistön taleban-kommenteista
17:00
Anita Korvan arvokisadebyytti oli lyhyt ja ytimekäs, mutta hiihtäjälupaus ei työnnä päätään lumihankeen – "Olisi kiva itsekin olla joskus taistelemassa kärkisijoista tällaisissa kisoissa" Tilaajille
16:55
Mäki ja Hakola eivät yltäneet sprintin MM-välieriin, molemmat jäivät kolmansiksi
16:32
Poliisi pyytää tietoja Rovaniemellä varastetusta perävaunusta ja moottorikelkasta
16:23
Antti Kaikkonen tuuletuskokouksen jälkeen: Keskustan ryhmä tukee ministeri Berneriä yksimielisesti
15:40
Oulun lääkärikopterin tukikohta saneerataan, valtion rahoitusta tuli 9 miljoonaa euroa toivottua vähemmän
15:35
Pääministeri SS-selvityksestä: "En lyttää historian tutkimusta, mutta ei kiistetä näiden miesten ansioita Suomen puolustuksessa"
80
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
71
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
46
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
30
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
27
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
24
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
22
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Koko maassa vallitsee normaali ajokeli.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Asunnon voi aina myydä ja muuttaa varakkaana vuokralle. Ulkomaillakin voi olla kuukausia vuodesta. Vuokralla ikänsä asun... Lue lisää...
Maksettu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image