Kaupallinen yhteistyö

Yrittäjää lyödään nyt molemmille poskille – oma jaksaminen ja työvoiman saa­ta­vuuson­gel­ma rajoittavat yri­tys­toi­min­nan kasvua

PPY 17.2.2020 9:30
Marjo Kolehmainen

 

Marjo Kolehmainen toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät 

Kasvun Suunta -kyselymme tulos oli mielenkiintoinen ja samalla raadollinen. Viesti oli, että yrittäjän oma jaksaminen on merkittävin kasvun rajoite ja toisena oli työvoiman saatavuus. Kysymyksessä on yhdistelmä, joka käytännössä lyö yrittäjää molemmille poskille. Jos työvoiman saaminen haastaa, niin ei oma jaksaminenkaan voi parantua. Jos oma jaksaminen ja erityisesti ajanhallinta on järkevyyden rajoilla, ei rekrytointiin tai toiminnan uudistamiseen jää tulipalojen sammuttamiselta riittävästi aikaa.

 Mistä yrittäjän jaksamisessa on kysymys? Ensinnäkin isossa kuvassa kyse ei ole siitä, että yrittäjät olisivat uupuneita, lamaantuneita tai haluttomia kasvamaan. Käytännössä asia on päinvastoin. Yrittäjälle on todella tärkeää yrittämisen vapaus ja oman työn merkityksellisyys. Tutkitusti yrittäjät haluavat kasvaa. Kasvua tavoittelee meidän alueellamme noin 65 % yrityksistä. Menestyvän yrityksen perusresepti on helppo. Kun kunnossa ovat yrittäjä, tuote ja markkinat, kaikki sujuu. Jos jokin näistä kolmesta nilkuttaa, niin tietää se vaikeuksia yritykselle.

Yleensä kun keskustellaan yritystoiminnan kasvun esteistä, puhutaan kovista konkreettisista haasteista kuten rahoituksen saatavuudesta, byrokratian lisääntymisestä, logistiikasta tai suhdanteista Tämän lisäksi yritykset nähdään helposti kasvottomina ja kovia voittoja tavoittelevina yrityksinä. Yrittäjän silmiin kasvunhaasteet näyttäytyvät toisin. Kasvun esteet ovat paljon inhimillisempiä. Yrittäjä kysyy itseltään jaksanko minä ja millä ehdoilla?

Haluanko kansainvälistyä, jos se tietää pahimmillaan 200 työpäivää poissa kotoa. Voinko kasvaa, kun jo nyt työtunnit ovat selkeästi tervettä tasoa kovemmat? Haluanko laajentua tai investoida, kun tekijät puuttuvat? Kestääkö avioliitto jatkuvan poissaolon? Haluanko olla poissa lasten harrastuksista ja arjesta? Haluanko harrastaa? Yrittäjä hakee tasapainoa kuten kaikki muutkin. Halutaan olla menestyvä yrittäjä, hyvä puoliso, vanhempi ja ystävä. Ei tämä sen kummempi yhtälö ole.

Miten yrittäjän omaan jaksamiseen kasvunesteenä pitäisi yhteiskunnan taholta vastata? Esimerkiksi on satsattava joustaviin tapoihin kehittää yrityksen osaamista ja verkostoitumista. On laitettava yrittäjän sosiaaliturva kuntoon. On helpotettava yritysten mahdollisuuksia työllistää ja olla työnantaja.

Yhteiskunnan on kohdattava kasvuyrittäjä ihmisenä ja parannettava arkea tästä näkökulmasta. Ollaanpa siis tekemässä perheuudistusta, sosiaaliturvan uudistusta tai kehittämässä koulutusta, on yrittäjät huomioitava. Kasvuyrittäjyys lisääntyy Suomessa vain, jos yrittäjällä on tunne, että oma jaksaminen ei ole uhattuna kasvun saamiseksi. Tähän viestiin kannattaa suhtautua todella vakavasti.

MAINOS

Kommentoi

Työ seuraa yrittää myös vapaa-aikaan. Perhe elää yrittäjän mukana arkena ja pyhäpäivänä. Harrastuksille ei ole aikaa ulkoilulenkkejä lukuunottamatta. Työntekijöitä ei voi palkata kannattavuussyistä. Ainoat vapaapäivät vuodessa ovat juhannus ja joulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa rajoittava tekijä on markkinat, ei mitkään muut.
Tietenkin olettaen että kaikki muu on hallinnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika päivänselväähän se on että ainoa rajoittava on markkina jos kaikki muu (rajoittava?) on kunnossa. No mitä se muu on mielestäsi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjätkin kyllä osaavat lyödä palkansaajaa molemmille poskille. Sovituista palkoista nipistetään eri tekosyillä, lomia rajoitetaan ja jos erehtyy kyselemään näistä niin sanotaan että tuossa on ovi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mee kunnalle tai valtiolle töihin niin saat liksaa jonka yrittäjä on sulle veroina maksanut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä "ota tai jätä" kommentti vahvisti aiemman kirjoitukseni. Yrittäjävastainen mieliala on vallitseva ja lähtökohtaisesti jokainen yrittäjä on on syyllinen sekä vastuussa kaikesta yhteiskunnan pahasta olosta. Raskaasti yleistetään ja käytetään keskustelupalstojen huonoja kokemuksia. AY-liike puolestaan ei vähäisessäkään määrin pyri luomaan luottamusta yrittäjien ja työntekijöiden välille - päin vastoin. Esimerkkisi työntekijäkin voi vähän katsoa, että eiköhän tuollaisesta firmasta ole parempi lähteäkin, ei siellä mikään muukaan liene kunnossa jos noin toimitaan. Kaikissa keskusteluissa kuitenkin unohdetaan täysin sujuvasti kaikki reilusti toimivat yhteiskunnallista ja sosiaalista vastuuta kantavat yrittäjät, joita enemmistö yrittäjistä ihan selvästi on. Jokainen yrittäjä kyllä tiedostaa, että yritys voi olla kehityskelpoinen vain jos työntekijöilläkin menee hyvin.

Toki ei yrittäjälläkään mitään setelikonetta ole työhuoneen perällä, joten talouden ehdoilla on pakko toimia, tämän luulisi olevan päivänselvää jokaisen peruskoulun matematiikan suorittaneelle. Silti sovitusta on aina pidettävä kiinni ja jos ei se onnistu, on toiminta parasta lopettaa heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tämä.
Uuden hankkeen saamiseksi firmaan yrittäjä tekee, ammattiliiton retoriikkaa lainaten ”talkoilla”, kolmen kuukauden aikana 200 tuntia ylimääräistä, ja pelkää samalla kuollakseen että onnistuu ja tarjous vetää kiinni...
Että jos tämän hetkisillä töillä elää, niin mietityttää kannattaako liiketoimintaa kasvattaa niin että yrittäjällä elämä vilahtaa ohi.

Tämä on todellisuutta.

Yhteiskunta odottaa yritysten pelastavan valtiontalouden - yrityksissä on kasvupotentiaalia ja yritysverotustahan voi kiristää. Näissä puheissa itse yrittäjä unohtuu täysin ja on kaikissa instansseissa kolmannenluokan kansalainen... siis suomessa.
Täällä nippanappa kehtaa/uskaltaa ääneen sanoa olevansa yrittäjä.

Kiitos PPY:lle tällaisista ulostuloista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteiskunnallekko ne pitää yrittäjän riskit siirtää?
Yhteiskunnalta ollaan kyllä vailla vaikka itse yrittämisen visiot ja misiot on kaukana yhteiskunta vastuusta.
Ihan vapaaehtoisesti yrittäjä yrittää ja riskit ottaa,,jos ei kelpaa niin katselee muita hommia.
En tunne yhtään yrittäjää joka mukisematta sen veron maksaa mikä kuuluukin maksaa.
Sentään ystävissäni on yli 10 yrittäjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvän tähden mikä täysin asiaton kommentti. Luuletko tuolla kommentin tasolla olevasi absoluuttisesti oikeassa?
En tiedä keitä Yrittäjiä tunnet tai luulet tuntevasi tai mitä yrittämisestä ja Yrittäjistä luulet tietäväsi.
Todennäköisesti et mistään mainituista juurikaan mitään mutta silti kehtaat julistaa tuollaista soopaa.
Valtion kassa on tyhjä ilman Yrittäjiä ja yrittäjyyttä. Tämä on fakta jos sen vaan haluaa tajuta.
Muuten ns palkansaajan maksama verokin tulee loppupeleissä Yrittäjän kassasta vaikka se palkasta pidätetään puhumattakaan eläkemaksuista jne.
Tämä vaan on niin vaikeaa monelle käsittää saatikka hyväksyä.
Itse olen kaikki velvoitteeni maksanut prikulleen ja olen aivan tyytyväinen ollut aina vaikka taakka on ollut kovakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mentiin kyllä ihan metsään Aiheesta tässä kommentissä, mutta kommentoidaan: Kun yrittäjä ihan itse riskinsä kantaa, on yhteiskunnan asiatonta vaatia lasvua, kansainvälistymistä ja työllisyystoimia.

Mikäpä sinäkään olet paljon kommentoimaan kun kommenttisi on täysin toellisuuspohjaa vailla oleva subjektiiviseen kokemukseen perustuva älämölö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:03
Miljoona testeillä todettua koronavirustapausta täyteen maailmalla – kuolleita nyt jo yli 51 000
21:10
Nelostiellä ulosajo Limingassa, henkilövahingoilta vältyttiin
21:03
Oululainen Blind Channel soittaa rakkausmetallin sijasta väkivaltapoppia – koronapandemian takia kevään keikoille katsellaan uusia päivämääriä
20:43
Moottorikelkkailijoiden haverit kasvussa – Palomestari: "On ymmärrettävä, että kyseessä ei ole riskitön harrastus" Tilaajille
20:13
Pääministeri Marin: "Joudumme joka päivä hallituksena paimentamaan kenttää, että linjauksia noudatetaan" – torui kyselytunnilla Kelaa
20:00
OYS valmiina koronatutkimukseen – biopankki kerää näytteitä sairastuneilta mahdollista lääketutkimusta varten Tilaajille
19:35
Somessa hitiksi noussut kuva rapusta, jossa ilmoitettiin lauluharjoituksista talon asunnossa ei ollutkaan aprillipila – lapun jättänyt Karita Mattila haastattelussa.
65
Vantaa tekee lentoasemalla koronatestejä, toimia harkittiin läpi maaliskuun, yli 200 000 matkustajaa ehti saapua, päätös vasta viime viikolla – "Tilanne ollut ministeriöjohtoinen"
59
Vastaanottoyksikön johtaja: Maahanmuuttovirasto on valmiina vastaanottamaan turvapaikanhakijoita Kreikasta, mikäli toimeksianto tulee
50
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
42
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
42
Pääministeri Marin: "Joudumme joka päivä hallituksena paimentamaan kenttää, että linjauksia noudatetaan" – torui kyselytunnilla Kelaa
41
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
37
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

332 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image