Kaupallinen yhteistyö

Yk­si­ny­rit­tä­jyys vaatii tervettä hulluutta ja hurttia huumoria, mutta antaa tekijälleen palkinnoksi vapauden

Anu Tuomaala perusti ompelimo Kellon kolmisen vuotta sitten. Yrittäjäkokemusta hänellä on pitkältä ajalta, sillä hän työskenteli 15 vuotta yhtiökumppanin kanssa.
PPY 23.10.2019 7:00
Anna-Tuulia Hautala

Yksinyrittäminen kiteytyy verkostojen tärkeyteen, itsenäisyyteen ja siihen, että on yksin vastuussa kaikesta. Yksin pärjää, kun osaa sopeutua.

”Yksinyrittäminen vaatii kovia hermoja, epävarmuuden sietokykyä, idearikkautta ja päämäärätietoisuutta. Pitää myös olla viisautta pitää hinnoittelu oikeana ja työmäärä kohtuullisena”, Ompelimo Kellon Anu Tuomaala kertoo.

Omalla aktiivisuudella pääsee pitkälle.

”Yksinyrittäminen on paljon itsestä kiinni. Ei pidä lannistua saman tien, jos jokin ovi ei aukea. Siksi tämä vaatii tervettä hulluutta ja hurttia huumoria”, MainosDraivin Kirsi Kivioja nauraa.

”Tässä vastaa viime kädessä yksin kaikesta. On luotettava, että asiat järjestyvät. Pitää myös pystyä luomaan toimiva verkosto, koska kaikkea ei voi tehdä yksin”, kiinteistönvälittäjä ja kaupanvahvistaja Markku Jauhiainen sanoo.

“Yksinyrittäminen on minulle positiivinen keino vaikuttaa omaan ja toisten tulevaisuuteen”, Jauhiainen tiivistää.

Narut saa pitää omissa käsissä

Vastuun kantaminen yksin ei hirvitä, kun vastapainona saa vapauden päättää kaikesta.

”Voin itse aamulla päättää, mitä teen ja milloin. Päätöksenteko ja aikataulutus on nopeaa ja helppoa”, Jauhiainen kertoo.

”Kukaan ei hengitä niskassa eikä asiakastapaamisissa tarvitse pyytää odottamaan, että kysyn ensin pomolta”, Kivioja lisää.

”Narut saa pitää omissa käsissä. Pitää muistaa säilyttää määränpää kirkkaana”, Tuomaala kertoo.

Hänestä onkin tärkeää osata luopua esimerkiksi kannattamattomista toimintatavoista. Hänen yrityksensä laajeni pariksi vuodeksi, mutta palasi yhteen toimipisteeseen kesän alussa.

”Toinen toimipiste tuotti nipin napin kulujen verran. Minulla on ollut hankaluuksia luopumisessa, mutta olen petrannut ja huomannut, että se onkin hyvä asia”, Tuomaala selittää.

Pitää pysyä kehityksen mukana

Yksinyrittäjän arki ei ole pelkästään ruusuista vapautta.

”Tämä on toisinaan raskasta. Kuormittavuus vaihtelee päivien ja vuodenaikojen mukaan. Homma lähtee äkkiä vituralleen ilman sopivia kumppaneita”, Jauhiainen miettii.

Tuomaalasta suurin haaste on ajan riittäminen kaikkeen.

”On tärkeää osata priorisoida ja karsia työmäärää oikeista paikoista. Työskentelyä suunnittelemalla on mahdollista säästää ajassa paljonkin.”

Kiviojan valitsema ala taas kehittyy jatkuvasti.

”Pitää pysyä kehityksessä mukana, mutta pitää myös järki päässä siinä, mihin lähtee mukaan.”

Työ on kiva jakaa muiden kanssa

Kukaan ei ole innostunut vaihtamaan yksinyrittämistä isossa yrityksessä työskentelyyn. Isosta firmasta Jauhiainen kaipaisi ainoastaan byrokratian purkua.

”Yrittäjän on huomioitava valtava joukko eri lakeja ja säädöksiä. Siitä huolimatta sekä yksinyrittäjä että ison yrityksen työntekijä voivat tehdä tismalleen samaa työtä.”

Tuomaala kaipaisi työyhteisöä. Vaikka asiakkaita käy jatkuvasti, on työ kiva jakaa muiden kanssa. Siksi hän ei ole täysin yksinyrittäjä.

”Minulla käy apulainen kerran viikossa töissä. Lisäksi pyydän kiireapulaisen töihin tarvittaessa”, Tuomaala kertoo.

Kivioja ei kaipaa mitään isosta yrityksestä. Hän työskenteli aikoinaan isossa mainostoimistossa ja joutui aluksi totuttautumaan epävarmoihin tuloihin vakaan palkan sijasta.

”Nyt voin itse haalia verkostot, yhteistyökumppanit ja asiakkaat. Yhteisöllisyyttä saa, kun lähtee ulos kotoa. Keskityn hyvään.”

 

MAINOS

Uutisvirta

9:02
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla
9:00
Kärppäpuolustaja Taneli Ronkainen oli edellisen kerran tositoimissa vuosi sitten – "En pystynyt välillä kipujen takia istumaan koko peliä katsomossa" Tilaajille
9:00
Oululainen Henriika Weiste, 50, ohjaa jumppia ja aikoo olla iäkkäänä rautaisessa kunnossa: "Viittäkymppiä ajattelen sellaisena puolivälin pyykkinä" Tilaajille
8:41
Kotona lapsensa hoitavat saavat Oulussa asiakasmaksusta hyvityksen – lapsen ryhmän työntekijä soittaa huoltajalle lähiviikkoina
8:32
Lukija kuvasi drone-videolle Ouluhallin laajennustöitä
8:20
Sairaanhoitajille on tilaisuus lähettää kannustavia terveisiä ääniviestinä
7:08
Kalevan koiranpentulive – katso videolta, mitä kaikkea vauhdikasta tapahtui pentulaatikossa keskiviikkoaamuna
11
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
7
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
6
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
4
Sairaanhoitajille on tilaisuus lähettää kannustavia terveisiä ääniviestinä
3
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
3
KS: Peruttu Vuokatti Hiihto yhdistää Kainuun koronatapauksia
2
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image