Kaupallinen yhteistyö

Voiko vyöruusun puhkeamista estää?

PPY 10.10.2017 6:00
Markku Pirinen

Voiko vyöruusun puhkeamista estää?

Markku Pirinen, Kehitysjohtaja
Caritas Lääkärit Oy 

Vyöruusun aiheuttaa vesirokkovirus, joka on jäänyt hermojuurten ganglioihin vesirokon yhteydessä. Vesirokon taas on aikuisista sairastanut valtaosa eli noin 98 %, osa tietämättään. Ne harvat aikuiset, jotka eivät ole siis vesirokkoa sairastaneet, eivät voi saada vyöruusuakaan ennen vesirokkotartuntaa.

Lapsilla ja nuorilla vyöruusu on harvinaista. Sitä vastoin iän karttuessa vyöruusu yleistyy, ja yli 80-vuotiaista vyöruusun voi saada jopa joka toinen.

Vyöruusu kukkii yleensä yhden, harvoin kahden tai kolmen vierekkäisen hermon hermottamalla alueella. Tunnusomaista taudille on sille tyypillinen rakkuloiva, aikanaan rupeutuva, paikallinen ihottumakylvö ja usein kiusallinen kipu, joka voi taudin aktiivivaiheen jäädä pidemmäksikin aikaa ”jälkiherpeettiseksi hermosäryksi”. Tällainen jälkisärky saattaa kestää kuukausia, harvoin kuitenkaan vuosia iho-oireiden häviämisen jälkeen ja sitä esiintyy joka viidennellä yli 80-vuotiaista, mutta vain 5 %:lla alle 60-vuotiaista.

Vyöruusun vaikeusaste vaihtelee runsaasti. Vyöruusun virushoito aloitetaan mahdollisimman pian immuunivajavuuspotilaille, kolmoishermoalueen vyöruusua sairastaville sekä iäkkäille, yli 60-vuotiaille potilaille, joilla taudinkuva on raju ja kivulias. Muiden vyöruusupotilaiden hoito suunnitellaan tapauskohtaisesti.

Vyöruusu voi uusiutua 1–4 %:lla jopa vuosienkin kuluttua.

Vyöruusua voidaan ehkäistä vesirokkorokotetta noin kymmenen kertaa enemmän antigeeniä sisältävällä vyöruusurokotteella (Zostavax®). Sen suojateho on 80 %:n luokkaa. Parempi vyöruusurokote, jonka suojateho on yli 95 %, päässee Suomen markkinoille parhaimmillaan jo ensi vuonna.

Vyöruusurokote voidaan antaa ilman vasta-ainemäärityksiä aivan kuten vesirokkorokotekin. Rokotteen annolle esteinä ovat lähinnä erilaiset immuunipuutokset.

Jos aikuinen ei ole sairastanut lainkaan vesirokkoa, voi vesirokkorokotteesta saada hyötyä vyöruusunkin ehkäisyyn.

Vesirokkorokotuksen saanut todennäköisimmin hyötyy myös vyöruusurokotuksesta vyöruusun ehkäisyssä.  

MAINOS

Uutisvirta

77
Oulun jättiruuhkassa mateli niin paljon autoja peräkanaa, ettei liikennelaskuri erottanut niitä toisistaan – "Varmasti tuhansia autoja enemmän kuin tavallisesti"
76
Keskusta ei halua kieltää dieseliä – jyrkkää dieselpolttoaineen hinnannousua puolue ei pysty estämään
63
Usealle Oulun keskustan katuosuudelle saa jatkossa pysäköidä vain toiselle puolelle katua – taustalla katujen kapeus
62
Coca-Colan joulurekka villitsi oululaiset – tuhannet jonottivat ilmaista limsaa, liikenne ruuhkautui
46
Pohjantien liikenne takkusi tuntikausia etelään päin menevillä kaistoilla – "Koin tänään pahimmat ruuhkat Oulussa ikinä"
41
Uutissuomalainen: Oikeusministeri selvityttää lapsiasiavaltuutetun taksikulut - oululaistaustainen Tuomas Kurttila perustelee taksin käyttöään sujuvuudella ja työhyvinvoinnilla
33
Yhdyskuntalautakunta päätti: Oululaisten jätemaksuihin kolmen prosentin korotus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Järjetön veropolitiikka

Väittääkö aloittaja että sosiaaliturvan taso on nyt alempi kuin ennen? Olisiko edes jotain lukuja tai muita todisteita e... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image