Kaupallinen yhteistyö

Voiko työsuhteen purkaa koeaikana ilman perustetta?

PPY 23.4.2019 6:00
Toni Isoluoma

Koeajan tarkoituksena on varata työnantajalle mahdollisuus selvittää työntekijän ammattitaito ja soveltuvuus työhön, työyhteisöön ym. Työntekijällä taas on mahdollisuus saada selville, vastaavatko työ, työskentelyolot jne. hänen työsopimusta tehtäessä saamaansa käsitystä. Eräänlainen työsopimusoikeudellinen eiku-nappi siis.

Työsopimuslain 1 luvun 4 §:n mukaan, koeajan kuluessa työsopimus voidaan molemmin puolin purkaa. Työsopimusta ei saa kuitenkaan purkaa syrjivällä tai muutoinkaan koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla.

Riittääkö koeaikapurun perusteeksi sitten pelkkä vetoaminen koeaikaan vai pitääkö työnantajan esittää tätä tarkempia perusteluita? Käytäntö on vähän häilyvää, mutta vallalla olevan kannan mukaan vetoaminen koeaikaan on riittävää.

Toni Isoluoma
asianajaja, varatuomari

MAINOS

Kommentoi

Koeajan purkuun tulisi myös olla jokin oikea syy työnantajalta. Kuitenkaan usein ei sellaista esitetä koska kukaan ei lähde sitä mitenkään eteenpäin viemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei taas työntekijän vinkkelistä ole mahdollista, koska saa karenssin! Tämmöinen yksipuolinen työnantajien mielivaltapolitiikka on ollut aina Suomessa ja koko ajan pahenee. Aivan niin kuin paikallinen sopiminen tarkoittaa monesti sitä, että käytännössä työnantaja sanelee ehdot ja siinä on sopiminen kaukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on jo uusi työpaikka tiedossa, niin silloin on mahdollista. Kerran olen lähtenyt koeajalla, oli surkea työpaikka joten etsin paremman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos työntekijjä huomaa, ettei ko. työ vastaa hänen saamaansa käsitystä ja haluaa lopettaa työn koeajan kuluessa, tuleeko hänelle kuitenkin karenssi TE-keskuksesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee karenssi. Työntekijällä ei ole mahd. Purkaa työsopimusta koeajalla, ainoastaan terveydellisin perustein eikä sekään ole aina varmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse perustella eikä kannata! Perusteluista voi tulla ongelma ja kun niitä ei tarvitse antaa niin älkää antako. Vaikka kysyttäisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Ja ottaa sitten uuden työntekijän tilalle - koeajalla, tietenki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

60
HS: Yli 30 Suomen eurovaaliehdokkaista on ollut syytettynä rikoksesta – joka neljännellä perussuomalaisten ehdokkaalla ollut syyte, yksi puolue silti omilla luvuillaan
42
Sebastian Tynkkynen pyytää eroa Oulun kaupunginvaltuuston jäsenyydestä – perustelee eronpyyntöään kansanedustajan tehtävillä
33
Oulun kaupungin budjettivaje täytyy korjata, mutta mistä ja mitä sitten? Lukijalta
27
Alankomaat voitti Euroviisut, yleisöäänet ratkaisivat voiton – katso voittoisa esitys
24
Rinteen mukaan näyttää siltä, että talousasiat ratkeavat – hallitusneuvotteluissa väännetään sunnuntaina muun muassa rahasta
22
Puheenaihe: Voisiko kuka tahansa valita Vuoden urheilijan? "Viimeinen pisara minulle on e-urheilu"
15
Itävaltaan ennenaikaiset vaalit "niin pian kuin mahdollista" – Varaliittokansleri erosi salavideon paljastaman korruptiotapauksen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pankki kiimassa säähtöihini

Vuosikausiahan tuo pankki on ehdotellut aikoja sijoitusneuvojalle. Pitävät jonkun aikaa taukoa ja uudelleen, vaikka ilm... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image