Kaupallinen yhteistyö

Voiko työntekijä rakentaa sai­raus­lo­mal­la omakotitaloa?

Harri Lämsä Asianajaja, Kuusamo
PPY 16.9.2019 6:00
Harri Lämsä

Työntekijäni on sairaslomansa aikana rakentanut omakotitaloansa. Onko minulla perusteita puuttua asiaan? 

Työntekijän on niin sanotun lojaliteettiperiaatteen mukaisesti vältettävä toimissaan kaikkea, mikä on ristiriidassa hänen asemassaan olevalta työntekijältä kohtuuden mukaan vaadittavan menettelyn kanssa. Lojaliteettiperiaate ulottuu myös työajan ulkopuolelle. Työntekijän on sairasloman aikana vältettävä toimia, joiden perusteella hänen työkykynsä palautuminen voi pitkittyä tai toipuminen vaarantua.

Oikeuskäytännössä on lojaliteettiperiaatteen rikkomistapausten arvioinnissa erotettu toisistaan vastikkeelliset ja vastikkeettomat toimet. Vastiketta vastaan tehdyissä toimissa voi olla kyse sairasloman väärinkäytöstä ja siten työsuhteen päättämisperusteestakin.

Lojaliteettiperiaatteeseen kuuluu myös ilmoitusvelvollisuus. Eli työntekijällä on erityinen velvollisuus ilmoittaa työnantajalle, mikäli hän katsoo, ettei enää ole sairauden johdosta estynyt tekemästä töitään.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

mukamas työmatkalle ja menikin rakentamaan taloaan, mutta käräytettiin. Ahneella oli kakkanen loppu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisin että riippuu sairasloman syystä. Jos on esimerkiksi masennuksen takia 2-4viikkoa sairaslomalla niin silloin tällöinen aikatauluton puuhastelu saattaa vaikuttaa myönteisesti verrattuna pelkkään makaamiseen ja voivotteluun

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän tapauksia,jossa rakennetaan taloa itselle tai muille,ja ollaan sairaslomalla.Polvi kipeä tai käsi ,ei pysty omaan työhön,mutta raksahommia painetaan täysillä....ei ymmärrä,tuota röyhkeyttä.Pitäs ajatella tilannetta omalle kohdalle,kuin olisit yrittäjä.Miltä tuntuisi maksaa palkka kotia,kun näköjään ei olekkaan niin sairas .Tiedän kyllä,ettei rehellinen ihminen koskaan pärjää rahallisesti,sääli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, riippuu syystä. Työnantaja voi myös halutessaan antaa sairaslomalaiselle sellaista työtä, jota tekijä voi tehdä vaikka onkin sairaslomalla. Siis, jos vasen käsi on kipeä, voi tehdä oikealla ja silloin pitää tulla töihin. Jos on jalka kipsissä, eikä voi käydä töissä, ei kai se rakentaminenkaan silloin onnistu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän sairaspoissaolotilastot kertovat selkeästi, että esimerkiksi kaupunkien palkkalistoilla olevat palkansaajat rakentavat taloja myös sairaslomilla, tekevät tietysti myös muita terveyttä edistäviä harrasteita. Yllättävän vähän julkinen sana viitsii ottaa kantaa esimerkiksi Oulun kaupungin kohtalaisen korkeisiin sairaspoissaolopäiviin verrattuna yksityiseen sektoriin. Toisaalta voihan tietenkin olla, että kaupungin työt ovat raskaita ja kuormittavia, jolloin keho rasittuu enemmän kuin yksityisellä sektorilla. Noin yleisellä tasolla en nyt pahemmin viitsisi ainakaan ylvästellä talonrakentamisella pitkän sairasloman aikana, vaikka jotkut tuntuvat pitävän sitä melkeinpä urotekona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos talonrakenaminen nostaa kipukynnystä päästä töihin takaisin pian, niin mikä ettei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olet vaikka Burn-Out saikulla omalta työnantajaltasi niin on suorastaan suotavaa tehdä jotain eikä hautoa mustia ajatuksia pääkopassaan. Rakentaa vaikka taloa, keneltä se on pois? Eikä tarvi ilmotella kellekkään, lääkäri vastaa saikkukirjoituksistaan, siinä kannata lakimiehen höpöttää mistään lojaliteetista, se ei koske virkamieslainsäädännön ulkopuolisia henkilöitä. Ja sitä paitsi, sen talonrakentamisen jälkeen työnantajalle voi palata täysin kuntoutunut työntekijä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sairaslomalainen voi kuntoutuakseen ulkoilla, olla somessa jne pitää itseään hyvällä mielellä. Miksei rakennellakin, jos sairasloma on johtunut syistä, missä puuhailu auttaa kuntoutumaan. On voinut olla jotain mielenterveysongelmaa, trauma-asioita, loppuunpalamista, työpaikan tai yksityiselämän ongelmat johtaneet erilaisiin stressisairauksiin ja masennuksiin jne jne, on voinut olla työpaikalla herkistymistä eri aineisiin tms. Ei sitä työpaikan kaverit eikä ulkopuoliset voi arvostella. On lääkärin ja potilaan asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys on siitä, mikä on saikun peruste ja mitä töitä tekee. Jos on puhelinvastaaja ja ääni on mennyt, ei tietenkään pysty normaaliin työhön, mutta voi hyvin rakentaa vaikka omakotitalon, jos muuten siihen pystyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanedustaja teki ja näytti esimerkkiä , teki töitä ja ajeli taksilla työnantajanlaskuun. Kyllähän sen pitää olla sallittua kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki voi, jos hoitaa myös työnsä kunnon mukaan räätälöidyn sairausloman mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenterveydellekin hyväksi omaan tahtiin pieni puuhastelu.Itse kun voi säätää rasittavuuden tekemiseen niin sehän on jo kuntoutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos oikeen työnantajaa käykateeksi niin laitaa nosturin tai hissin vastapainoksi saikulaisen,ja maksaa täyen palkan,kyse on kai siitä että työnantajan ei kannata otaa vajaakuntoista kateuden perusteella työmaalle vaan koska hänestä ei ole työtä suorittamaan,työnantajan tahdissa,ja työnantaja palkaa siihen terveen ja aikaansaavan henkilön.

Työnantaja palkaa työntekijät ensisijaisesti työtä suorittamaan ei viihtymään ja hyvinvoimaan,mikä on sairasloman tarkoitus,työnantaja myy ne tuoteet jotka työnantaja tekee, ja jos niitä ei suhteessa työaikaan valmistu riittävästi niin se on työnantajan pussista pois,sen välttämiseksi vajaakuntoisia ei työmaalle oteta ilman korvausta työnantajalle.

Tietenkin on niin että jos työvoimapula on suuri (kuin sota aikana)niin kaikki kädettömät ja jalattomat voi tehdä toimistotyötä vaikka vuoteesta ja rullatuolista täydellä palkalla,onko nykyiset toimisto ja hallintotyötä jota tehdään päällä valmiita siirtymään ruumilliseen työhön ja antamaan vammautuneille työpaikkansa ja ministeriauton takapenkin,se ratkaisisi työvoimapulan pitkäksi aikaa ja tulisi ehkä parempia päätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näitä raksamiehiä on (ja ollut) meidän kylällä useita eli komeita torppia on noussut työnantajan tai kelan maksamina, Yksi tuttavan tuttava mies rakensi kaksi omakotitaloa melkein peräkkäin. Selkä oli kuulemma niin kipeä. Hän kyllä hiihti ja kehui menestyksillä, mutta samaan aikaan oli sairauslomalla. Hänen työnantajansa oli etelässä ja työpaikka pohjois-Suomessa. Kyllä siinä tienesteille pääsee. Entinen naapurimme on ns töissä roikkuva tyyppi eli ottaa kaikki edut töistä ja samalla paiskii oman yrityksen kautta töitä. Hän ei raaski jäädä eläkkeelle, kun edut karkaavat ja jää ylimääräiset ansiot saamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On potilaan ja lääkärin välinen asia, ei työkavereitten! Menisi sellainen kyttääjä kysymään vointia ja jeesimään. On lääkärin asia arvioida tilanne. Voi hattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oon tossa asiassa samaa mieltä, potilaan ja lääkärin välinen asia joka ei muille kuulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos työnantaja maksaa käytännössä sairasloma ajan palkan, nii ei silloin työntekijällä ole oikeuttaa tehdä omia hommia jos ne heikentää toipumista. Ihan selvä maalaisjärjellä käsitettävä asia. Haluaisitko itse työnantajana maksaa tällaiselle henkilölle kotona olemisesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
14:42
Hallitus antaa 450 miljoonaa euroa lisää suoria avustuksia yrityksille – avustuspotti nousee jo liki 1,5 miljardiin euroon
14:24
THL: Koronavirukseen on kuollut Suomessa yhteensä 40 ihmistä, kuolleita kuusi lisää – koko maassa sairaalahoidossa 239 henkilöä
85
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
11
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image