Kaupallinen yhteistyö

Vii­vyt­te­le­mäl­lä saadaan vahinkoa aikaan

PPY 18.2.2019 6:00
Marjo Kolehmainen
Marjo Kolehmainen 

Vanhustenhoitoon ja palvelukotien toimintaan liittyvä uutiset ovat olleet järkyttäviä. Todella tuomittavaa toimintaa. Valitettavasti monissa keskusteluissa mm. Esperin ja Attendon toimintatavat on yleistetty koskemaan koko yksityistä sektoria. Julkisessa keskustelussa on nähty, että yhtenä syypäänä tilanteeseen on yrittäjien ahneus. Puurot ja vellit ovat sekaisin ja liian iso osa rehellisistä ja yhteiskuntavastuunsa tuntevista yrittäjistä ovat saaneet kuulla kunniansa keskustelun roihutessa.

Meille yrittäjäjärjestössä yrittäjyys on kasvollista toimintaa, jossa omistaja yrittäjä on itse aktiivisesti mukana. Äänenpainot, joissa vaaditaan, että sosiaali- ja terveysalan yritykset eivät saa tuottaa voittoa, ovat pienestä pk-yrittäjästä enemmän kuin outoja. Se voitto, jonka pienempi yrittäjä saa, on käytännössä sama kuin yrittäjän palkka. Voiton yrittäjä nostaa osittain saadakseen itselleen toimentulon ja tyypillisesti voitto varmistaa myös sen, että yritys voi investoida ja kehittää yritystoimintaansa. Tavalliset soteyrittäjät ovat aktiivisesti mukana päivittäisessä työssä. Ja arvatkaa, kuka menee töihin, kun henkilöstöön tulee vajetta esim. sairastapauksen vuoksi? Yrittäjä joustaa, yrittäjä kantaa riskin ja yrittäjä saa toimeentulonsa vasta sen jälkeen, kun kaikki muut kulut on yrityksestä maksettu.

Viime vuodet ovat olleet haastavia sotealan yrittäjille. Soteuudistus on pitkittynyt ja pitkittynyt. On ollut järkevääkin tarttua suurten yritysten tekemiin ostotarjouksiin. Kun oman toimeentulon osalta näkymä on epäselvä ja lainsäädännössä ei päästä eteenpäin, niin yrityksestä luopuminen on ollut enemmän kuin järkevää. Varsinkin, jos eläkeikäkin alkaa olla lähellä.

Pohjois-Pohjanmaalla on tämän murroksen jälkeen monta kuntaa, jossa ei ole enää yhtään yrittäjävetoista palvelukotia. Markkina on muuttunut radikaalisti. Yksittäisiä palvelukoteja löytyy vielä sieltä täältä, mutta nämä ovat nyt käytännössä vähemmistössä. Kysymys kuuluukin, että olemmeko me jatkossa siinä ikävässä tilanteessa, että esimerkiksi vanhuspalveluissa on käytännössä mahdollista pärjätä vain suuret pelaajat; julkinen ja muutama suuri yritys, mutta ei enää tämän sektorin perinteiset toimijat eli pk-yrittäjät?

Yrittäjäjärjestö on koko ajan toivonut, että soteuudistus vietäisiin maaliin JA NOPEASTI. Palvelumarkkinan kehittäminen on nyt enemmän kuin tärkeää. Tarvitsemme monipuolisia ja ihmisläheisiä vaihtoehtoja turvaamaan palveluita. Olemme myös esittäneet keinoja. Selkein työkalu tähän on asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetti. Tällöin asiakas, tarvittaessa läheistensä kanssa yhdessä, voi valita itselleen sopivan palvelukotitoimijan, julkisen, pörssiyhtiön tai yrittäjävetoisen. Jos homma ei toimi, voi asiakas itse vaihtaa palvelukotia. Tällöin ei olla enää riippuvaisia kunnan ohjauksista tai hankintaosaamisesta tai paikkakunnastakaan. Oma ja läheisten aktiivisuus riittää. Asiakassetelit taas saamme käyttöön, mikäli soteuudistus saadaan ja maakunta omalta osaltaan varmistaa, että niitä käytetään mahdollisimman paljon.

MAINOS

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
72
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
59
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
32
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image