Kaupallinen yhteistyö

Vi­her­ra­ken­ta­mi­nen viehättää pi­han­lait­ta­jia

Mira Sovijärvi Sovipihat-yrityksestä kertoo, että toukokuu sisältää perinteisesti pensas- aitojen leikkausta, haravointia sekä yleistä siistimistä. Kesäkuussa alkavat sitten istutukset. KUVA: Maija Pylväs
PPY 18.6.2019 6:00
Maija Pylväs

Alan yrittäjien mukaan pihoille halutaan nyt istutuslaatikot
perinteisten kasvimaiden sijaan

Piha- ja puutarha-alan yrityksille kevät ja alkukesä ovat vuoden kiireisintä aikaa. Mira Sovijärvi Sovipihat-yrityksestä kertoo, että toukokuu sisältää perinteisesti pensasaitojen leikkausta, haravointia sekä yleistä siistimistä.

”Kesäkuussa alkaa olla istutuksia ja yleensäkin istutusalueiden hoitotöitä eli kitkemistä ja ruohonleikkausta. Sitten on kivitöitä ja muuta ylläpitotyötä siinä kaiken muun ohessa”, Sovijärvi listaa alkukesän töitä.

Sovipihat tekee niin yksityisiä kuin taloyhtiöiden pihoja. Yhä enemmän asiakkaat haluavat pihoilleen viherrakentamista, kuten kivialueita ja istutusaltaita. Nurmikkoalueet sen sijaan pienenevät.

”Kivetyillä alueilla ja laajennetuilla terasseilla korvataan nurmikkoa ja haetaan näin pihalle helppohoitoisuutta. Suosiossa ovat myös perkolat eli terassin päälle rakennettavat kevyet, avonaiset kehikot, joihin voi laittaa köynnöstä kasvamaan.”

Havukasveja ja
istutuslaatikoita

Sovijärven mukaan pihan kasvivalinnoissa suositaan erilaisia havuja: Havuja pidetään helppohoitoisina ja ne tuovat vihreyttä talvenkin ajaksi. Perinteisen kasvimaan tilalle halutaan nykyään laittaa istutuslaatikko.

”Halutaan hedelmäpuita ja pieniä istutuslaatikoita, joissa viljellä niin yrttejä kuin mansikkaa. Sellaista pientä lähiruokaa. Laatikot ovat siinä mielessä helppohoitoisia, että jos ne rikkoontuvat, laatikko on helppo vaihtaa”, Sovijärvi kertoo.

Ympäristösuunnittelutoimisto Carmenia Oy:n Meeri Alatalo kertoo, että pihasuunnittelussa vallitsee nykyään kaksi linjausta. Vaihtoehtona uudiskohteiden modernille ja pelkistetylle tyylille on tullut luonnonmukainen ja kierrätystä hyödyntävä tyyli.

”Tällaisessa tyylissä kunnioitetaaan luontoa ja sen olemassaolevia lähtökohtia. Varsinkin vanhojen pihojen uudistamisessa mietitään, miten voidaan hyödyntää jo pihassa olevia kasveja. Ettei oteta kaikkea pois ja rakenneta sitten uudestaan”, Alatalo kertoo.

Carmenia Oy:n työkenttä on vuosien mittaan laajentunut yksityispihoilta taloyhtiöiden pihoihin sekä julkisiin pihoihin ja puistoihin. Jonkin verran yritys auttaa myös esimerkiksi parvekesuunnittelussa.

”Parvekkeille suosittelen isoja ruukkuja ja altakastelujärjestelmää, jotta kosteus pysyy hyvänä”, Alatalo vinkkaa.


Suunnittelu on
ammattilaisen työtä


Pihasuunnittelu kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi: Ammattilainen osaa ajatella pihan kokonaisuutena toiminnallisuutta unohtamatta.

”Suunnittelija tietää, miten eri asiat voi toteuttaa ja mitkä kasvit menestyvät missäkin paikoissa. Ei tarvitse sitten kasveja siirrellä paikasta toiseen, kun huomaa, etteivät ne menestykään väärillä paikoilla”, Alatalo kertoo.

Sekä Sovijärvi että Alatalo muistuttavat, että pihasuunnittelu on hyvä ottaa ajoissa mukaan uudiskohteissa.

”Säästöä tulee rakennuskustannuksissa, kun koneet ovat tontilla tekemässä talolle pohjarakenteita. Kannattaa hyödyntää se rakennusaikainen koneiden käyttö. Jos talo ja nurmikko ovat jo valmiina, niin tulee paljon kalliimmaksi, jos pitää ensin kaivaa nurmikko pois. Aina ei rakennusvaiheen jälkeen tonteille edes pääse koneilla”, Sovijärvi sanoo.

”Kivetyillä alueilla ja laajennetuilla terasseilla korvataan nurmikkoa ja haetaan näin pihalle helppohoitoisuutta.”

MAINOS

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
124
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
43
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista
29
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image