Kaupallinen yhteistyö

Vi­her­ra­ken­ta­mi­nen viehättää pi­han­lait­ta­jia

Mira Sovijärvi Sovipihat-yrityksestä kertoo, että toukokuu sisältää perinteisesti pensas- aitojen leikkausta, haravointia sekä yleistä siistimistä. Kesäkuussa alkavat sitten istutukset. KUVA: Maija Pylväs
PPY 18.6.2019 6:00
Maija Pylväs

Alan yrittäjien mukaan pihoille halutaan nyt istutuslaatikot
perinteisten kasvimaiden sijaan

Piha- ja puutarha-alan yrityksille kevät ja alkukesä ovat vuoden kiireisintä aikaa. Mira Sovijärvi Sovipihat-yrityksestä kertoo, että toukokuu sisältää perinteisesti pensasaitojen leikkausta, haravointia sekä yleistä siistimistä.

”Kesäkuussa alkaa olla istutuksia ja yleensäkin istutusalueiden hoitotöitä eli kitkemistä ja ruohonleikkausta. Sitten on kivitöitä ja muuta ylläpitotyötä siinä kaiken muun ohessa”, Sovijärvi listaa alkukesän töitä.

Sovipihat tekee niin yksityisiä kuin taloyhtiöiden pihoja. Yhä enemmän asiakkaat haluavat pihoilleen viherrakentamista, kuten kivialueita ja istutusaltaita. Nurmikkoalueet sen sijaan pienenevät.

”Kivetyillä alueilla ja laajennetuilla terasseilla korvataan nurmikkoa ja haetaan näin pihalle helppohoitoisuutta. Suosiossa ovat myös perkolat eli terassin päälle rakennettavat kevyet, avonaiset kehikot, joihin voi laittaa köynnöstä kasvamaan.”

Havukasveja ja
istutuslaatikoita

Sovijärven mukaan pihan kasvivalinnoissa suositaan erilaisia havuja: Havuja pidetään helppohoitoisina ja ne tuovat vihreyttä talvenkin ajaksi. Perinteisen kasvimaan tilalle halutaan nykyään laittaa istutuslaatikko.

”Halutaan hedelmäpuita ja pieniä istutuslaatikoita, joissa viljellä niin yrttejä kuin mansikkaa. Sellaista pientä lähiruokaa. Laatikot ovat siinä mielessä helppohoitoisia, että jos ne rikkoontuvat, laatikko on helppo vaihtaa”, Sovijärvi kertoo.

Ympäristösuunnittelutoimisto Carmenia Oy:n Meeri Alatalo kertoo, että pihasuunnittelussa vallitsee nykyään kaksi linjausta. Vaihtoehtona uudiskohteiden modernille ja pelkistetylle tyylille on tullut luonnonmukainen ja kierrätystä hyödyntävä tyyli.

”Tällaisessa tyylissä kunnioitetaaan luontoa ja sen olemassaolevia lähtökohtia. Varsinkin vanhojen pihojen uudistamisessa mietitään, miten voidaan hyödyntää jo pihassa olevia kasveja. Ettei oteta kaikkea pois ja rakenneta sitten uudestaan”, Alatalo kertoo.

Carmenia Oy:n työkenttä on vuosien mittaan laajentunut yksityispihoilta taloyhtiöiden pihoihin sekä julkisiin pihoihin ja puistoihin. Jonkin verran yritys auttaa myös esimerkiksi parvekesuunnittelussa.

”Parvekkeille suosittelen isoja ruukkuja ja altakastelujärjestelmää, jotta kosteus pysyy hyvänä”, Alatalo vinkkaa.


Suunnittelu on
ammattilaisen työtä


Pihasuunnittelu kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi: Ammattilainen osaa ajatella pihan kokonaisuutena toiminnallisuutta unohtamatta.

”Suunnittelija tietää, miten eri asiat voi toteuttaa ja mitkä kasvit menestyvät missäkin paikoissa. Ei tarvitse sitten kasveja siirrellä paikasta toiseen, kun huomaa, etteivät ne menestykään väärillä paikoilla”, Alatalo kertoo.

Sekä Sovijärvi että Alatalo muistuttavat, että pihasuunnittelu on hyvä ottaa ajoissa mukaan uudiskohteissa.

”Säästöä tulee rakennuskustannuksissa, kun koneet ovat tontilla tekemässä talolle pohjarakenteita. Kannattaa hyödyntää se rakennusaikainen koneiden käyttö. Jos talo ja nurmikko ovat jo valmiina, niin tulee paljon kalliimmaksi, jos pitää ensin kaivaa nurmikko pois. Aina ei rakennusvaiheen jälkeen tonteille edes pääse koneilla”, Sovijärvi sanoo.

”Kivetyillä alueilla ja laajennetuilla terasseilla korvataan nurmikkoa ja haetaan näin pihalle helppohoitoisuutta.”

MAINOS

Uutisvirta

14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
13:30
Suomen Lidl saa uuden toimitusjohtajan, kun vanha päätti jättää tehtävänsä: "Oikea hetki vaihtaa kapulaa"
77
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
50
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
36
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
32
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
30
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image