Kaupallinen yhteistyö

Verottajan tekemä rajanveto mietityttää edelleen yrittäjiä – työntekijä vai yrittäjä

Tuomas Parttimaa kertoo, että yrittäjien keskuudessa liikkuu yhä paljon vanhaa tietoa. KUVA: Arkisto
PPY 24.10.2019 6:00
Anna-Tuulia Hautala

Yrittäjien keskuudessa on yhä epätietoisuutta siitä, miten verotuksessa määritetään, onko kyse yritysten välisestä toimeksiantosuhteesta vai työsuhteesta. Tulkinnat ovat jonkin verran vaihdelleet vuosien saatossa.

”Tilanne on ollut haasteellinen. Asiaa on käsitelty niin verotus- kuin oikeuskäytännössä ja olemme keskustelleet myös Verohallinnon kanssa. Verohallinnon ohjeistusta työ- ja toimeksiantosuhteen välisestä rajanvedosta on viime vuosina muokattu yrittäjämyönteisempään suuntaan, eli nykyisin samaa työtä voidaan tehdä sekä palkansaajana että yrittäjänä”, Suomen Yrittäjien veroasioiden päällikkö Sanna Linna-Aro kertoo.

Ongelma keskittyi siihen, millä edellytyksillä voidaan katsoa, että kyse on yrittäjänä eikä työntekijänä toimimisesta. Näitä kriteereitä ovat esimerkiksi toimeksiantosopimuksen sisältö, työn johto, vastikkeen määräytyminen sekä työsuhteelle tyypillisten luontoisetujen, kuten ylityökorvausten, puuttuminen.

Yrittäjän ei tarvitse käyttää omia koneita

Ehkä eniten hämmennystä yrittäjien keskuudessa on herättänyt vaatimus käyttää toimeksiannoissa omia koneita tai laitteita, jotka etenkin tietyillä toimialoilla ovat isoja investointeja.

”Enää yrittäjän ei tarvitse omistaa työvälineitä, vaan hän voi hallita niitä myös leasing- tai muun vuokrasopimuksen perusteella. Nykyisen Verohallinnon ohjeen mukaan kyseessä voi olla toimeksiantosuhde, kun yrittäjä joko vuokraa työkoneen tai käyttää toimeksiantajan konetta ja maksaa siitä käypää korvausta”, Linna-Aro selittää.

Vanhaa tietoa paljon liikkeellä

Moni yrittäjyydestä haaveileva tai alihankkijoita työllistävä yritys kuvittelee edelleen, että oman työkoneen hankkiminen on välttämätöntä, konepajayritys Arttim Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Parttimaa kertoo.

”Olen aktiivisesti mukana Pohjois-Pohjanmaan ja Siikajoen Yrittäjien toiminnassa, joten olen kuullut monien yrittäjien ihmettelevän tilannetta. Luulin itsekin, että edelleen vaaditaan oman koneen ostamista”, Parttimaa myöntää.

Parttimaan mukaan pahimmat ongelmat vanhan ohjeen aikaan olivat maanrakennus-, kuljetus- ja metsäkonealoilla. Harvalla yrittäjäksi ryhtyvällä on saman tien varaa olla ostamassa oma kaivuri, metsäkone tai kuorma-auto.

”Vielä viime vuonna uudet yrittäjät kohtasivat ongelmia verottajan kanssa, kun oma kone puuttui. Moni puhuu edelleen aiheesta, joten vanhaa tietoa on paljon liikkeellä.”

Yrittäjyys kiinnostaa monia perinteisen työpaikan sijaan, koska silloin on helppo vaihtaa työskentelypaikkaa seuraavaan, jos toimeksiantaja kohtaa hiljaisempia hetkiä.

”Tulkinta hankaloitti aiemmin toimintaa, koska monesti isoilla yrityksillä on työvoimapulaa. Alihankkijoille on tarvetta”, Parttimaa toteaa.

Tieto ei tavoita yrittäjiä

Suomen Yrittäjien Linna-Aro toivoo, että verottaja ohjeistaisi yrittäjiä, kun keskustelee aiheesta heidän kanssaan.

”Ohjetta on päivitetty jo reilu vuosi sitten. Onkohan niin, ettei asiasta vielä tiedetä riittävästi”, Linna-Aro miettii.

Verohallintoon ei ole juurikaan tullut kyselyitä aiheesta tämän vuoden puolella.

”Kun ohje muuttui, Verohallinto informoi Suomen Yrittäjiä muutoksista”, Verohallinnon ylitarkastaja Minna Palomäki kertoo.

MAINOS

Uutisvirta

21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
20:03
Kärppien lahjakas puolustaja Aino Karppinen pelasi nuoruutensa poikien joukkueissa ja käy yhä poikajunioreiden treeneissä: "Tykkään, kun saa taklia, eikä tarvi väistellä ketään" Tilaajille
20:03
Odotukset korkealla Kärppien leirissä pudotuspelien alkaessa – "Mahdollisuudet mennä ihan päätyyn asti"
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
40
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
29
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
26
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
21
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

600 000 EUROA AUTOIHIN

On kuulemma opposition kestävät. Eivät pääse kyytiin. Lue lisää...
Kyllä kestää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image