Kaupallinen yhteistyö

Vanhemmuuden kustannukset

PPY 16.10.2016 0:00
Tiina Eriksson

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen sairausvakuutuslain muuttamisesta. Esityksen mukaan naispuolisen työntekijän perhevapaista aiheutuvia vanhemmuuden kustannuksia tasattaisiin työnantajalle maksettavalla 2 500 euron kertakorvauksella. Esityksellä hallitus pyrkii parantamaan naisten tasa-arvoista kohtelua ja työllistymistä.

Asia puhuttaa etenkin sosiaali- ja terveysalan yrittäjiä, koska alalla työskentelee paljon naisia. Erään esimerkin mukaan työntekijä jäi ensin sairauslomalle huhtikuun puolessa välissä ja vanhempainvapaalle toukokuun puolessa välissä. Seuraavan kerran työnantaja tapasi hänet työn merkeissä seuraavan vuoden lokakuussa, 1,5 vuoden päästä, mutta tämän ajanjakson aikana työnantaja kuitenkin maksoi työntekijälle sairasajan palkkaa, palkkaa vanhempainvapaan ajalta ja lomakorvauksia noin 18 700 euroa. Ja tämän summan lisäksi vielä lakisääteiset sosiaaliturva- ja Tyel-maksut noin 5 000 euroa. Kun kysymyksessä on pk-yritys, puhutaan merkittävästä rahan menosta siitäkin huolimatta, että Kelalta saa hakea osan palkkasummasta takaisin. Ja jos äitiyslomalaisia on yhtä aikaa useita, joutuu yrittäjä tosissaan miettimään, mistä kassaan saadaan lisää rahaa, koska palkkamenot kasvavat vanhempainvapaista johtuen huomattavasti.

Yksityisen sosiaalialan TES:in mukaan maksettava 3 kuukauden palkka ja koko vanhempainvapaan aikana kertyvä vuosilomakustannus lomarahoineen ei ole kuitenkaan ainoa kuluerä. Sijaisen palkkakustannukset lomakorvauksineen tulevat myös maksettavaksi.

Lisäksi on työllisyysnäkökulma. Pieni yritys ei kerta kaikkiaan voi palkata töihin nuorta naista, jos tulevaisuuden näköpiirissä on vanhempainvapaa. Suomen Yrittäjät ajaa täysin oikeaa asiaa tukemalla vanhemmuuden kustannusten tasaamista ja sitä kautta naisvaltaisten yritysten työllistämistä ja kasvua.

Tulevaisuudessa me naisvaltaisten alojen edustajat toivomme vielä, että keskusteluun otetaan muutkin vanhemmuudesta aiheutuvat ylimääräiset kustannukset. Esimerkiksi lapsen sairaus. Se on jo itsessään surullinen asia, mutta lisäksi
se kuormittaa työnantajaa taloudellisesti. Kun perheessä on useampi alle 10-vuotias lapsi ja he sairastavat vuorotellen vesirokon, äidin sairausloma saattaa helposti kestää 1,5 viikkoa. Sen kustannukset työnantajalle ovat varovastikin laskettuna reilut 1 000 euroa ja sama määrä menee toiseen kertaan, kun tilalle palkataan sijainen.

Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.4.2017. Ollaan askel lähempänä oikeaa suuntaa ja toivon todella, että keskustelua työnantajan velvollisuuksista ja kustannusten tasaamisista jatketaan.

MAINOS

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image