Kaupallinen yhteistyö

Työvoiman saatavuudessa on haasteita, mutta mistä helpotusta?

Rakennusalallakin on kova kysyntä alan ammattilaisista.
PPY 25.2.2018 6:00
Anni Jyrinki

Alueemme PK-yritysbarometrin kyselyyn vastanneista yrityksistä yli puolet arvioi, että heillä  tarve työllistää lisää henkilökuntaa lähitulevaisuudessa. Samalla iso osa heistä kuitenkin arvioi, että työvoiman saatavuudessa alkaa olla todellisia haasteita. Ja jos sopivia työntekijöitä ei löydy, on yrityksen melko mahdotonta kasvaa. Jopa 39 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä ilmoitti, että työvoiman saatavuus on työllistämisen este ja 15 prosentille merkittävä kasvun este.

Tähän ongelmaan on haettava nyt ratkaisuja monesta suunnalta ja monelta taholta. ”Osaltaan helpotusta toivotaan muun muassa siitä, että Suomen Yrittäjät on palkannut Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimistoon asiantuntijaksi Merja Paloniemen auttamaan yrittäjiä ja yrityksiä oppisopimuksen ja koulutussopimuksen hyödyntämisessä Pohjois-Suomessa, toteaa toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen.

Barometrin kyselyn mukaan alueemme yritykset pyrkivät ratkaisemaan työvoiman saatavuuteen liittyviä haasteita panostamalla yhä laajemmin henkilöstön osaamisen kehittämiseen ja hyödyntämällä aiempaa enemmän alihankinta- ja toimittajaverkostojaan.

Koulutustarjontaa päivitetään

Eniten sopivan työvoiman löytämisessä on esimerkiksi ICT – ja rakennusalalla. Tämä on huomattu jo alueemme korkeakouluissakin.

”Kysyntää tuntuu olevan nyt IT-osaajista, erityisesti ohjelmisto-osaajista. Tietysti yksittäisiä muitakin aloja on, joissa on kysyntää, esimerkiksi talotekniikka", Oamkin rehtori Jouko Paaso kommentoi.

Ammattikorkeakoulussa on toki mietitty jo mahdollisia ratkaisujakin.

”Oamk voisi tehdä muuntokoulutustyyppistä koulutusta, jossa sopivilla moduuleilla koulutettaisiin esimerkiksi IT-alalle ohjelmisto-osaajia. Ne soveltuisivat erityisen hyvin muiden alojen insinööreille - miksei myös esimerkiksi liiketalouden amk-tutkinnon suorittaneille - tai sellaisille insinööreille, joiden osaaminen kaipaisi päivitystä. Avoin ammattikorkeakoulutus IT-alalla olisi myös hyvä mahdollisuus lisätä alalle kouluttautuvia”.

Oulun yliopistossa myös uskotaan, että akuutein tilanne on ohjelmointipuolella.

”On varmasti myös monia kapeita sektoreita, joihin on vaikea löytää sopivaa henkilöstöä. Välttämättä uusia koulutusohjelmia ei tarvita sillä olemassa olevan koulutustarjonnan sisältöä tietysti päivitetään jatkuvasti vastaamaan muuttuvia tarpeita”, pohtii yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.

Joka tapauksessa Niinimäki on sitä mieltä, että yliopiston pitäisi pystyä lisäämään koulutuspaikkoja. ”Muuntokoulutuksen lisäämiseen saimme joulun alla rahoituksen opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Perus- ja jatkokoulutuksen koulutuskiintiöt ovat niin ikään OKM:n päätöksiä. Heidän kanssaan neuvottelemme paikoista kesäkuussa, mutta voi olla, että suurempia päivityksiä voidaan tehdä vasta seuraavalle tuloskaudelle vuonna 2020. Tämän hetken koulutuskiintiöt ovat aivan liian pieniä vastaamaan Oulun alueen nykyiseen nopeasti kohenevaan tilanteeseen”.

Tarvitaan pitkän tähtäimen ratkaisuja

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Riikonen painottaa, että nyt on ensinnäkin tärkeä suoraan ja kiertelemättä puhua työvoimapulasta tietyillä aloilla.

”Koulutustarve pitäisi nyt kunnolla kartoittaa ja suunnata koulutusresursseja näille aloille. Yrittäjäjärjestö voisikin mielestä kartoittaa työvoimapulasta kärsivät alat”.

”Yliopisto, Ammattikorkea ja OSAO ovat reagoineet tilanteeseen ja muuntokoulutuksia on käynnissä. Toinen nopeasti vaikuttava asia on ulkomaalaisten asiantuntijoiden rekrytointi seudulle”, kommentoi asiaa BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula.

Ala-Mursula huomauttaa, että pitkällä aikavälillä tulisi kiinnittää enemmän huomiota matemaattisten ja luonnontieteiden koulutukseen peruskouluissa ja lukioissa.

”Teknisten alojen aloituspaikkoja tulee nostaa jo ensi vuonna. Erityisesti tyttöjen osuus matemaattisissa ja luonnontiedeaineissa tulisi olla merkittävästi suurempi mitä se nyt on. Huolestuttavan vähän on tyttöjä pitkä matikan ja fysiikan parissa”.

BusinessOulun tieto on, että Oulun alueella on työttömiä ja työllisyystoimenpiteissä olevia henkilöitä nyt yhteensä noin 16.000 henkilöä. Lähes kaikkiin tehtäviin löytyy nopeasti osaajia, mutta koska digitalisointi on edennyt hyvää vauhtia, niin muutaman erikoisalan ohjelmistoammattilaisista on muodostunut pula. Samoin rakennusalalla on pari ammattialaa joihin ei löydy suoraan ammattilaisia. Toisaalta ostopalveluina palveluyrityksistä löytyy henkilöitä jotka pystyvät tekemään ainakin osa tarvittavista töistä.

Kaupunki haluaa helpottaa työntekijän palkkaamista

Myös Oulun kaupungin työllisyyspalveluiden päällikkö Seija Mustonen painottaa, että IT- alan työtehtävissä on kasvava työvoiman tarve ja alalle tarvitaan uusia osaajia.

”Osaajia tarvitaan myös perinteisen teollisuuden aloille, kun tuotantoa, tuotteita ja prosesseja halutaan kehittää. Kysyntää on muun muassa kokeneista ammattilaisista, erityisesti teknologia- ja rakennusaloilla ja muun muassa terveydenhoidon erityisosaamistehtävissä. Lisäksi pohjoisen matkailuun liittyvät kausityöt tarvitsevat työvoimaa ja osaajia.

Mustonen kertoo, että Kaupunki edesauttaa työvoiman ja työnantajien kohtaatiota erilaisilla tapahtumilla ja palveluilla sekä tarjoaa taloudellista tukea esimerkiksi nuorten ja pitkäaikaistyöttömien palkkaamista helpottamaan.

”Heissä on paljon osaajia ja ovat potentiaalia työvoimaa, tätä ei aina tiedosteta riittävästi”.

”Muunto- ja rekrykoulutustarjonnalla voidaan auttaa sekä työnhakijan että työnantajan tilannetta. Kaupungin asumiseen, vapaa-aikaan ja palveluihin liittyvillä vetovoimaisuustekijöillä on myös roolinsa osaajien ja heidän perheidensä houkuttelussa alueelle”.

MAINOS

Kommentoi

Olen itse ohjelmoinut kymmellä kielellä ja käyttänyt mitä kummallisia akronyymejä.

Voin vakuuttaa, että uuden ohjelmontitekniikan tai -alustan oppiminen ei ole kovin vaikea asia. Sellaisen oppii tekemällä muutamassa viikossa tai jopa päivässä, jos on kokenut mentori opastajana ja hyvät perustiedot alla. Kurssillakin oppisi, jos sellaisia olisi, mutta niitä ei ole ainakaan avoimella puolella.

Työantajilla ei ole mitään tekosyytä olla palkkaamatta ketä tahansa muuten pätevää ohjelmointia työkseen tehnyttä sillä verukkeella, että hän ei osaa juuri tuota teknologiaa. Kehittäkää yritykseen oppimispolku, jolla uusi kokenut tai kokematon työntekijä perehdytetään yrityksessä käytettävään teknologiaan, kenties saman tien jo seuraavan sukupolven juttuihin.

Oikeasti yritykset etsivät kilpailijan palveluksesta valmiiksi osaavaa työntekijää, joka tuo lisäarvona tai usein pääarvona sisäpiiritietoa kilpailijan (tai asiakkaan) toiminnasta ja tilanteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

52
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
51
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
33
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
33
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
25
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
25
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?
25
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image