Kaupallinen yhteistyö

Työ­so­pi­mus­lain ir­ti­sa­no­mis­pe­rus­tei­siin muutos heinäkuun alusta

Markku Honka Asianajaja, Asianajotoimisto Jussi Laaka Oy
PPY 30.6.2019 6:00
Markku Honka

Miten heinäkuun alussa voimaan tuleva työsopimuslain irtisanomisperusteiden muutos vaikuttaa työsuhteen irtisanomiseen?

Työntekijän henkilöstä johtuviin irtisanomisperusteesiin tulee muutos 1.7.2019 lukien. Muutoksen jälkeen työntekijästä johtuvana tai hänen henkilöönsä liittyvänä asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena voidaan pitää työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä sellaisten työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään. Syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on kokonaisarvioinnissa otettava huomioon työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden lukumäärä sekä työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan.
Muutoksen jälkeen työsopimuslaissa ei enää nykyiseen tapaan yksilöidä syitä, joita ei voitaisi ainakaan pitää irtisanomisen perusteena (esim. sairaus tai vamma). Uudessa laissa säädetään kokonaisarviointiperusteeksi nimenomaisesti työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden määrä ja tarkoituksena onkin nykytilaan nähden korostaa työnantajan henkilöstömäärän merkitystä kokonaisharkinnassa.

Mikäli työntekijän kyky selviytyä työtehtävistään heikentyy esimerkiksi sairauden tai muun vastaan syyn vuoksi, voivat pienen työnantajan vastuut ja velvollisuudet käydä työnantajan kokoon nähden kohtuuttoman raskaiksi. Pienten työnantajien erityiset olosuhteet saavat irtisanomisperusteen punninnassa jatkossa suuremman painoarvon, mikä voi tuoda helpotusta mainitun kaltaisissa tilanteissa.

MAINOS

Kommentoi

Voisiko samaan syssyyn tarkastella työtapaturmalakia?
Nykyisin työnantajat laistavat velvollisuuksistaan kun terveydenhoito on toimimaton eikä myöskään vakuutusyhtiöt pelaa puhdasta pelia.
Onko läpinäkyvää se että lähitapiola omistaa mehiläisen, lääkärit jättävät työtapaturmat hoitamatta, sairauksia ei suostuta selvittämään, eikä työterveydellä ole edes mitään hajua ammattitautilain mukaisesta vastuusta, kun sairas ihminen joutuu tekemään yhä työtä, sitten kun vammautuu, jätetään selvittämättä asia, jottei omistaja-vakuutusyhtiö joudu korvausvastuuseen, hoitovirheistä ei myöskään uskalleta myöntää, helpompaa vaan hylätä yhteiskunnan ulkopuolelle ilman tuloja. Näin Turussa. Kidutusta vuosia, sitten vain lääkärit jättää tehtävänsä hoitamatta. Vikaa on koko lääkärikunnassa, niinkuin Vakuutusyhtiöille ja esimerkiksi Etteplan nimisellä insinooritoimistolla pitäisi olla vastuunjako 1600 työntekijänsä turvaksi. Vanhat lääkärit pitäisi potkia pois ja kaikille mielenterveyden laaja tarkistus. Ylilääkärit ovat pahimpia, yläpuolella kaikkea, mutteivät silti osaa edes yksinkertaisia diagnostisia kokeita ottaa.
Irtisanomisaika voidaan toki muuttaa, mutta samalla pitäisi pohjapalkat nostaa vähintään 2500€ /kk tasolle. Kansalaisen arvostus on kadonnut vuosikymmeniä sitten eikä aluehallintovirastot, potilasvahinkokeskukset suostu rankais3maan edes näitä psyykkisesti häiriintyneitä lääkäreitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin saamme lukea todellisten työllistäjien - tervettä liiketoimintaa harjoittavien yrittäjien - pohdintoja siitä miten kaikkien kansalaistemme hyvinvointi saadaan lisääntymään sen sijaan että jatkuvasti tuutista tulee kommunistisia ruitutuksia siitä että valtion pitää lahjoittaa vastikkeetta rahaa ''yrittäjille'', koska he eivät suostu tai kykene noudattamaan markkinataloutta ja hankkimaan rahoitusta markkinoilta?

Pienyrittäjien tilanne on poikkeuksellinen ja siihen onkin syytä kiinnittää huomiota unohtamatta sitä että yritykset ovat palvelemassa yhteiskuntaa eivätkä ihmiset ole palvelemassa yrityksiä. Erityisesti suuret yritykset ulosmittaavat ihmisten koko elämän ellei sitä säädellä yhjteiskunna toimesta riittävä tiukasti.

Nyt tilanne Suomessa on se että palkansaajat pakotetaan ylläpitämään verotuksen kautta elinkelvottomia (kommari kolhooseja) organisaatioita, joiden ei siten tarvitse toimia kannattavasti vaan ne ovat epäterveellä toiminnallaan viemässä tilan markkinoilta terveiltä yrityksiltä.

Kuka ja miksi näitä tappiorysiä pitää letkuissa veronmaksajien kustannuksella? Mitä he itse siitä hyötyvät? Ovatko osakkeenomistajia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On pelkästään positiivista jos jatkuvasti saikuttaja saadaan pois työyhteisöä rasittamasta ja tilalle joku motivoitunut työntekijä. Omassa työtiimissäni on kaksI/kolme työnkekijää jotka ovat enemmän poissa kuin työpaikalla. Nuoria ihmisiä vielä mutta on vaivana olkapäätä, selkää, "lapsia", allergiaa maidolle, suklaalle, pähkinöille sekä kaikille hajusteille joita joku muu käyttää. Tosin aina voi kuitenkin ottaa jotain noista syömisistä jos vain ilmaiseksi tarjotaan.(ei se allergia tietenkään ole niin paha etteikö ilmaista tarjottavaa voisi turvallisesti syödä). Tämmöset tyhjänsaikuttajat ottavat työyhteisössä todella päähän. Vaivat eivät heillä tietenkään vapaapäivinä tai lomilla ole lainkaan haittona, ainoastaan työpisteessä alkavat kummallisesti vaivata. Ja näille hyväkkäille on hommattu jumppapalloa, sähköpöytää sekä kaikenmaaliman jalkatukia... muiden pitää tulla töihin suurinpiirtein avaruuspuvussa jotta eivät aiheuttaisi mitään allergisia reaktioita. Ainoastaan s-loma aika-ajoin auttaa hetkellisesti näiden työtävieroksuvien oloon varsinkin jos se satttuu olemaan eläkkeellä tai vapaalla olevan puolison kanssa yhtäaikaa! Näitä sitten hyysätään ja muut tekevät mukisematta heidänkin hommansa. Nämä työstään vieraantuneet ja työhaluttomat pitäisi päästääpois...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma. Miksi yrittää väkisin pitää/ pysyä, jos työnteko ei onnistu? Pitää etsiä kunnolle sopiva työ, ja se etsintä ei ole työnantajan tehtävä. Alanvaihdosta pelätään ihan turhaan, kyse on vain ja ainoastaan omasta tahdosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”mikä voi tuoda helpotusta mainitun kaltaisissa tilanteissa”

Ai työntekijälle? Sairastut ja kenkää tuli heti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aivan..toivottavasti ei toteudu tuo edellisen hallituksen laki uudistus. Tietää kenkää aika monelle kymmenelle tuhannelle ihmiselle samantien. Toki jos hoitoa rupeaa saamaan sitten sairastumisen myötä niin ettei tarvitse kärsiä loppuelämää miksei sitten.
Muutoin taas EK:n lobattua juttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksikään yrittäjä ei irtisano hyödyllistä työntekijää. Miksi yrittäjän pitäisi elättää hyödytöntä työntekijää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:50
Lukijat kuvasivat torstai-illan upeaa auringonlaskua ja raekuuroa enteilleitä muhkeita pilviä
23:12
Kelohirsinen mökki tuhoutui tulipalossa Inarissa, ei tietoa henkilövahingoista
22:30
Riita pelin säännöistä tuli kalliiksi: Mies huitaisi toista biljardikepillä, oikeus määräsi maksamaan yli 10 000 euroa korvauksia
22:06
Tuukka Kivioja on OLS:n 22-vuotias ykköstykki, jonka harteilla painaa iso vastuu – "Haluan olla joukkueen paras pistemies ja tärkein pelaaja" Tilaajille
22:04
Satavuotiasta steinerpedagogiikkaa juhlittiin Oulussa – "Meillä menee oikein mukavasti, ja koulussa on tekemisen tunnelma"
21:43
Oamkiin haki syksyn yhteishaussa 1601 ensisijaista hakijaa – sosionomikoulutukseen eniten hakijoita
20:50
Puuhun sidottu ja ammuttu koira kuohutti Enontekiöllä – eläimen lopettanut omistaja ilmoittautui poliisille: "Eläinrääkkäyspuheet voi lopettaa" Tilaajille
92
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
76
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
69
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
54
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
53
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
53
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
46
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Lapissa sekä Koillismaalla tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image