Työntekijät on voimavara

Marjo Kolehmainen toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
PPY 9.10.2019 6:00
Marjo Kolehmainen

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien maakunnallisen yrittäjäpalkinnon sai tänä vuonna Nevalanmäen Perhekodit Oy. Hieno yritys, jossa tehdään tärkeää työtä nuorten parissa. Palkintoa olivat hakeneet yrittäjälle omat työntekijät tämän tietämättään. Hieno osoitus, että yrityksessä on johtaminen kunnossa, luottamus pelaa ja yrittäjän tapaa toimia arvostetaan.

Työvoiman saatavuus on päivän mantra. Kohtaanto-ongelma, jossa meillä on yhtä aikaa pula tekijöistä ja liikaa työttömiä puhututtaa. Viimeisimmän pk-yritysbarometrin mukaan yritysten toimintaympäristö on eniten heikentynyt juuri työvoiman saatavuuden osalta ja se koetaan suurimpana kehittämisen esteenä. Pula osaajista on todellinen.
Suurin osa yrityksistämme on pieniä ja ne työllistävät alle 10 henkeä. Työntekemisen olosuhteet on pienissä yrityksissä hyvällä mallilla. TEM:in työolobarometrissä pienet työpaikat pärjäävät hyvin ja työntekijöiden ja työnantajan luottamus on parhaalla tolalla. Mitä työntekijöiden antamista vastauksista näkyy? Mitä pienempi yritys, sen paremmin tieto kulkee. Yrittäjä myös huolehtii työntekijöistään. Pienillä työpaikoilla työntekijät ovat varmimpia työpaikkansa säilymisestä. Ei ole harvassa nekään yrittäjät, jotka pienentävät ennemmin omaa toimentuloaan kuin lähtevät irtosanomisten tielle. Pienissä yrityksissä on parhaat mahdollisuudet vaikuttaa omiin työtehtäviin, työtahtiin ja töiden jakoon. Siitä huolimatta työntekijän saaminen pk-yrityksiin on monella alalla erittäin vaikeaa.
Monesti kuulee, että yrittäjillä ei ole koulutusta henkilöstöjohtamisesta ja johtaminen on opeteltu yrityksen kasvun myötä ja usein jopa kantapään kautta. Totta on, että pieneen yritykseen ei pysty mitään hr-johtajaa erikseen palkkaamaan. Tämä on myös yksi syy, miksi rekrytoinnissa ollaan varsin tarkkoja. Ei riitä, että palkattava on ammatti-ihminen. On löydyttävä myös hyvä asenne ja henkilön on sovelluttava työyhteisöön. Pienessä työyhteisössä yksikin työntekijä negatiivisuudellaan tai huonolla työasenteellaan tekee valtavasti hallaa ja vaikuttaa koko yrityksen kehitykseen. Hyvästä työntekijästä taas halutaan pitää viimeiseen asti kiinni. Yrittäjä jos joku tietää, että hyvät työntekijät ovat yrityksen tärkein voimavara.
Jokin aika sitten kuulin ajatuksen, että hyvin harva tänä päivänä enää haluaa esimiestehtäviin. Sen sijaan paras työpaikka olisi, jos pääsisi asiantuntijatehtäviin, yli neljän tonnin palkalla, ilman esimiesvastuuta. Nuorten työelämäodotukset 2018 -tutkimuksessa oli taas selvitelty, millainen on hyvä työpaikka nuoren mielestä. Merkityksellistä ei ollut palkka vaan työyhteisö, sen toimivuus sekä mahdollisuus tehdä merkityksellistä työtä.

Ihmisten johtaminen on haastavaa työtä, olipa työpaikka julkisella tai yksityisellä sektorilla kokoluokkaan katsomatta. Johtaminen tarvitsee kaikilla työpaikoilla nykypäivään sopivat joustavat ja innostava t keinot. Jos yrittäjät arkailevat palkata uusia ja koulutetut eivät ylipäätään halua johtaa, ollaan vaikeuksissa. Työpaikkasopimisen lisääminen toisi varmasti mielekkyyttä, josta hyötyvät kaikki. Toivottavasti sopimisen mahdollistavaa säädäntöä saataisiin mahdollisimman pian.

MAINOS

Kommentoi

Osaajista pula? Osaamisesta kyllä on pula, erityisesti yrittäjillä. Jos yrittäjä ei löydä hyvää työntekijää tai työntekijä ei tee työtänsä hyvin, se kielii oman osaamisen puutteesta.

Yrittäjäliiton soisi aloittavan kehitysohjelman jäsentensä osaamisen kehittämiseksi.

Kohtaanto-ongelmasta puhuminen massatyöttömyyden aikana on riivaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image