Kaupallinen yhteistyö

Tupoksesta viedään voi­ma­lai­tok­sia maailmalle

Tupokseen vasta valmistuneelle uudelle tehtaalle asennettiin tuotantolinja, joka nopeuttaa huomattavasti laitosten rakennetta. KUVA: Anni Jyrinki
PPY 23.2.2018 10:00
Anni Jyrinki

Tupoksessa, ihan äskettäin valmistuneessa tuotantorakennuksessa on jännät paikat. Volter Oy:n varatoimitusjohtaja Laura Eräpuro-Piila katselee toimiston ikkunasta tehdas halliin.

”Nyt se liikkuu”, Eräpuro-Piila huoahtaa.

Se ensimmäisen kerran nyt liikkuva asia on yrityksen uusi tuotantolinja, eli pitkin hallin lattiaa etenevä suuri kuljetin, jota pitkin yrityksen rakentamat pienvoimalaitokset liikkuvat. Kuljettimen alkupäästä lähtee liikkeelle metallinen kehikko, johon voimalaitoksen osat asennetaan. Linjan lopussa valmis voimalaitos lastataan merikonttiin matkaamaan maailmalle.

Kiertotalous on satsaus tulevaisuuteen

Volter Oy:n kehittelemien pienvoimaloiden kysyntä onkin suurinta ulkomailla, vaikka kyse on niin suomalaisesta innovaatiosta kuin vain on mahdollista. Kuten yrityksen nettisivuilla sanotaan: Siirtyminen uusiutuvien energialähteiden käyttöön on yksi planeettamme suurimmista tulevaisuuden mahdollisuuksista. Biomassat ovat potentiaalinen vaihtoehto fossiilisten polttoaineiden korvaamiseen. Tällä biomassalla tarkoitetaan puuhaketta, josta Volter Oy:n pienvoimalaitokset tuottavat sähkö ja lämpöä.

”Yksi laitos tuottaa 40 kilowattia sähköä ja 100 kilowattia lämpöä”, Eräpuro-Piila esittelee. ”Laitoksia voi skaalata yhteen niin monta kuin tarvitsee, esimerkiksi Iso-Britanniassa näitä meidän laitoksia on sähköä tuottamassa kymmenen rinnakkain”.

Miksi puuhakkeen polttaminen on sitten hyvä ratkaisu sähkön ja lämmön tuotantoon?

”Tämä on ympäristöystävällinen energiamuoto, kiertotalouteen satsaaminen on tulevaisuuden teko”, varatoimitusjohtaja painottaa.

”Päästöjä ja jätettä syntyy vain olemattomia määriä. Lisäksi säätösähkön markkinat tulevat olemaan lähiaikoina merkittävässä roolissa. Sähköä on tuotettava sen verran kuin kulutetaan. Volter Oy:n laitoksella kulutuspiikkejä on helppo ja kustannustehokas tasata”.

Markkinat maailmalla

Volter Oy:n toimitusjohtaja Jarno Haapakoski on pian matkustamassa Kanadaan perustamaan tytäryhtiötä. Kanadan lisäksi yhtiön suurimmat markkinat löytyvät muun muassa Japanista ja Italiasta.

Tältä näyttää valmis voimalaitos, joka tuottaa 40 kilowattia sähköä ja 100 kilowattia lämpöä. 

”Iso osa tuotannosta menee vientiin, koska Suomessa ei tueta tällaista energiantuotantomuotoa. Maailmalla kiertotalousasioissa ollaan monessa paikassa meitä edellä”, Laura Eräpuro-Piila miettii.

 

Volter Oy on kuitenkin päättänyt olla alan edelläkävijä. Tähän hyvän referenssin antaa myös tunnustus vuoden 2017 Kasvu Openissa. Yritys palkittiin Start Again -sarjassa. Toisekseen metsien kasvu Suomessa on lähes 100 miljoonaa kuutiota vuodessa, josta on viimevuosina kerätty vain hieman yli puolet. Paljon kasvuponttiaalia on siis vielä jäljellä.

MAINOS

Kommentoi

”Yksi laitos tuottaa 40 kilowattia sähköä ja 100 kilowattia lämpöä”, Ja mitä maksaa, mitä maksaa? Paljonko edullisempaa on esim. kivihiili, maakaasu tai öljy, jos verokohtelu on sama?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

151 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Kerropa minullekin nuo yhteiskunnan hyvätuloisille jakamat sosiaaliavut ja kuinka yhteiskunta muutenkin auttaa hyvätuloi... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image