Kaupallinen yhteistyö

Tupoksesta viedään voi­ma­lai­tok­sia maailmalle

Tupokseen vasta valmistuneelle uudelle tehtaalle asennettiin tuotantolinja, joka nopeuttaa huomattavasti laitosten rakennetta. KUVA: Anni Jyrinki
PPY 23.2.2018 10:00
Anni Jyrinki

Tupoksessa, ihan äskettäin valmistuneessa tuotantorakennuksessa on jännät paikat. Volter Oy:n varatoimitusjohtaja Laura Eräpuro-Piila katselee toimiston ikkunasta tehdas halliin.

”Nyt se liikkuu”, Eräpuro-Piila huoahtaa.

Se ensimmäisen kerran nyt liikkuva asia on yrityksen uusi tuotantolinja, eli pitkin hallin lattiaa etenevä suuri kuljetin, jota pitkin yrityksen rakentamat pienvoimalaitokset liikkuvat. Kuljettimen alkupäästä lähtee liikkeelle metallinen kehikko, johon voimalaitoksen osat asennetaan. Linjan lopussa valmis voimalaitos lastataan merikonttiin matkaamaan maailmalle.

Kiertotalous on satsaus tulevaisuuteen

Volter Oy:n kehittelemien pienvoimaloiden kysyntä onkin suurinta ulkomailla, vaikka kyse on niin suomalaisesta innovaatiosta kuin vain on mahdollista. Kuten yrityksen nettisivuilla sanotaan: Siirtyminen uusiutuvien energialähteiden käyttöön on yksi planeettamme suurimmista tulevaisuuden mahdollisuuksista. Biomassat ovat potentiaalinen vaihtoehto fossiilisten polttoaineiden korvaamiseen. Tällä biomassalla tarkoitetaan puuhaketta, josta Volter Oy:n pienvoimalaitokset tuottavat sähkö ja lämpöä.

”Yksi laitos tuottaa 40 kilowattia sähköä ja 100 kilowattia lämpöä”, Eräpuro-Piila esittelee. ”Laitoksia voi skaalata yhteen niin monta kuin tarvitsee, esimerkiksi Iso-Britanniassa näitä meidän laitoksia on sähköä tuottamassa kymmenen rinnakkain”.

Miksi puuhakkeen polttaminen on sitten hyvä ratkaisu sähkön ja lämmön tuotantoon?

”Tämä on ympäristöystävällinen energiamuoto, kiertotalouteen satsaaminen on tulevaisuuden teko”, varatoimitusjohtaja painottaa.

”Päästöjä ja jätettä syntyy vain olemattomia määriä. Lisäksi säätösähkön markkinat tulevat olemaan lähiaikoina merkittävässä roolissa. Sähköä on tuotettava sen verran kuin kulutetaan. Volter Oy:n laitoksella kulutuspiikkejä on helppo ja kustannustehokas tasata”.

Markkinat maailmalla

Volter Oy:n toimitusjohtaja Jarno Haapakoski on pian matkustamassa Kanadaan perustamaan tytäryhtiötä. Kanadan lisäksi yhtiön suurimmat markkinat löytyvät muun muassa Japanista ja Italiasta.

Tältä näyttää valmis voimalaitos, joka tuottaa 40 kilowattia sähköä ja 100 kilowattia lämpöä. 

”Iso osa tuotannosta menee vientiin, koska Suomessa ei tueta tällaista energiantuotantomuotoa. Maailmalla kiertotalousasioissa ollaan monessa paikassa meitä edellä”, Laura Eräpuro-Piila miettii.

 

Volter Oy on kuitenkin päättänyt olla alan edelläkävijä. Tähän hyvän referenssin antaa myös tunnustus vuoden 2017 Kasvu Openissa. Yritys palkittiin Start Again -sarjassa. Toisekseen metsien kasvu Suomessa on lähes 100 miljoonaa kuutiota vuodessa, josta on viimevuosina kerätty vain hieman yli puolet. Paljon kasvuponttiaalia on siis vielä jäljellä.

MAINOS

Uutisvirta

21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
20:57
Arvio: Tuttuja Fingerpori-vitsejä on hauska bongailla, mutta elokuva on raskas ja tylsä Tilaajille
20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
20:03
Yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä herää eloon The Hanging Garden -näyttelyssä – OSAO:n floristimestariopiskelijoiden taidonnäytteitä voi ihailla kasvitieteellisellä puutarhalla Tilaajille
19:04
Oamkin projektissa bensasyöppö maasturi muunnettiin biokaasulla toimivaksi, ja se toi isot säästöt: "Polttoainekustannukset sataa kilometriä kohti lähes puolittuivat" Tilaajille
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
56
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
49
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
38
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image