Kaupallinen yhteistyö

”Tämä on elämäni parasta aikaa”

Sami Hyvärinen (vas.), Ari Tihinen ja Pasi Rytkönen ostivat Olli Kuivamäeltä enemmistöosuuden KTC Groupista. Kauppakirjasta löytyy myös päivä, jolloin Kuivamäki myy myös loput osakkeet ja yrittäjän titteli vaihtuu eläkeläiseksi. KUVA: Anni Jyrinki
PPY 27.6.2019 4:00
Anni Jyrinki

Yrittäjä Olli Kuivamäki on onnellinen mies. Ihan äskettäin hän laittoi nimensä paperiin, jolla myi enemmistöosuuden yrityksestään kolmelle työntekijälleen. Tuossa paperissa on myös ylhäällä se päivä, kun Kuivamäen loppu omistus siirtyy uusille omistajille ja mies aloittaa ansaitut eläkepäivät – 57-vuotiaana.

”Nyt minulla on takana reilut 30 vuotta yrittäjänä. KTC Group on kasvanut vuosien saatossa yhden miehen yrityksestä ensin kommandiittiyhtiöksi ja siitä kahdeksan miljoonan liikevaihdon osakeyhtiöksi, joka työllistää neljäkymmentä henkeä. Haluamme edelleen määrätietoisesti kasvaa ja kehittyä yrityksenä ja yksi sen edellytys on mielestäni se, että omistuspohjaa laajennetaan.”

Ostajan ja myyjän yhteinen tahtotila

KTC Group on oululainen rakennusliike, joka on erikoistunut kauppapaikkojen ja julkishallinnon kiinteistöjen rakentamiseen. Yritysmuoto vaihtui vuonna 2005 kommandiittiyhtiöstä osakeyhtiöksi ja samalla syntyi päätös luopua pientalorakentamisesta kokonaan.

”Tuosta päätöksestä alkoivat kasvun vuodet ja koko ajan olemme siirtyneet kohti isompia urakoita”, Kuivamäki kertoo.

Seuraava erityinen urakka on Oulun Kauppahallin remontti.

”Ihan tietoisesti haluamme työmaita, joissa on haastetta”, Kuivamäki nyökyttelee.

Haasteita on nyt perustajan lisäksi jakamassa kolme muuta osakasta: Yrityksen toimitusjohtaja Pasi Rytkönen, työmaapäällikkö Ari Tihinen sekä Sami Hyvärinen. Parin vuoden kuluttua nämä miehet – tai useampikin työntekijä – omistavat koko rakennusliikkeen.

”Vuoden verran näitä kauppoja, asiakirjoja, verotusasioita ja rahoitusta jumpattiin kasaan. Sitä ennen olin toki jo itse tehnyt ajatustyötä myynnistä ja luopumisesta”, Kuivamäki kertoo kauppojen synnystä ja alleviivaa, että yrityskaupat ei ole mikään peikko, jota pitäisi viimeisen asti viivyttää ja pelätä.

”Apua, neuvoja ja tukea on saatavilla. Tärkeintä on yrityksen realistinen arvonmääritys ja siitä sitten lähdetään kohti hinnoittelua ja sopimuksia.”

”Meillä neljällä asianosaisella oli alusta alkaen yhteinen tahtotila ja ymmärrys siitä, että on koko firman etu, että omistajuus jaetaan laajemmalle. Siitä ajatuksesta oli hyvä lähteä viemään asiaa eteenpäin.”

Kuinka arvottaa yrityksen maine?

Yrityksen arvonmääritys on äärimmäisen tärkeää. Sen tekevät parhaiten ulkopuoliset tilintarkastajat, koska silloin tunteet eivät pääse vaikuttamaan suuntaan tai toiseen. Myös erilaisten sanktioiden välttämiseksi on hyvä selvittää myytävän yrityksen realistinen arvo.

”Mutta tietysti arvoon vaikuttaa muukin kuin tase. Good Will -arvoa ei rahassa mitata”, Kuivamäki hoksauttaa ja jatkaa, että yrityksen tärkein omaisuus on henkilöstö ja henkilöstön tietotaito. Ihmiset ovat aina yrityksen suurin voimavara. Myös yrityksen hyvä maine ja tunnettuus pitää jollain tapaa arvottaa.”

Hinnan määrityksessä ja verotusasioissa KTC Groupissa käytettiin ulkopuolista apua niin lakiasiantoimistoista kuin verotoimistosta.

”Yrityskauppa oli meidän kohdallamme verrattavissa sukupolvenvaihdokseen verottajan näkökulmasta. Haluan painottaa, että verotuksen asiantuntijat ovat näissä tilanteissa suunnaton apu, eivät karteltava pakollinen paha.”

Vertaiskokemuksia jakoon

Kuivamäki kokee, että yrityksestä luopuvilla yrittäjillä olisi paljon annettavaa paitsi nuoremmille yrittäjille mentoreina, myös toisilleen vertaistukina.

”Yrityksestä luopuminen on paitsi taloudellinen, myös henkinen prosessi, johon on valmistauduttava huolella, muuten elämään tulee tyhjiö, joka voi olla vaikea täyttää ja hyväksyä”, Kuivamäki tietää ja kokee itse olevansa helpottunut ja onnellinen, kun näkee KTC Groupin jatkumon.

”Uran jälkeinen elämä näyttää minusta valoisalta.”

”Mielestäni luopuvien yrittäjien olisi hyvä saada valmennusta ja tukea luopumisen hetkeen. Minulle ainakin voi kuka tahansa soittaa ja kysyä neuvoa.”

MAINOS

Uutisvirta

13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image