Kaupallinen yhteistyö

”Tämä on elämäni parasta aikaa”

Sami Hyvärinen (vas.), Ari Tihinen ja Pasi Rytkönen ostivat Olli Kuivamäeltä enemmistöosuuden KTC Groupista. Kauppakirjasta löytyy myös päivä, jolloin Kuivamäki myy myös loput osakkeet ja yrittäjän titteli vaihtuu eläkeläiseksi. KUVA: Anni Jyrinki
PPY 27.6.2019 4:00
Anni Jyrinki

Yrittäjä Olli Kuivamäki on onnellinen mies. Ihan äskettäin hän laittoi nimensä paperiin, jolla myi enemmistöosuuden yrityksestään kolmelle työntekijälleen. Tuossa paperissa on myös ylhäällä se päivä, kun Kuivamäen loppu omistus siirtyy uusille omistajille ja mies aloittaa ansaitut eläkepäivät – 57-vuotiaana.

”Nyt minulla on takana reilut 30 vuotta yrittäjänä. KTC Group on kasvanut vuosien saatossa yhden miehen yrityksestä ensin kommandiittiyhtiöksi ja siitä kahdeksan miljoonan liikevaihdon osakeyhtiöksi, joka työllistää neljäkymmentä henkeä. Haluamme edelleen määrätietoisesti kasvaa ja kehittyä yrityksenä ja yksi sen edellytys on mielestäni se, että omistuspohjaa laajennetaan.”

Ostajan ja myyjän yhteinen tahtotila

KTC Group on oululainen rakennusliike, joka on erikoistunut kauppapaikkojen ja julkishallinnon kiinteistöjen rakentamiseen. Yritysmuoto vaihtui vuonna 2005 kommandiittiyhtiöstä osakeyhtiöksi ja samalla syntyi päätös luopua pientalorakentamisesta kokonaan.

”Tuosta päätöksestä alkoivat kasvun vuodet ja koko ajan olemme siirtyneet kohti isompia urakoita”, Kuivamäki kertoo.

Seuraava erityinen urakka on Oulun Kauppahallin remontti.

”Ihan tietoisesti haluamme työmaita, joissa on haastetta”, Kuivamäki nyökyttelee.

Haasteita on nyt perustajan lisäksi jakamassa kolme muuta osakasta: Yrityksen toimitusjohtaja Pasi Rytkönen, työmaapäällikkö Ari Tihinen sekä Sami Hyvärinen. Parin vuoden kuluttua nämä miehet – tai useampikin työntekijä – omistavat koko rakennusliikkeen.

”Vuoden verran näitä kauppoja, asiakirjoja, verotusasioita ja rahoitusta jumpattiin kasaan. Sitä ennen olin toki jo itse tehnyt ajatustyötä myynnistä ja luopumisesta”, Kuivamäki kertoo kauppojen synnystä ja alleviivaa, että yrityskaupat ei ole mikään peikko, jota pitäisi viimeisen asti viivyttää ja pelätä.

”Apua, neuvoja ja tukea on saatavilla. Tärkeintä on yrityksen realistinen arvonmääritys ja siitä sitten lähdetään kohti hinnoittelua ja sopimuksia.”

”Meillä neljällä asianosaisella oli alusta alkaen yhteinen tahtotila ja ymmärrys siitä, että on koko firman etu, että omistajuus jaetaan laajemmalle. Siitä ajatuksesta oli hyvä lähteä viemään asiaa eteenpäin.”

Kuinka arvottaa yrityksen maine?

Yrityksen arvonmääritys on äärimmäisen tärkeää. Sen tekevät parhaiten ulkopuoliset tilintarkastajat, koska silloin tunteet eivät pääse vaikuttamaan suuntaan tai toiseen. Myös erilaisten sanktioiden välttämiseksi on hyvä selvittää myytävän yrityksen realistinen arvo.

”Mutta tietysti arvoon vaikuttaa muukin kuin tase. Good Will -arvoa ei rahassa mitata”, Kuivamäki hoksauttaa ja jatkaa, että yrityksen tärkein omaisuus on henkilöstö ja henkilöstön tietotaito. Ihmiset ovat aina yrityksen suurin voimavara. Myös yrityksen hyvä maine ja tunnettuus pitää jollain tapaa arvottaa.”

Hinnan määrityksessä ja verotusasioissa KTC Groupissa käytettiin ulkopuolista apua niin lakiasiantoimistoista kuin verotoimistosta.

”Yrityskauppa oli meidän kohdallamme verrattavissa sukupolvenvaihdokseen verottajan näkökulmasta. Haluan painottaa, että verotuksen asiantuntijat ovat näissä tilanteissa suunnaton apu, eivät karteltava pakollinen paha.”

Vertaiskokemuksia jakoon

Kuivamäki kokee, että yrityksestä luopuvilla yrittäjillä olisi paljon annettavaa paitsi nuoremmille yrittäjille mentoreina, myös toisilleen vertaistukina.

”Yrityksestä luopuminen on paitsi taloudellinen, myös henkinen prosessi, johon on valmistauduttava huolella, muuten elämään tulee tyhjiö, joka voi olla vaikea täyttää ja hyväksyä”, Kuivamäki tietää ja kokee itse olevansa helpottunut ja onnellinen, kun näkee KTC Groupin jatkumon.

”Uran jälkeinen elämä näyttää minusta valoisalta.”

”Mielestäni luopuvien yrittäjien olisi hyvä saada valmennusta ja tukea luopumisen hetkeen. Minulle ainakin voi kuka tahansa soittaa ja kysyä neuvoa.”

MAINOS

Uutisvirta

14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
13:30
Suomen Lidl saa uuden toimitusjohtajan, kun vanha päätti jättää tehtävänsä: "Oikea hetki vaihtaa kapulaa"
77
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
50
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
36
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
32
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
30
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image