Kaupallinen yhteistyö

”Tämä on elämäni parasta aikaa”

Sami Hyvärinen (vas.), Ari Tihinen ja Pasi Rytkönen ostivat Olli Kuivamäeltä enemmistöosuuden KTC Groupista. Kauppakirjasta löytyy myös päivä, jolloin Kuivamäki myy myös loput osakkeet ja yrittäjän titteli vaihtuu eläkeläiseksi. KUVA: Anni Jyrinki
PPY 27.6.2019 4:00
Anni Jyrinki

Yrittäjä Olli Kuivamäki on onnellinen mies. Ihan äskettäin hän laittoi nimensä paperiin, jolla myi enemmistöosuuden yrityksestään kolmelle työntekijälleen. Tuossa paperissa on myös ylhäällä se päivä, kun Kuivamäen loppu omistus siirtyy uusille omistajille ja mies aloittaa ansaitut eläkepäivät – 57-vuotiaana.

”Nyt minulla on takana reilut 30 vuotta yrittäjänä. KTC Group on kasvanut vuosien saatossa yhden miehen yrityksestä ensin kommandiittiyhtiöksi ja siitä kahdeksan miljoonan liikevaihdon osakeyhtiöksi, joka työllistää neljäkymmentä henkeä. Haluamme edelleen määrätietoisesti kasvaa ja kehittyä yrityksenä ja yksi sen edellytys on mielestäni se, että omistuspohjaa laajennetaan.”

Ostajan ja myyjän yhteinen tahtotila

KTC Group on oululainen rakennusliike, joka on erikoistunut kauppapaikkojen ja julkishallinnon kiinteistöjen rakentamiseen. Yritysmuoto vaihtui vuonna 2005 kommandiittiyhtiöstä osakeyhtiöksi ja samalla syntyi päätös luopua pientalorakentamisesta kokonaan.

”Tuosta päätöksestä alkoivat kasvun vuodet ja koko ajan olemme siirtyneet kohti isompia urakoita”, Kuivamäki kertoo.

Seuraava erityinen urakka on Oulun Kauppahallin remontti.

”Ihan tietoisesti haluamme työmaita, joissa on haastetta”, Kuivamäki nyökyttelee.

Haasteita on nyt perustajan lisäksi jakamassa kolme muuta osakasta: Yrityksen toimitusjohtaja Pasi Rytkönen, työmaapäällikkö Ari Tihinen sekä Sami Hyvärinen. Parin vuoden kuluttua nämä miehet – tai useampikin työntekijä – omistavat koko rakennusliikkeen.

”Vuoden verran näitä kauppoja, asiakirjoja, verotusasioita ja rahoitusta jumpattiin kasaan. Sitä ennen olin toki jo itse tehnyt ajatustyötä myynnistä ja luopumisesta”, Kuivamäki kertoo kauppojen synnystä ja alleviivaa, että yrityskaupat ei ole mikään peikko, jota pitäisi viimeisen asti viivyttää ja pelätä.

”Apua, neuvoja ja tukea on saatavilla. Tärkeintä on yrityksen realistinen arvonmääritys ja siitä sitten lähdetään kohti hinnoittelua ja sopimuksia.”

”Meillä neljällä asianosaisella oli alusta alkaen yhteinen tahtotila ja ymmärrys siitä, että on koko firman etu, että omistajuus jaetaan laajemmalle. Siitä ajatuksesta oli hyvä lähteä viemään asiaa eteenpäin.”

Kuinka arvottaa yrityksen maine?

Yrityksen arvonmääritys on äärimmäisen tärkeää. Sen tekevät parhaiten ulkopuoliset tilintarkastajat, koska silloin tunteet eivät pääse vaikuttamaan suuntaan tai toiseen. Myös erilaisten sanktioiden välttämiseksi on hyvä selvittää myytävän yrityksen realistinen arvo.

”Mutta tietysti arvoon vaikuttaa muukin kuin tase. Good Will -arvoa ei rahassa mitata”, Kuivamäki hoksauttaa ja jatkaa, että yrityksen tärkein omaisuus on henkilöstö ja henkilöstön tietotaito. Ihmiset ovat aina yrityksen suurin voimavara. Myös yrityksen hyvä maine ja tunnettuus pitää jollain tapaa arvottaa.”

Hinnan määrityksessä ja verotusasioissa KTC Groupissa käytettiin ulkopuolista apua niin lakiasiantoimistoista kuin verotoimistosta.

”Yrityskauppa oli meidän kohdallamme verrattavissa sukupolvenvaihdokseen verottajan näkökulmasta. Haluan painottaa, että verotuksen asiantuntijat ovat näissä tilanteissa suunnaton apu, eivät karteltava pakollinen paha.”

Vertaiskokemuksia jakoon

Kuivamäki kokee, että yrityksestä luopuvilla yrittäjillä olisi paljon annettavaa paitsi nuoremmille yrittäjille mentoreina, myös toisilleen vertaistukina.

”Yrityksestä luopuminen on paitsi taloudellinen, myös henkinen prosessi, johon on valmistauduttava huolella, muuten elämään tulee tyhjiö, joka voi olla vaikea täyttää ja hyväksyä”, Kuivamäki tietää ja kokee itse olevansa helpottunut ja onnellinen, kun näkee KTC Groupin jatkumon.

”Uran jälkeinen elämä näyttää minusta valoisalta.”

”Mielestäni luopuvien yrittäjien olisi hyvä saada valmennusta ja tukea luopumisen hetkeen. Minulle ainakin voi kuka tahansa soittaa ja kysyä neuvoa.”

MAINOS

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
124
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
43
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image