Kaupallinen yhteistyö

Suomi kasvaa uudistumalla!

PPY 1.1.2019 6:00
Kaarlo Nurmiranta
Kaarlo Nurmiranta Aluekummi, Suomen Yrityskummit r.y. Pohjois-Pohjanmaa 

Oli tilaisuus olla kuulemassa EK:n suhdannebarometrin julkistusta. Se on mainio mahdollisuus kuulla miten yritysjohtajat näkevät lähitulevaisuuden ja siten mikä on Suomen odotettavissa oleva talouskehitys talouselämän avainhenkilöiden näkemänä. Vallitseva tilanne on hyvä, talouskasvu on hetken ollut vahvaa ja siten toimintaympäristö otollinen. Näkyvissä on tosin käänne alaspäin, mutta edelleen silti jatketaan kasvussa.

Mutta vaikka kaikki näyttää hyvältä, nurkan takana väijyvät tutut uhat. Niinpä puhutuin asia tässäkin tilaisuudessa oli tämä yhteiskuntamme kummajainen: meillä on useilla toimialoilla vakava puute työvoimasta ja samaan aikaan 8 prosentin työttömyys! Kolmasosa kaikista ja jopa puolet rakennusalan toimijoista raportoivat työvoiman saannin olevan kasvun este, kun samaan aikaan 300 000:lla ei ole työtä!

Miten tähän on päädytty? Vastaukset ja etupiirien näkemykset ovat ristiriitaiset, jopa vastakkaiset. Joka tapauksessa vakava kaksoisuhka varjostaa tulevaisuuttamme: samalla kun ikäpyramidimme nopeasti vääristyy uhaten hyvinvointimme perustaa, on syntyvyys Suomessa alempana kuin koskaan nälkävuosien jälkeen! Syyllisten etsiminen ei auta ketään eikä ratkaise mitään. Sen sijaan on tehtävä kyseenalaistuksia, vain siten päästään ratkaisujen jäljille.

Suomen tila on niin hyvä kuin on sen yritysten tilanne. Sieltä ne verotulot kertyvät ja siellä luodaan lisäarvo, jolla etuudet ja palvelut kustannetaan, ja sieltä myös perheiden tulevaisuususko vakaiden työpaikkojen muodossa vahvistuu. Kannattaa siis tehdä kaikki mahdollinen, että yritykset lisääntyisivät, kasvaisivat, kansainvälistyisivät ja etenisivät markkinoilla. Mitä siis tehdä ettei kasvu tyrehdy työvoimapulaan keskellä suurtyöttömyyttä? Miten saada perheet innostumaan lasten hankinnasta? Tuttu klisee masentaa: jos olisi helppoja ratkaisuja niin ne olisi jo tehty. Ei pidä paikkaansa!

Ratkaisuja on mutta ne edellyttävät uutta ajattelua ja asennemuutoksia: onko lopullista ettei työmarkkinoiden jäykkyyksille voi mitään? Onko annettua, että ulkomaisen työntekijän tarveharkintaprosessi kestää jopa vuoden? Onko tarveharkinta välttämätön? Jos emme helpota sitä nyt, miten käy kun se on tehtävä pakon edessä ja aivan toisen luokan määrillä kuin nyt? Oliko korkeakoulujen lukukausimaksut ulkomaisille opiskelijoille järkevä päätös? Onko tosi, että moni uskoo yrittäjän rekrytoivan ihan vain piruuttaan voidakseen irtisanoa? Onko oikein, että usein sosiaaliturva on henkilölle edullisempi kuin työpaikka? Mihin jäi perhevapaauudistus? Miksi paikallinen sopiminen on vaikeaa? Keinoja siis on jos halua on.

Mutta ennen kaikkea: kuinka käännämme tämän näivettävän negatiivisen ilmapiirin ja alamme uskoa itseemme. Kuinka saamme kansan edun jähmettyneen politiikan edelle? Ilman työmarkkinoiden ja sosiaaliturvan uudistamista olemme vakavien uhkien alla. Joustoa vaaditaan kaikilta tahoilta, siitä se muutos lähtee.

MAINOS

Kommentoi

Ei jäänyt mitään muuta mieleen kirjoituksesta, että saatavuusharkinta pitäisi poistaa, että saadaan ulkomailta työntekiöitä ja paikallista sopimista lisää eli yleissitovuus pois. Helppo yhtälö... yleissitovuuden haluatte pois, että pääsee maksamaan mitä haluatte ja vielä saatavuusharkinta pois, että työperäistä maahanmuuttoa helpotetaan ja niille sitten 2€/h ja 6pv viikossa töitä ja ilman lomia tietenkin ja kun sairastuu, niin kotimaa kutsuu ja jos tulee nainen raskaaksi, niin kotiin. Ja paljon muuta, mitä pääsisi "paikallisesti" sopimaan. Paikallinen sopiminen on nytkin mahdollista, mutta ei alle tes.sin minimien ja kun niitä vilkaisee, niin millä luulette Suomalaisten perheiden elävän? Hävetkää!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina jaksetaan jankuttaa "paikallisesta sopimisesta" kun palkoista puhutaan, mutta edelleenkään työnantajat eivät myönnä sitä asiaa että TES määrää vain minimit. Sen yli saa maksaa palkkaa ja antaa lomia niin paljon kuin haluaa. Ja rahallahan työntekijän kyllä saa kun kylkeen lupaa hyvät lomat ja edut. Tässä kuuluisassa "paikallisessa sopimisessa" on tavoitteena vain polkea palkat TESsin alle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

88
Opetusministeriö lopettaa perussuomalaisten nuorten avustuksen maksamisen – asia liittyy Twitter-tilillä julkaistuun kuvaan
54
Iltalehti: Kansanedustaja Suna Kymäläinen saanut uusia velkomustuomioita, jätti pikavipit maksamatta
52
Arkkipiispa vastasi Päivi Räsäselle: "Kirkon sanoma kuuluu kaikille" – Eroa harkinnut Räsänen on päättänyt jatkaa kirkon jäsenenä
45
Päivi Räsäsen kommenttien jälkeen merkittävä piikki eroakirkosta.fi -sivun erotilastossa
34
Suomen Nato-optio ei ole enää entisellään verrattuna kolmen vuoden takaiseen – selvitystä tekemässä ollut ranskalainen asiantuntija muuttaisi vain yhden asian
33
Pakettiauto törmäsi liikenteenohjausvaunuun Pohjantiellä – turvatyynyt laukesivat, kuljettaja satutti otsaansa
33
Oulu haluaa liki 40 miljoonan euron lisäykset hallituksen esitykseen, tyytymätön ratarahoitukseen – kaupunki lähetti vetoomuksen ministeri Tuppuraiselle ja alueen kansanedustajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image