Kaupallinen yhteistyö

Suomi kasvaa uudistumalla!

PPY 1.1.2019 6:00
Kaarlo Nurmiranta
Kaarlo Nurmiranta Aluekummi, Suomen Yrityskummit r.y. Pohjois-Pohjanmaa 

Oli tilaisuus olla kuulemassa EK:n suhdannebarometrin julkistusta. Se on mainio mahdollisuus kuulla miten yritysjohtajat näkevät lähitulevaisuuden ja siten mikä on Suomen odotettavissa oleva talouskehitys talouselämän avainhenkilöiden näkemänä. Vallitseva tilanne on hyvä, talouskasvu on hetken ollut vahvaa ja siten toimintaympäristö otollinen. Näkyvissä on tosin käänne alaspäin, mutta edelleen silti jatketaan kasvussa.

Mutta vaikka kaikki näyttää hyvältä, nurkan takana väijyvät tutut uhat. Niinpä puhutuin asia tässäkin tilaisuudessa oli tämä yhteiskuntamme kummajainen: meillä on useilla toimialoilla vakava puute työvoimasta ja samaan aikaan 8 prosentin työttömyys! Kolmasosa kaikista ja jopa puolet rakennusalan toimijoista raportoivat työvoiman saannin olevan kasvun este, kun samaan aikaan 300 000:lla ei ole työtä!

Miten tähän on päädytty? Vastaukset ja etupiirien näkemykset ovat ristiriitaiset, jopa vastakkaiset. Joka tapauksessa vakava kaksoisuhka varjostaa tulevaisuuttamme: samalla kun ikäpyramidimme nopeasti vääristyy uhaten hyvinvointimme perustaa, on syntyvyys Suomessa alempana kuin koskaan nälkävuosien jälkeen! Syyllisten etsiminen ei auta ketään eikä ratkaise mitään. Sen sijaan on tehtävä kyseenalaistuksia, vain siten päästään ratkaisujen jäljille.

Suomen tila on niin hyvä kuin on sen yritysten tilanne. Sieltä ne verotulot kertyvät ja siellä luodaan lisäarvo, jolla etuudet ja palvelut kustannetaan, ja sieltä myös perheiden tulevaisuususko vakaiden työpaikkojen muodossa vahvistuu. Kannattaa siis tehdä kaikki mahdollinen, että yritykset lisääntyisivät, kasvaisivat, kansainvälistyisivät ja etenisivät markkinoilla. Mitä siis tehdä ettei kasvu tyrehdy työvoimapulaan keskellä suurtyöttömyyttä? Miten saada perheet innostumaan lasten hankinnasta? Tuttu klisee masentaa: jos olisi helppoja ratkaisuja niin ne olisi jo tehty. Ei pidä paikkaansa!

Ratkaisuja on mutta ne edellyttävät uutta ajattelua ja asennemuutoksia: onko lopullista ettei työmarkkinoiden jäykkyyksille voi mitään? Onko annettua, että ulkomaisen työntekijän tarveharkintaprosessi kestää jopa vuoden? Onko tarveharkinta välttämätön? Jos emme helpota sitä nyt, miten käy kun se on tehtävä pakon edessä ja aivan toisen luokan määrillä kuin nyt? Oliko korkeakoulujen lukukausimaksut ulkomaisille opiskelijoille järkevä päätös? Onko tosi, että moni uskoo yrittäjän rekrytoivan ihan vain piruuttaan voidakseen irtisanoa? Onko oikein, että usein sosiaaliturva on henkilölle edullisempi kuin työpaikka? Mihin jäi perhevapaauudistus? Miksi paikallinen sopiminen on vaikeaa? Keinoja siis on jos halua on.

Mutta ennen kaikkea: kuinka käännämme tämän näivettävän negatiivisen ilmapiirin ja alamme uskoa itseemme. Kuinka saamme kansan edun jähmettyneen politiikan edelle? Ilman työmarkkinoiden ja sosiaaliturvan uudistamista olemme vakavien uhkien alla. Joustoa vaaditaan kaikilta tahoilta, siitä se muutos lähtee.

MAINOS

Kommentoi

Ei jäänyt mitään muuta mieleen kirjoituksesta, että saatavuusharkinta pitäisi poistaa, että saadaan ulkomailta työntekiöitä ja paikallista sopimista lisää eli yleissitovuus pois. Helppo yhtälö... yleissitovuuden haluatte pois, että pääsee maksamaan mitä haluatte ja vielä saatavuusharkinta pois, että työperäistä maahanmuuttoa helpotetaan ja niille sitten 2€/h ja 6pv viikossa töitä ja ilman lomia tietenkin ja kun sairastuu, niin kotimaa kutsuu ja jos tulee nainen raskaaksi, niin kotiin. Ja paljon muuta, mitä pääsisi "paikallisesti" sopimaan. Paikallinen sopiminen on nytkin mahdollista, mutta ei alle tes.sin minimien ja kun niitä vilkaisee, niin millä luulette Suomalaisten perheiden elävän? Hävetkää!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina jaksetaan jankuttaa "paikallisesta sopimisesta" kun palkoista puhutaan, mutta edelleenkään työnantajat eivät myönnä sitä asiaa että TES määrää vain minimit. Sen yli saa maksaa palkkaa ja antaa lomia niin paljon kuin haluaa. Ja rahallahan työntekijän kyllä saa kun kylkeen lupaa hyvät lomat ja edut. Tässä kuuluisassa "paikallisessa sopimisessa" on tavoitteena vain polkea palkat TESsin alle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:02
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
7:19
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
7:00
Kalen! kalluppi: Kehukko nää kaveria?
7:00
Jääkärikypärä, Ukko-Mauser-pistooli ja ansiomerkki ovat keräilijöiden aarteita – aselait lähes pysäyttivät aseiden keräilyn Tilaajille
7:00
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
6:24
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
6:21
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
33
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
28
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
9
Tutkinnanjohtaja vahvistaa MTV:lle: Oulun vyyhdessä epäillään, että yksi nuorista tytöistä huumattiin tiedottomaksi ennen tekoa
6
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
4
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
2
Me aikuiset olemme luoneet todellisuuden, johon lastemme on sopeuduttava Lukijalta
1
Poliisi: Jopa parikymmentä saksalaista ja hollantilaista miestä nujakoi ravintolan luona Levillä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

104 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image