Kaupallinen yhteistyö

Suo, traktori ja turveyrittäjä

Pyhäjoen Leivinneva on yksi Megaturve Oy:n tuotantoalueista. Hannu Isokäännän yritys työllistää kesän aikana suoraan tai välillisesti kymmeniä työntekijöitä.
PPY 5.9.2016 12:00
Panu Sivula

Turveteollisuus elää kovia aikoja, sillä energiaturpeen kysyntä laahaa. Megaturve Oy:n onneksi kasvu- ja kuiviketurpeen vienti Keski-Eurooppaan vetää.

Merijärveläisen Megaturve Oy:n turvetuotantoalueella Pyhäjoen Leivinnevalla traktori vetää perässään kääntäjää. Turvekerros mylläytyy auringon kuivattavaksi.

Megaturve Oy työllistää kesän aikana 30 ihmistä, joista noin puolet on yrityksen palkkalistoilla ja toinen puoli urakoitsijoita ja kuskeja.

”Välillisesti työllistämme myös muita toimijoita korjaamoista konepajoihin”, Megaturve Oy:n toimitusjohtaja Hannu Isokääntä sanoo.

Turvesuon naapurissa, metsän takana kohoaa iso valkoinen mylly. Isokääntä ei malta olla vertaamatta turpeen kotimaisuusastetta alueella toteutettuihin tuulivoimahankkeisiin, joissa koneet, osat ja työntekijät tulivat ulkomailta.

Megatupeen kesän tuotantotavoitteet ovat 50 000 kuutiota polttoturvetta, 40 000 kuutiota kasvuturvetta ja 30 000 kuutiota kuiviketurvetta.

Keskikesän sateiden takia tuotannossa oli neljän viikon tauko. Isokääntä arvioi elokuun puolivälissä, että tuotantotavoitteisiin päästään, jos loppukesä on normaali.

”Meillä olisi hyvänä kesänä kapasiteettia tuottaa polttoturvetta 200 000 kuutiota, mutta kysyntää ei ole niin paljon.”

Megaturve Oy:n liikevaihdosta puolet tulee kasvu- ja kuiviketurpeesta.

”Meidän pelastuksemme on, ettei kaikki ole polttoturpeen varassa.”

Imukykyinen ja pölisemätön kasvuturve myydään pääosin Saksaan ja Hollantiin kasvualustaksi kasvihuoneisiin.

Yritys tekee vientiyhteistyötä alavieskalaisen Jukuturve Oy:n kanssa.

”Kasvuturpeemme menee vientiin Jukuturpeen kanssa. Yhdessä myös varmennamme kuljetuksia, jotta toimitukset eivät pääse katkeamaan.”

Megaturve Oy:llä on myös maanrakennustoimintaa. Se on erikoistunut viherrakennuskohteiden, kuten golfkenttien tekoon.

Kannattavuus koetuksella

Hannu Isokääntä harmittelee, ettei turvealaa voi lapsille suositella.

”Turpeen hinta on nyt niin matalalla ja tuotantomäärät pieniä, että alan kannattavuus uhkaa romuttua.”

Osassa voimalaitoksia poltetaan kivihiiltä, osa turvevoimaloista seisoo kylmillään.

”Päättäjien pitäisi reagoida nopeasti alan kannattavuuden romahtamiseen. Yritys ei voi odotella vuosia eikä välttämättä kuukausiakaan tilanteen paranemista.”

Esimerkkinä turvetuotantoystävällisestä energiapolitiikasta Isokääntä mainitsee Ruotsin, jossa turve on vihreän sertifikaatin alla. Suomessa se on päätetty luokitella fossiiliseksi polttoaineeksi.

”Kotimaiselle polttoaineelle tarvitaan tuki, joka olisi esimerkiksi 20 vuotta voimassa, ja takaisi, että turpeen polttaminen olisi aina kannattavampaa kuin kivihiilen polttaminen.”

Isokääntä huomauttaa, että kotimaisella polttoaineella on merkitystä myös huoltovarmuuden kannalta, jos energian tuonti ulkomailta vaikeutuu syystä tai toisesta.

Pitkät, jopa vuosikymmenen kestävät lupaprosessit ovat tuttuja turveyrittäjille. Byrokratia vaikeuttaa suunnitelmallista yritystoimintaa ja tulee kalliiksi.

”Olemme jättäneet kahdelle vanhalle suolle ympäristöluvan tarkistushakemukset vuonna 2012 ja edelleen niihin vaaditaan uusia lisäyksiä.”

Megaturve on polttanut rahaa kahden vanhan suon tarkistushakemusprosessiin jo 20 000 euroa.

”Se voi lopulta maksaa meille 30 000 euroa, vaikka päätös olisi kielteinen.”

 Vesistövaikutuksia tutkitaan

Leivinnevan turvetuotantoalueella vedenpuhdistusjärjestelmän pumppu jysähtää käyntiin. Hannu Isokääntä esittelee järjestelmää, jonka kautta turvesuolta tuleva vesi kulkee. Ennen päätymistään vesistöön se suodattuu ja osin imeytyy ja haihtuu.

Turvetuotannon vesistövaikutuksista käydään julkisuudessa kovasti keskustelua. Turvealan sisällä harmitellaan, että takavuosikymmenien laiminlyönnit mustaavat mainetta. Lisäksi turveyrittäjät kokevat saavansa niskoilleen myös suometsätalouden ympäristöhaitat.

Geologian tutkimuskeskus GTK:n mukaan turvetuotannon ja suometsätalouden sekä siihen liittyvän ojitustoiminnan aiheuttamien vaikutusten erottaminen toisistaan on aiemmin osoittautunut vaikeaksi. GTK pyrkii nyt selvittämään vaikutuksia laajalla poikkitieteellisellä tutkimushankkeella.

Leivinnevan vedenpuhdistusjärjestelmällä on yrittäjän täysi luottamus.

”Näytteet otetaan kahden viikon välein”, Isokääntä kertoo. Hän kurottuu kohti vedenpintaa, täyttää lasin puhdistetulla turvesuon vedellä ja siemaisee kulauksen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miksi ne ei älyä äyttää robottiohjattuja traktoreita saisivat senkin ajan tehdä raportteja virkamiehille ettei yölöllä tarvihisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ole selvästikkään ikinä turvesuolla työskennellyt.. Traktroilla on pakko olla vähintään valvoja, jos robotilla jää esim kääntövaiheessa yksi kivi huomaamatta, on koko monen kymmenen hehtaarin suo pian ilmiliekeissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Upeaa, että turveurakoinnista kirjoitetaan rehellisesti ja monipuolisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:36
Kyselytunnilla Sipilää hiillostettiin Anne Bernerin SEB-pankin paikasta ja Jussi Niinistön taleban-kommenteista
17:00
Anita Korvan arvokisadebyytti oli lyhyt ja ytimekäs, mutta hiihtäjälupaus ei työnnä päätään lumihankeen – "Olisi kiva itsekin olla joskus taistelemassa kärkisijoista tällaisissa kisoissa" Tilaajille
16:55
Mäki ja Hakola eivät yltäneet sprintin MM-välieriin, molemmat jäivät kolmansiksi
16:32
Poliisi pyytää tietoja Rovaniemellä varastetusta perävaunusta ja moottorikelkasta
16:23
Antti Kaikkonen tuuletuskokouksen jälkeen: Keskustan ryhmä tukee ministeri Berneriä yksimielisesti
15:40
Oulun lääkärikopterin tukikohta saneerataan, valtion rahoitusta tuli 9 miljoonaa euroa toivottua vähemmän
15:35
Pääministeri SS-selvityksestä: "En lyttää historian tutkimusta, mutta ei kiistetä näiden miesten ansioita Suomen puolustuksessa"
80
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
71
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
46
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
30
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
27
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
24
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
22
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Koko maassa vallitsee normaali ajokeli.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Asunnon voi aina myydä ja muuttaa varakkaana vuokralle. Ulkomaillakin voi olla kuukausia vuodesta. Vuokralla ikänsä asun... Lue lisää...
Maksettu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image