Kaupallinen yhteistyö

Suo, traktori ja turveyrittäjä

Pyhäjoen Leivinneva on yksi Megaturve Oy:n tuotantoalueista. Hannu Isokäännän yritys työllistää kesän aikana suoraan tai välillisesti kymmeniä työntekijöitä.
PPY 5.9.2016 12:00
Panu Sivula

Turveteollisuus elää kovia aikoja, sillä energiaturpeen kysyntä laahaa. Megaturve Oy:n onneksi kasvu- ja kuiviketurpeen vienti Keski-Eurooppaan vetää.

Merijärveläisen Megaturve Oy:n turvetuotantoalueella Pyhäjoen Leivinnevalla traktori vetää perässään kääntäjää. Turvekerros mylläytyy auringon kuivattavaksi.

Megaturve Oy työllistää kesän aikana 30 ihmistä, joista noin puolet on yrityksen palkkalistoilla ja toinen puoli urakoitsijoita ja kuskeja.

”Välillisesti työllistämme myös muita toimijoita korjaamoista konepajoihin”, Megaturve Oy:n toimitusjohtaja Hannu Isokääntä sanoo.

Turvesuon naapurissa, metsän takana kohoaa iso valkoinen mylly. Isokääntä ei malta olla vertaamatta turpeen kotimaisuusastetta alueella toteutettuihin tuulivoimahankkeisiin, joissa koneet, osat ja työntekijät tulivat ulkomailta.

Megatupeen kesän tuotantotavoitteet ovat 50 000 kuutiota polttoturvetta, 40 000 kuutiota kasvuturvetta ja 30 000 kuutiota kuiviketurvetta.

Keskikesän sateiden takia tuotannossa oli neljän viikon tauko. Isokääntä arvioi elokuun puolivälissä, että tuotantotavoitteisiin päästään, jos loppukesä on normaali.

”Meillä olisi hyvänä kesänä kapasiteettia tuottaa polttoturvetta 200 000 kuutiota, mutta kysyntää ei ole niin paljon.”

Megaturve Oy:n liikevaihdosta puolet tulee kasvu- ja kuiviketurpeesta.

”Meidän pelastuksemme on, ettei kaikki ole polttoturpeen varassa.”

Imukykyinen ja pölisemätön kasvuturve myydään pääosin Saksaan ja Hollantiin kasvualustaksi kasvihuoneisiin.

Yritys tekee vientiyhteistyötä alavieskalaisen Jukuturve Oy:n kanssa.

”Kasvuturpeemme menee vientiin Jukuturpeen kanssa. Yhdessä myös varmennamme kuljetuksia, jotta toimitukset eivät pääse katkeamaan.”

Megaturve Oy:llä on myös maanrakennustoimintaa. Se on erikoistunut viherrakennuskohteiden, kuten golfkenttien tekoon.

Kannattavuus koetuksella

Hannu Isokääntä harmittelee, ettei turvealaa voi lapsille suositella.

”Turpeen hinta on nyt niin matalalla ja tuotantomäärät pieniä, että alan kannattavuus uhkaa romuttua.”

Osassa voimalaitoksia poltetaan kivihiiltä, osa turvevoimaloista seisoo kylmillään.

”Päättäjien pitäisi reagoida nopeasti alan kannattavuuden romahtamiseen. Yritys ei voi odotella vuosia eikä välttämättä kuukausiakaan tilanteen paranemista.”

Esimerkkinä turvetuotantoystävällisestä energiapolitiikasta Isokääntä mainitsee Ruotsin, jossa turve on vihreän sertifikaatin alla. Suomessa se on päätetty luokitella fossiiliseksi polttoaineeksi.

”Kotimaiselle polttoaineelle tarvitaan tuki, joka olisi esimerkiksi 20 vuotta voimassa, ja takaisi, että turpeen polttaminen olisi aina kannattavampaa kuin kivihiilen polttaminen.”

Isokääntä huomauttaa, että kotimaisella polttoaineella on merkitystä myös huoltovarmuuden kannalta, jos energian tuonti ulkomailta vaikeutuu syystä tai toisesta.

Pitkät, jopa vuosikymmenen kestävät lupaprosessit ovat tuttuja turveyrittäjille. Byrokratia vaikeuttaa suunnitelmallista yritystoimintaa ja tulee kalliiksi.

”Olemme jättäneet kahdelle vanhalle suolle ympäristöluvan tarkistushakemukset vuonna 2012 ja edelleen niihin vaaditaan uusia lisäyksiä.”

Megaturve on polttanut rahaa kahden vanhan suon tarkistushakemusprosessiin jo 20 000 euroa.

”Se voi lopulta maksaa meille 30 000 euroa, vaikka päätös olisi kielteinen.”

 Vesistövaikutuksia tutkitaan

Leivinnevan turvetuotantoalueella vedenpuhdistusjärjestelmän pumppu jysähtää käyntiin. Hannu Isokääntä esittelee järjestelmää, jonka kautta turvesuolta tuleva vesi kulkee. Ennen päätymistään vesistöön se suodattuu ja osin imeytyy ja haihtuu.

Turvetuotannon vesistövaikutuksista käydään julkisuudessa kovasti keskustelua. Turvealan sisällä harmitellaan, että takavuosikymmenien laiminlyönnit mustaavat mainetta. Lisäksi turveyrittäjät kokevat saavansa niskoilleen myös suometsätalouden ympäristöhaitat.

Geologian tutkimuskeskus GTK:n mukaan turvetuotannon ja suometsätalouden sekä siihen liittyvän ojitustoiminnan aiheuttamien vaikutusten erottaminen toisistaan on aiemmin osoittautunut vaikeaksi. GTK pyrkii nyt selvittämään vaikutuksia laajalla poikkitieteellisellä tutkimushankkeella.

Leivinnevan vedenpuhdistusjärjestelmällä on yrittäjän täysi luottamus.

”Näytteet otetaan kahden viikon välein”, Isokääntä kertoo. Hän kurottuu kohti vedenpintaa, täyttää lasin puhdistetulla turvesuon vedellä ja siemaisee kulauksen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miksi ne ei älyä äyttää robottiohjattuja traktoreita saisivat senkin ajan tehdä raportteja virkamiehille ettei yölöllä tarvihisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ole selvästikkään ikinä turvesuolla työskennellyt.. Traktroilla on pakko olla vähintään valvoja, jos robotilla jää esim kääntövaiheessa yksi kivi huomaamatta, on koko monen kymmenen hehtaarin suo pian ilmiliekeissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Upeaa, että turveurakoinnista kirjoitetaan rehellisesti ja monipuolisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
39
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
29
Kuitukaapeli katkeaminen vaikeuttaa kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimi – vika saadaan korjattua ehkä maanantain aikana
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
19
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image