Kaupallinen yhteistyö

Sote kaatui, mutta sen tarve jäi

PPY 2.4.2019 9:00
Anni Jyrinki

”Maakunta- ja sote-uudistus alkoi huojua isojen ja aikataulullisesti haasteellisten kysymysten edessä, mutta lopullisen kaatumisen teki hallituksen ero. Hallituksen eronpyynnön vuoksi jatkovalmisteluun ei ole edellytyksiä. Tuleva hallitus päättää, jatketaanko uudistamiseen liittyvää työtä ja millä mallilla sitä jatketaan”, Pohjois-Pohjanmaan maakunnan muutosjohtaja Marjukka Manninen pohtii.

Haasteet eivät kuitenkaan ole katoamassa mihinkään.

”Erityisesti sote-järjestelmän uudistamisen ovat liki kaikki osapuolet myöntäneet välttämättömäksi”, painottaa Manninen.

Tämä tiedetään myös yrittäjien keskuudessa.

”Sote-uudistus olisi toteutuessaan selkiyttänyt toimintaperiaatteita”, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Riikonen harmittelee nykyistä epävarmaa tilannetta.

Paljon saatiin myös aikaan

Paljon soten eteen ehdittiin jo kuitenkin tehdä, niin maakunnan kuin alan yrittäjien tasolla. Mitä kaikkea hyvää saatiin aikaiseksi ja mitä hyötyä näistä seikoista on jatkossa?

”Pohjois-Pohjanmaan maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluorganisaatio, yrittäjäjärjestöt ja elinkeinoyhtiöt ovat tehneet hienoa yhteistyötä uudistuksen eteen, kiitos siitä. Tehty työ ei valu hukkaan, päinvastoin se on avannut täysin uuden tason vuorovaikutukselle ja yhteiselle tekemiselle”, muutosjohtaja Manninen aloittaa ja kertoo, että yhteistyössä yrittäjäjärjestöjen ja elinkeinoyhtiöiden kanssa on järjestetty erilaisia tilaisuuksia, joissa on keskusteltu uudistuksen vaikutuksista yrittäjille.

”Vuorovaikutus on lisännyt ymmärrystä ja näkemystä toiminnasta ja tarpeista sekä tulevista haasteista ja mahdollisuuksista puolin ja toisin. Yhdessä on pohdittu muun muassa yritysten varautumista uudistukseen, mitä asioita olisi hyvä valmistella ja ottaa huomioon oman toiminnan kehittämisessä.”

Muun muassa aluesimulointityö on avannut alueiden nykytilaa ja näkymiä myös yrittäjien näkökulmasta. Yrittäjäjärjestöt ja yritykset ovat olleet myös mukana valmistelemassa valinnanvapauspilotteja.

”Haasteet, joihin uudistuksella pyrittiin vastaamaan, eivät ole kadonneet minnekään. Yrittäjillä on hyvä maakuntavalmius ja tieto, mitä asioita tulisi laittaa kuntoon ja hioa ajatellen tulevaisuutta. Pienyrittäjiä on tuettu ja kannustettu löytämään oma toimintakenttä maakunnan alueella. Monituottajuutta on ollut tähänkin asti ja on myös tulevaisuudessa. Tehdyt markkinakartoitukset luovat hyvän kuvan nykytilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä”, Manninen hoksauttaa. Hän uskoo, että luoduista monialaisista verkostoista on varmasti hyötyä jatkossakin, joten niitä kannattaisi ylläpitää.

 

Nyt ei missään nimessä pidä jäädä laakereille lepäämään, vaan tekeminen jatkuu tavalla tai toisella. Erityisesti yrittäjien on syytä pysyä kuulolla ja seurata valtakunnallisia keskusteluja.”

Marjukka Manninen, Pohjois-Pohjanmaan maakunnan muutosjohtaja

 

 

Vuoropuhelua jatkettava

Miten soten kaatuminen pitäisi nyt huomioida alan yrittäjän arjessa ja tulevaisuuden suunnitelmissa? Sote-kustannuksiin kohdistuu myös Pohjois-Pohjanmaalla merkittäviä nousupaineita tulevina vuosina liittyen muun muassa väestön ikääntymiseen, palvelutarpeiden kasvuun ja investointeihin. Kaatuneen soteuudistuksenhan oli määrä taittaa kulujen kasvua tulevina vuosina.

”Nyt ei missään nimessä pidä jäädä laakereille lepäämään, vaan tekeminen jatkuu tavalla tai toisella. Erityisesti yrittäjien on syytä pysyä kuulolla ja seurata valtakunnallisia keskusteluja. Verkostot kannattaa pitää kunnossa ja kehittää omaa toimintaa. Vuoropuhelun jatkuva ylläpito ja edelleen tiivistäminen niin yrittäjien kuin julkisten toimijoiden kesken on kaikkien etu”, Manninen painottaa.

Jussi Riikonen kertoo, että vallitseva epävarmuus herättää monia erilaisia ajatuksia ja jopa pelkoja yrittäjissä.

”Pienemmät yritykset harkitsevat jopa lopettamista tai toiminnan myyntiä isommalle ketjulle. Tuloksena voi olla sote-alan pienyrittäjien väheneminen”, Riikonen harmittelee, mutta toivoo, että jatkossa esimerkiksi palveluseteleiden yleistyminen olisi yksi ratkaisu niin asiakkaiden valinnanvapauden ja yrittäjien pärjäämisen suhteen.

Vastaavasti tuleva hallitus saa eteensä nollatilanteen ja tuon hallituksen kokoonpanoa ei kukaan osaa ennustaa, joten mahdollisesta sote-uudistuksen etenemisestä ei voi veikata käytännössä yhtään mitään.

”Pop-maakunnan valmistelijat ovat tehneet paljon hienoa työtä, joka on hyödynnettävissä mahdollisessa seuraavassa uudistuksessa”, muistuttaa Manninen.

Riikonen kommentoi yrittäjien puolestaan painottavan, että sote-järjestäjän olisi oltava vahva tekijä ja järjestäjän ja tuottajan roolit olisi syytä eriyttää selkeästi.

MAINOS

Uutisvirta

20:09
Katso puolueiden kannatus pohjoisen vaalipiireissä sekä koko maassa
20:06
Eurovaalien ennakkoäänet on laskettu: Kokoomus suurin, SDP toisena, keskustalle vaalitappio
19:54
Jännitys kasvaa puolueiden vaalivalvojaisissa – Rinne odottaa sdp:lle viimekertaisia eurovaaleja parempaa menestystä
19:16
Äänestys sujuu odotetun rauhalliseen tahtiin Oulussa – Madekoskella keskimääräistä innokkaampia äänestäjiä, ja värttöläiset nuoret erityisen aktiivisia
19:00
Isä, poika ja huolella entisöity Napapiirin junankeula – Jorma Valkama etsi Kastenwagenia kaksi vuotta: "On mahtava tunne, kun auto on valmis ja katsastettu" Tilaajille
19:00
Monacon GP:ssa kolmanneksi sijoittunut Bottas: Vähän sunnuntaiajelua oli
19:00
Leijonien tie MM-finaaliin - katso kooste turnauksen ratkaisuhetkistä
193
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
64
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
49
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
41
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
36
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
34
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
21
Keräsimme tärpit eurovaalien tulosiltaan – Keikuttavatko populistipuolueet venettä myös näissä vaaleissa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oululaiset ahdasmielisiä

Osa tänne kirjoittavista on kateellisia. Katoppa talouteen ja rahaan liittyviä aloituksia. Enin osa kadehtii, pari poikk... Lue lisää...
Suurin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image