Kaupallinen yhteistyö

Sote kaatui, mutta sen tarve jäi

PPY 2.4.2019 9:00
Anni Jyrinki

”Maakunta- ja sote-uudistus alkoi huojua isojen ja aikataulullisesti haasteellisten kysymysten edessä, mutta lopullisen kaatumisen teki hallituksen ero. Hallituksen eronpyynnön vuoksi jatkovalmisteluun ei ole edellytyksiä. Tuleva hallitus päättää, jatketaanko uudistamiseen liittyvää työtä ja millä mallilla sitä jatketaan”, Pohjois-Pohjanmaan maakunnan muutosjohtaja Marjukka Manninen pohtii.

Haasteet eivät kuitenkaan ole katoamassa mihinkään.

”Erityisesti sote-järjestelmän uudistamisen ovat liki kaikki osapuolet myöntäneet välttämättömäksi”, painottaa Manninen.

Tämä tiedetään myös yrittäjien keskuudessa.

”Sote-uudistus olisi toteutuessaan selkiyttänyt toimintaperiaatteita”, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Riikonen harmittelee nykyistä epävarmaa tilannetta.

Paljon saatiin myös aikaan

Paljon soten eteen ehdittiin jo kuitenkin tehdä, niin maakunnan kuin alan yrittäjien tasolla. Mitä kaikkea hyvää saatiin aikaiseksi ja mitä hyötyä näistä seikoista on jatkossa?

”Pohjois-Pohjanmaan maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluorganisaatio, yrittäjäjärjestöt ja elinkeinoyhtiöt ovat tehneet hienoa yhteistyötä uudistuksen eteen, kiitos siitä. Tehty työ ei valu hukkaan, päinvastoin se on avannut täysin uuden tason vuorovaikutukselle ja yhteiselle tekemiselle”, muutosjohtaja Manninen aloittaa ja kertoo, että yhteistyössä yrittäjäjärjestöjen ja elinkeinoyhtiöiden kanssa on järjestetty erilaisia tilaisuuksia, joissa on keskusteltu uudistuksen vaikutuksista yrittäjille.

”Vuorovaikutus on lisännyt ymmärrystä ja näkemystä toiminnasta ja tarpeista sekä tulevista haasteista ja mahdollisuuksista puolin ja toisin. Yhdessä on pohdittu muun muassa yritysten varautumista uudistukseen, mitä asioita olisi hyvä valmistella ja ottaa huomioon oman toiminnan kehittämisessä.”

Muun muassa aluesimulointityö on avannut alueiden nykytilaa ja näkymiä myös yrittäjien näkökulmasta. Yrittäjäjärjestöt ja yritykset ovat olleet myös mukana valmistelemassa valinnanvapauspilotteja.

”Haasteet, joihin uudistuksella pyrittiin vastaamaan, eivät ole kadonneet minnekään. Yrittäjillä on hyvä maakuntavalmius ja tieto, mitä asioita tulisi laittaa kuntoon ja hioa ajatellen tulevaisuutta. Pienyrittäjiä on tuettu ja kannustettu löytämään oma toimintakenttä maakunnan alueella. Monituottajuutta on ollut tähänkin asti ja on myös tulevaisuudessa. Tehdyt markkinakartoitukset luovat hyvän kuvan nykytilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä”, Manninen hoksauttaa. Hän uskoo, että luoduista monialaisista verkostoista on varmasti hyötyä jatkossakin, joten niitä kannattaisi ylläpitää.

 

Nyt ei missään nimessä pidä jäädä laakereille lepäämään, vaan tekeminen jatkuu tavalla tai toisella. Erityisesti yrittäjien on syytä pysyä kuulolla ja seurata valtakunnallisia keskusteluja.”

Marjukka Manninen, Pohjois-Pohjanmaan maakunnan muutosjohtaja

 

 

Vuoropuhelua jatkettava

Miten soten kaatuminen pitäisi nyt huomioida alan yrittäjän arjessa ja tulevaisuuden suunnitelmissa? Sote-kustannuksiin kohdistuu myös Pohjois-Pohjanmaalla merkittäviä nousupaineita tulevina vuosina liittyen muun muassa väestön ikääntymiseen, palvelutarpeiden kasvuun ja investointeihin. Kaatuneen soteuudistuksenhan oli määrä taittaa kulujen kasvua tulevina vuosina.

”Nyt ei missään nimessä pidä jäädä laakereille lepäämään, vaan tekeminen jatkuu tavalla tai toisella. Erityisesti yrittäjien on syytä pysyä kuulolla ja seurata valtakunnallisia keskusteluja. Verkostot kannattaa pitää kunnossa ja kehittää omaa toimintaa. Vuoropuhelun jatkuva ylläpito ja edelleen tiivistäminen niin yrittäjien kuin julkisten toimijoiden kesken on kaikkien etu”, Manninen painottaa.

Jussi Riikonen kertoo, että vallitseva epävarmuus herättää monia erilaisia ajatuksia ja jopa pelkoja yrittäjissä.

”Pienemmät yritykset harkitsevat jopa lopettamista tai toiminnan myyntiä isommalle ketjulle. Tuloksena voi olla sote-alan pienyrittäjien väheneminen”, Riikonen harmittelee, mutta toivoo, että jatkossa esimerkiksi palveluseteleiden yleistyminen olisi yksi ratkaisu niin asiakkaiden valinnanvapauden ja yrittäjien pärjäämisen suhteen.

Vastaavasti tuleva hallitus saa eteensä nollatilanteen ja tuon hallituksen kokoonpanoa ei kukaan osaa ennustaa, joten mahdollisesta sote-uudistuksen etenemisestä ei voi veikata käytännössä yhtään mitään.

”Pop-maakunnan valmistelijat ovat tehneet paljon hienoa työtä, joka on hyödynnettävissä mahdollisessa seuraavassa uudistuksessa”, muistuttaa Manninen.

Riikonen kommentoi yrittäjien puolestaan painottavan, että sote-järjestäjän olisi oltava vahva tekijä ja järjestäjän ja tuottajan roolit olisi syytä eriyttää selkeästi.

MAINOS

Uutisvirta

14:45
Suomalaisperhe rajussa onnettomuudessa Liettuassa – vanhemmat kuolivat heti, kolme lasta sairaalassa
14:32
Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa saa ampua ilotulitteita venetsialaisissa – ilotulitus sallittua vain taajaman ulkopuolella
14:22
Auto ajautui ulos tieltä ja kierähti katolleen Kajaanissa, kuski loukkaantui lievästi
13:45
Porokello-sovelluksen ilmoittajien määrä on kasvanut 2500:lla alle kahdessa kuukaudessa – elokuussa poroja on vilkkaasti tiellä, mikä näkyy myös piikkinä kolaritilastoissa
13:32
Kapinalliset vetäytyivät keskeisestä kaupungista Syyrian Idlibissä
13:14
Helsingin Sanomien toimittaja ja KRP väänsivät työvälineiden takavarikosta suljettujen ovien takana – sotilastiedustelu-uutisoinnista lähtenyt rikostutkinta alkaa olla loppumetreillä
12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
86
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
71
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
35
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
29
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
27
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
24
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
22
OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

"kalakisa"
Magge

Uusin lukijakuva

Sateen jälkeen.
Lukija

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image