Kaupallinen yhteistyö

Saksa painii di­gi­ta­li­saa­tion kanssa

Oman elämänsä sankari -vaikuttajaverkoston kuudes vuosikurssi ja yrittäjäedustajat Suomen Saksan suurlähetystön edustalla.
PPY 9.6.2018 15:00
Milla Raappana

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien Oman elämänsä sankari -vaikuttajaverkoston kuudes vuosikurssi teki toukokuussa opintomatkan Saksan pääkaupunkiin Berliiniin. Berliinin ohjelmaan ryhmälle kuului muun muassa vierailut Suomen suurlähetystöön, Saksan talous- ja energiaministeriöön ja oppisopimuskoulutusta hallinnoivaan Handwerkskammeriin.

Mielenkiintoiset yritysvierailut M Room Germanyyn ja ravintola Savu Berliniin avasivat näkökulmia saksalaiseen pk-yrittäjyyteen. Pk-yritykset (Mittelstand) ovat Saksassa tärkeässä asemassa, sillä yli 95 prosenttia yrityksistä on niitä.

Berliinissä saimme kuulla Saksan vahvasta taloudesta, vaikka Euroopan talousmahdilla on myös omat haasteensa. Näitä ovat muun muassa väestön ikääntyminen ja maailmantalouden protektionistiset trendit.

Digitalisaation, tai sen puutteen voi nähdä niin haasteena kuin mahdollisuutena Saksalle. Vahva ja vanha teollisuusmaa on monin osin digitalisaatiossa varsin alkutekijöissä. Useat lomakkeet täytetään edelleen paperille ja pankkikortti ei välttämättä toimi kaikissa paikoissa.

Tähän haasteeseen on kuitenkin tartuttu ja IT-osaajille on maassa kova kysyntä. Berliinillä on erityisesti vetovoimaa startup -piireissä, näkeehän se itsensä Euroopan startup -pääkaupunkina.

Esimerkillinen oppisopimuskoulutus

Saksan oma duaalimalli tuli esille Handwerkskammerin oppisopimuskoulutusesityksessä. Oppisopimuskoulutuksella saadaan jatkuvasti osaava työvoima yrityksiin ja sillä on iso vaikutus myös Saksan talouden vahvuuteen.

Koulunpenkillä istutaan vain 20% opiskeluajasta ja 80% oppimisesta tapahtuu yrityksessä. Tästä mallista olisi varmasti Suomellakin opittavaa.

Oulu nousi matkalla hyvin esille. Siemens on ostanut oululaista 5G-osaamista, ja BusinessOululla on laaja vientiyhteistyötä Saksan kanssa.

Oululainen osaaminen tuli esille myös yritysvierailulla ravintola Savu Berliniin. Oulusta kotoisin oleva huippukokki Sauli Kemppainen kertoi vaikuttajaverkostolle uuden ravintolansa tarinan. Tinkimättömällä asenteella, suomalaista osaamista ja laatua yhdistämällä oli luotu viimeisen päälle hiottu ravintolaelämys Berliinin pääkadun varteen.

Saksa lukuina

  • Saksan talouden odotetaan kasvavan tänä vuonna 2,3%
  • Työllisyys on ennätyskorkealla ja julkinen velka laskussa
  • Viime vuoden ylijäämä oli 63 miljardia euroa
  • Suomessa on noin 330 saksalaisyritystä (työllistävät n. 21 200 henkilöä)
  • Saksassa toimii noin 400 suomalaisyritystä
  • Saksa on ollut vuodesta 2014 Suomen tärkein kauppakumppani
  • Suomeen kohdistuvat investoinnit: 3,3 mrd €
  • Saksaan kohdistuvat investoinnit: 1,4 mrd €

 

Lähde: Suomen Saksan suurlähetystö 

MAINOS

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image