Kaupallinen yhteistyö

Sakari ei kylmää kavahda

PPY 20.9.2018 6:00
Anni Jyrinki
Sakari Yrjö-Koskinen viihtyy avannossa. Avanto– ja luonnonvesissä uiminen on kuljettanut Hongisto Oy:n yrittäjää ympäri maailmaa. 

”Uinti on ollut ykköslajini aina lapsesta lähtien. Vanhempani yrittivät löytää minulle oikeaa lajia ja tämä nappasi parhaiten. Aloitin kilpauinnin Oulun Lohissa ja sittemmin Riihimäen Uintiseurassa”, Sakari Yrjö-Koskinen kertoo.

Ouluun Sakari muutti takaisin kuutisen vuotta sitten. Alkuun hän työskenteli tradenomiopintojen ohessa ja nykyään täysipäiväisesti perheyrityksessä.

”Äitini isä Väinö perusti hänen nimeään kantavan Hongisto Oy:n 65 vuotta sitten. Yritys siirtyi tekstiilialalta maanrakennukseen ja parikymmentä vuotta sitten se keskittyi nostokoneisiin, joita oli tuolloin todella vähän Suomessa”, Sakari taustoittaa ja jatkaa, että Hongistolla hän pääasiassa vastaa uusien asiakkaiden kontaktoinnista ja työmaakäynneistä asiakkaiden luona.

”Kuitenkin aikaa menee paljon juoksevien asioiden hoitoon ja etenkin kurottajilla sekä nostureilla ajamiseen. Omalle ajalle saa tuolloin välittömästi arvoa, kun hyppää koneen puikkoihin ja menee keikalle. Haluan kuitenkin kehittää firmaamme niin laadullisesti kuin liikevaihdoltaan, joten olen ostanut meille useita uusia koneita vuoden sisällä ja tein meille alkuun uuden perehdytyskansion.”

Vedessä kesät talvet

Uiminen on kuulunut Sakarin elämään monessa muodossa ihan pienestä pitäen. Pulahtaminen veteen katkaisee kiireisen arjen ja on monipuolinen liikuntamuoto istumatyöläiselle. Välillä Sakari tienasi leipänsäkin rakkaan harrastuksen kautta.

”Työskentelin aikaisemmin useana kesänä uintioppaana Kroatiassa SwimTrek-matkatoimistolle, joka järjestää uintimatkoja ympäri maailman.”

Suomessa Sakarin äiti sai houkuteltua poikansa myös avantoon.

”Tästä alkoi rakkauteni kylmässä uimiseen, mitä tulee aina tehtyä koko talven läpi ja myös kilpailtua. Kesäisin harrastan avovesiuintia, joissa ja järvissä.”

Avannossa Sakari käy Tuirassa Oulussa.

”Siellä on lämmitetty pukukoppi, muttei saunaa. Ja vaikka sauna olisikin, en sitä käyttäisi, sillä kylmästä saa parhaan jälkifiiliksen. Avantoon mennessäni pyrin joka kerta uimaan hieman pidemmän ajan ja viihdynkin talvella vedessä useita minuutteja. Tällöin on tärkeää muistaa, ettei mene yksin uimaan ainakaan pidempää matkaa.”

Eroaako avantouinti sitten vaikka varusteiltaan kesäuinnista?

”Avannossa käytän ihan tavallisia uintivarusteita, eli uikkareita, laseja ja korvatulppia – silikonilakkeja on tosin kaksi päällekkäin, ettei pää jäähdy liikaa”, Sakari kertoo.

Kylmissä vesissä uinti on ihan selvästi valloittanut yrittäjän sydämen, mutta hyvin Sakari viihtyy kesäisilläkin vesillä. Kesällä lempiuintipaikaksi on muodostunut Oulujoki, jonne Sakari hyppää äitinsä kesämökin rannalta Heikkilänsaaresta.

”Siellä on pieni saari, jonka ympärysmitta lienee vajaa 500 metriä, joten sen voi kiertää pari kertaa . Ensi kesänä haluaisin uida 10 kilometrin matkan mökiltä Oulun keskustaan asti.”

Luonnonvesien lisäksi Sakarin toki löytää säännöllisesti myös uimahallista.

”Uima-altaassa käyn uimassa puhtaasti kuntoilun takia ihan itsekseni, en harrasta lajia enää ryhmässä. Käyn uimassa altaassa tyypillisesti muutaman kilometrin, noin tunnin ajan.”

Yrittäjä, muista harrastaa!

”Uinti on fysiologisesti erittäin hyvä laji, sillä se on harjoittaa koko kehoa eikä harrastustasolla riko paikkoja, joten loukkaantumisen riski on erittäin pieni. Uidessa saa todellakin rauhassa miettiä asioita ja yrittäjällä toki työasiat tulevat mieleen koko ajan, mutta tuolloin saa todella hyviä ideoita liiketoiminnan kehittämiseen.”

Sakari alleviivaa, että jokaisen pitäisi yrittäjän pitäisi nipistää itselleen aikaa harrastuksiin.

”Pitkässä juoksussa siihen käytetty aika moninkertaistuu energisyytenä ja vähempänä sairasteluna.”

Muistoja maailmalta

Sakari on harrastanut uintia lapsesta asti, joten monta mieliinpainuvaa ja ikimuistoista hetkeäkin on vuosiin mahtunut. Näitä kokemuksista muuta todellinen helmi:

”Avovesi- ja avantouinnin parissa parhaiten mieliin ovat jääneet ehkä erinäiset kilpailut. Uin nuorimpana koskaan Norjan suurimman vuonon, Sognefjordin poikki 14- vuotiaana ensimmäisen kerran. Uinti on kolme kilometriä pitkä ja samasta kohtaa puolitoista kilometriä syvä. Myöhempänä vuonna vesi sitten oli vain 11 asteista ja kesken uinnin havahduin valkoiseen mattoon, ikään kuin levään muutaman metrin syvyydessä. Pian tajusin, että ne olivatkin tuhansia meduusoja rinta rinnan suoraan alapuolellani. Se jännitti hieman, mutta maaliin selvittiin.”

”Viime syksynä kävimme äitini ja siskoni kanssa ’pakenemassa’ San Franciscossa Alcatraz-vankilasaarelta uimalla lahden yli parin kilometrin matkan kovien virtauksien heittelemänä.”

Avantouinnissa Sakari on puolestaan sijoittunut kilpailussa SM-hopealle ja avantomatkat ovat vieneet miestä välillä New Yorkista Siperian kautta Kiinaan asti.

MAINOS

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
37
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
36
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
22
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
20
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
14
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
13
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image