Kaupallinen yhteistyö

Sakari ei kylmää kavahda

PPY 20.9.2018 6:00
Anni Jyrinki
Sakari Yrjö-Koskinen viihtyy avannossa. Avanto– ja luonnonvesissä uiminen on kuljettanut Hongisto Oy:n yrittäjää ympäri maailmaa. 

”Uinti on ollut ykköslajini aina lapsesta lähtien. Vanhempani yrittivät löytää minulle oikeaa lajia ja tämä nappasi parhaiten. Aloitin kilpauinnin Oulun Lohissa ja sittemmin Riihimäen Uintiseurassa”, Sakari Yrjö-Koskinen kertoo.

Ouluun Sakari muutti takaisin kuutisen vuotta sitten. Alkuun hän työskenteli tradenomiopintojen ohessa ja nykyään täysipäiväisesti perheyrityksessä.

”Äitini isä Väinö perusti hänen nimeään kantavan Hongisto Oy:n 65 vuotta sitten. Yritys siirtyi tekstiilialalta maanrakennukseen ja parikymmentä vuotta sitten se keskittyi nostokoneisiin, joita oli tuolloin todella vähän Suomessa”, Sakari taustoittaa ja jatkaa, että Hongistolla hän pääasiassa vastaa uusien asiakkaiden kontaktoinnista ja työmaakäynneistä asiakkaiden luona.

”Kuitenkin aikaa menee paljon juoksevien asioiden hoitoon ja etenkin kurottajilla sekä nostureilla ajamiseen. Omalle ajalle saa tuolloin välittömästi arvoa, kun hyppää koneen puikkoihin ja menee keikalle. Haluan kuitenkin kehittää firmaamme niin laadullisesti kuin liikevaihdoltaan, joten olen ostanut meille useita uusia koneita vuoden sisällä ja tein meille alkuun uuden perehdytyskansion.”

Vedessä kesät talvet

Uiminen on kuulunut Sakarin elämään monessa muodossa ihan pienestä pitäen. Pulahtaminen veteen katkaisee kiireisen arjen ja on monipuolinen liikuntamuoto istumatyöläiselle. Välillä Sakari tienasi leipänsäkin rakkaan harrastuksen kautta.

”Työskentelin aikaisemmin useana kesänä uintioppaana Kroatiassa SwimTrek-matkatoimistolle, joka järjestää uintimatkoja ympäri maailman.”

Suomessa Sakarin äiti sai houkuteltua poikansa myös avantoon.

”Tästä alkoi rakkauteni kylmässä uimiseen, mitä tulee aina tehtyä koko talven läpi ja myös kilpailtua. Kesäisin harrastan avovesiuintia, joissa ja järvissä.”

Avannossa Sakari käy Tuirassa Oulussa.

”Siellä on lämmitetty pukukoppi, muttei saunaa. Ja vaikka sauna olisikin, en sitä käyttäisi, sillä kylmästä saa parhaan jälkifiiliksen. Avantoon mennessäni pyrin joka kerta uimaan hieman pidemmän ajan ja viihdynkin talvella vedessä useita minuutteja. Tällöin on tärkeää muistaa, ettei mene yksin uimaan ainakaan pidempää matkaa.”

Eroaako avantouinti sitten vaikka varusteiltaan kesäuinnista?

”Avannossa käytän ihan tavallisia uintivarusteita, eli uikkareita, laseja ja korvatulppia – silikonilakkeja on tosin kaksi päällekkäin, ettei pää jäähdy liikaa”, Sakari kertoo.

Kylmissä vesissä uinti on ihan selvästi valloittanut yrittäjän sydämen, mutta hyvin Sakari viihtyy kesäisilläkin vesillä. Kesällä lempiuintipaikaksi on muodostunut Oulujoki, jonne Sakari hyppää äitinsä kesämökin rannalta Heikkilänsaaresta.

”Siellä on pieni saari, jonka ympärysmitta lienee vajaa 500 metriä, joten sen voi kiertää pari kertaa . Ensi kesänä haluaisin uida 10 kilometrin matkan mökiltä Oulun keskustaan asti.”

Luonnonvesien lisäksi Sakarin toki löytää säännöllisesti myös uimahallista.

”Uima-altaassa käyn uimassa puhtaasti kuntoilun takia ihan itsekseni, en harrasta lajia enää ryhmässä. Käyn uimassa altaassa tyypillisesti muutaman kilometrin, noin tunnin ajan.”

Yrittäjä, muista harrastaa!

”Uinti on fysiologisesti erittäin hyvä laji, sillä se on harjoittaa koko kehoa eikä harrastustasolla riko paikkoja, joten loukkaantumisen riski on erittäin pieni. Uidessa saa todellakin rauhassa miettiä asioita ja yrittäjällä toki työasiat tulevat mieleen koko ajan, mutta tuolloin saa todella hyviä ideoita liiketoiminnan kehittämiseen.”

Sakari alleviivaa, että jokaisen pitäisi yrittäjän pitäisi nipistää itselleen aikaa harrastuksiin.

”Pitkässä juoksussa siihen käytetty aika moninkertaistuu energisyytenä ja vähempänä sairasteluna.”

Muistoja maailmalta

Sakari on harrastanut uintia lapsesta asti, joten monta mieliinpainuvaa ja ikimuistoista hetkeäkin on vuosiin mahtunut. Näitä kokemuksista muuta todellinen helmi:

”Avovesi- ja avantouinnin parissa parhaiten mieliin ovat jääneet ehkä erinäiset kilpailut. Uin nuorimpana koskaan Norjan suurimman vuonon, Sognefjordin poikki 14- vuotiaana ensimmäisen kerran. Uinti on kolme kilometriä pitkä ja samasta kohtaa puolitoista kilometriä syvä. Myöhempänä vuonna vesi sitten oli vain 11 asteista ja kesken uinnin havahduin valkoiseen mattoon, ikään kuin levään muutaman metrin syvyydessä. Pian tajusin, että ne olivatkin tuhansia meduusoja rinta rinnan suoraan alapuolellani. Se jännitti hieman, mutta maaliin selvittiin.”

”Viime syksynä kävimme äitini ja siskoni kanssa ’pakenemassa’ San Franciscossa Alcatraz-vankilasaarelta uimalla lahden yli parin kilometrin matkan kovien virtauksien heittelemänä.”

Avantouinnissa Sakari on puolestaan sijoittunut kilpailussa SM-hopealle ja avantomatkat ovat vieneet miestä välillä New Yorkista Siperian kautta Kiinaan asti.

MAINOS

Uutisvirta

12:10
Raportti: Kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään
12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
25
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
8
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
8
Thomas Cookin konkurssi iskee monille kentille Suomessa, myös Ouluun
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image