Kaupallinen yhteistyö

Sai­raan­hoi­to­pii­rit eivät ymmärtäneet mo­ni­tuot­ta­ja­mal­lia – Suomen Yrittäjät vaatii am­bu­lans­siy­rit­tä­jyy­den toi­min­tae­del­ly­tys­ten palauttamista

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo, että ambulanssiyrittäjyyden toimintaedellytykset olisi palautettava. KUVA: Ester van Dam
PPY 22.2.2020 6:00
Anna Tilvis

Tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä ensihoidon tuottavat Oulu-Koillismaan ja Jokilaaksojen pelastuslaitokset.

Sairaanhoitopiiri on aloittanut selvityshankkeen, jossa selvitetään ensihoitopalvelun tuottaminen sen omana tuotantona. Selvityksessä tutkitaan, jatketaanko nykyisellä mallilla vai siirrytäänkö malliin, jossa sairaanhoitopiiri ottaa ensihoidon omaksi tuotannokseen.

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala kritisoi sitä, että sairaanhoitopiirit eivät ymmärtäneet monituottajamallia.

”Koko Suomen historian ajan yksityiset ambulanssiyrittäjät olivat huolehtineet hyvin sairaankuljetuksen ja ensihoidon. Sairaanhoitopiirit kuvittelivat, että ne hoitavat sen paremmin, ja ryhtyivät tuottamaan niitä itse tai ostamaan niitä pelastuslaitokselta.”

Monituottajamalli selvitykseen

Kujala sanoo, että valtakunnallisesti ensihoidon kustannukset nousivat muutamassa vuodessa noin kolmanneksen eli noin sadalla miljoonalla eurolla.

Nykyisen tilanteen taustalla on vuonna 2011 voimaan tullut terveydenhoitolain muutos. Ensihoidon järjestämisvastuu siirrettiin kunnilta sairaanhoitopiireille vuoden 2013 alusta lähtien. Ne saivat päättää, ostetaanko palvelut edelleen yrityksiltä, tuottavatko ne palvelut itse vai tuottaako palvelut pelastuslaitos.

Lainmuutoksen myötä ensihoitoon tuli myös lisävaatimuksia, jotka ovat olleet osatekijä kustannusten lisääntymisessä. Kujalan mukaan myös yksityiset yritykset olisivat kyenneet hoitamaan lisävaatimukset.

”Monessa kunnassa tätä varmaan nyt harmitellaan, kun siellä mietitään, millä maksetaan yhä kohoavat kustannukset sairaanhoitopiirille.”

Kujala kritisoi myös sitä, että Pohjois-Pohjanmaalla selvitetään vain sitä, voisiko sairaanhoitopiiri itse tuottaa ensihoidonpalvelut. Monituottajamallin mahdollisuus tulee aina selvittää eikä rajata sitä automaattisesti pois.

”Vaihtoehtona nähdään vain toisen julkisen kuntaomisteiden organisaation lisäksi toinen julkinen organisaatio. Selvityksessä pitäisi ehdottomasti ottaa vaihtoehdoksi myös se, että palautettaisiin tänne monituottajuutta niin, että yritykset voisivat olla siinä tuottajana.”

 

”Olen saanut huolestunutta palautetta kuntapäättäjiltä, että kustannukset nousivat ja meidän kylältä hävisi ambulanssi.”

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala

 

Selvityksen tekijä ei ole riippumaton

Kujalan mielestä selvityksen tekijänä pitäisi olla täysin riippumaton taho. Kuntien tulisi olla huolissaan siitä, mikä lasku tästä tulee ja ovatko palvelut saatavissa kunnassa.

”Olen saanut huolestunutta palautetta kuntapäättäjiltä, että kustannukset nousivat ja meidän kylältä hävisi ambulanssi.”

Suomen Yrittäjien kanta on, että monituottajamallin palauttaminen olisi parasta. Silloin myös yritykset olisivat tuottamassa palveluja, olivat ne ensihoitoa tai siirtokuljetusta.

Yksityisen sairaankuljetuksen toimiala on pienentynyt. Koko maassa noin 250 sairaankuljetusyritystä on lopettanut toimintansa.

”Korostan vielä, että lainmuutos on ollut voimassa kymmenkunta vuotta ja sairaankuljetuksen palvelutuotanto on totisesti muuttunut. Myös kustannukset ovat kasvaneet. Tämä on myös kuntien ongelma”, Anssi Kujala sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Ala ei kaipaa entiseen, jossa toimintaa harjoitti kirjava joukko pikkuyrityksiä, ja laatutaso oli mitä sattuu. Kyse on kuitenkin ihmishengistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osan kustannusten noususta tekee myös varallaolon poistuminen ja autojen siirtyminen välittömään valmiuteen. Yrittäjät hyväksikäyttivät hyvin usein varallaoloa väärin ja tällä hetkellä eu tuomioistuinkin katsoo lyhyen lähtöajan varallaolot työajaksi mistä pitää maksaa täysi palkka. Eli jutussa oleva kaveri puhuu asiasta mistä ei tiedä mitään. Halvemmaksi se yrittäjä ei tulisi jos hoitaa velvoitteensa niinkuin kuuluu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
39
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
6
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
5
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image