Kaupallinen yhteistyö

Raaka-aineet pöytään läheltä kätevästi – dynaaminen han­kin­ta­jär­jes­tel­mä helpottaa tilaajien ja tuottajien yhteistyötä

PPY 4.3.2020 6:00
Anna Raudaskoski
Lähiruuan dynaamisella hankintajärjestelmällä halutaan helpottaa lähituottajien ja tilaajien yhteistyötä. 

Monetra Oulu Oy:n hankintalvelut on aloittamassa elintarviketuottajien ja tuotteiden tilaajien uuden toimintamallin, lähiruoan dynaamisen hankintajärjestelmän eli DPS:n (=Dynamic Purchasing System). Dynaamisella hankintajärjestelmällä halutaan helpottaa lähituottajien ja tilaajien yhteistyötä.

Päämääränä on, että julkisen puolen ammattikeittiöt käyttäisivät lähi-, luomu- ja pientuottajien tuottamia raaka-aineita nykyistä enemmän. Pyrkimyksenä on luoda järjestelmä, jossa kaikki osapuolet saavat äänensä kuuluviin mahdollisimman hyvin. Tilaajien ja toimijoiden paremman vuoropuhelun lisäksi dynaamisen hankintamallin toivotaan vaikkapa lisäävän pienten ja suurten tuottajien välistä yhteistyötä.

DPS on joustava järjestelmä, jota on helppo muokata palautteen perusteella toimivammaksi.

”Olemme miettineet monta vuotta elintarviketyöryhmässämme, miten lähiruoan tuottajia saataisiin aktivoitua myymään omia tuotteitaan. Yleensähän meillä on ollut isoja puitesopimuksia, joissa hankittavien tuotteiden määrät ovat olleet valtavia, ja osallistumisaika niihin on ollut rajoitettu”, kertoo Monetran hankinta-asiantuntija Katri Sipola.

Koko ajan auki ja ilmainen

Puitesopimusten rinnalle on haluttu kehittää järjestelmä, jolla saataisiin lähialueen tuotteita tilaajille niin, että he voisivat luottaa siihen, että toimijat ovat asianmukaisia ja luotettavia.

”Erilaisten kokeilujen jälkeen päätimme lähteä testaamaan tätä uutta dynaamista hankintajärjestelmää. Se on kätevämpi kuin entinen puitejärjestelmä, koska se on koko ajan auki; tuotteiden tarjoajat voivat osallistua siihen oman aikataulunsa mukaan”, Katri Sipola toteaa.

Järjestelmä on täysin sähköinen hankintamenettely, näin vältytään turhalta paperin pyörittelyltä. Palvelu on julkisesti kaikkien saatavilla, ja ilmainen.

Tietoa tilaajille ja tuottajille

Monetran hankintapalvelut järjesti tammikuun loppupuolella tilaisuuden, jossa sekä lähiruoan tuottajat että sen tilaajat pääsivät esittämään heitä askarruttavia kysymyksiä uudesta hankintajärjestelmästä. Tilaisuudelle oli tarvetta ja paikalla oli sekä tilaajia että toimijoita. Keskustelussa kävi ilmi, että tuottajille ei ole selvää, minkälaisia raaka-aineita tilaajat tarvitsevat, ja tilaajat eivät tiedä mitä tuottajilla olisi tarjolla.

Toivomuksena olisi saada yhteinen keskustelualusta, jonka avulla tieto molempien osapuolten välillä kulkisi. Myös ideapankista olisi hyötyä, esimerkiksi tuottajat voivat kehittää omia reseptejä raaka-aineistaan ja esittää näitä tilaajille.

Tällä hetkellä dynaaminen hankintajärjestelmä on julkaistu Hilmassa eli hankintapalveluti.fi-sivustolla sekä tarjous­palvelu.fi-sivustolla.

MAINOS

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
40
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – koronatartuntojen kasvun kanssa kilpailee voitokkaasti vain jälkiviisaus Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image