Kaupallinen yhteistyö

Puoli vuosisataa yhdessä yrittäjien rinnalla

PPY 5.10.2018 5:00
Anni Jyrinki

 

Sari Reinikainen-Laine (vas.) ja Kirsi Anttila ovat työtovereita ja ystäviä. 25 vuotta on hitsannut näistä yrittäjäjärjestön luottotyöntekijöistä topakan tiimin. 

”Aina pitää olla termarissa kahvia.” Tämän neuvon Kirsi Anttila sai Esko Kurviselta, silloiselta Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtajalta, aloittaessaan työuransa yhdistyksessä 25 vuotta sitten, yhdistyksen ihan ensimmäisenä työntekijänä.

 ”Järjestön toiminnan tarkoitus ja ydinajatus ei ole muuttunut, sillä edelleen haluamme kohdata yrittäjiä ja toimistolla voi ohi kulkiessaan poiketa.”

1990-luvulla toimiston ovi kävikin tiheään, asioita ei toimitettu vielä pääasiassa sähköpostilla eikä somesta oltu kuultukaan. Joskus jopa jäsenyrittäjille ja yhteiskumppaneille lähetettävät joulukortit askarreltiin itse.

”Silloin meitä oli kuitenkin jo kaksi askartelijaa”, Kirsi nauraa ja nyökkää työkaveriinsa Sari Reinikainen-Laineen suuntaan.

”Saivat kyllä luottamushenkilöt ja yhteistyökumppanit täysin uniikit kortit tuolloin”, Sari tuumaa huvittuneena.

Lujaa luotto tiimitoveriin

Toukokuussa 1993 Kirsi allekirjoitti vakituisen työsopimuksen PPY:n kanssa. Työtä oli paljon ja Kirsi sain luvan katsella itselleen työkaveria. Pian Sarin puhelin soi.

”Oltiin tuttuja markkinointialan koulutuksesta ja Sari jäi sieltä jotenkin mieleen. Muistelin, että siinä olisi tyyppi, joka sopisi meille loistavasti töihin”, Kirsi kertoo.

Ja Sari otti tarjotun paikan vastaan lokakuussa 1993.

”Kahdestaan oltiin ja kaikki hommat hoidettiin.”

Erityisesti alkuvuosien kokemukset ja kommellukset naurattavat naisia vieläkin.

”Oltiinhan me nuoria ja kyllä rohkeitakin, heittäydyttiin ja valmistauduttiin hyvin vaativiinkin tilanteisiin. Olemme osanneet aina nauraa itsellemme ja monia hauskoja tilanteita on ollut, esimerkiksi kun ministeri Seppo Kääriäinen luuli meitä toimittajiksi edunvalvonnan lounastapaamisessa nuoren ikämme johdosta.”

Työtovereista ystäviksi

90-luvun alku oli myös tarkan markan aikaa.

”Yhdistyksen talous oli miinuksella, kun tultiin taloon, piti elää hyvin visusti”, Kirsi tuumaa.

Jäseniä PPY:llä oli tuolloin alle kaksi tuhatta. Nykyään heitä on noin 4200. Työntekijöitä on kuusi.

”11 vuotta oltiin kahdestaan. Pasi Kinnunen tuli kolmanneksi eli toimitusjohtajaksi vuonna 2004”.

”Vaikka hommia oli paljon, niin kahdestaan työskentely oli silti nopeaa ja vaivatonta. Aina pystyimme luottamaan toisiimme ja ikinä ei torpattu toistemme ideoita”, naiset tuumaavaan yhdessä.

Vuosien mittaan työtoveruus on kasvanut ystävyydeksi. Naiset ovat myös toistensa lasten kummeja ja harrastaneet paljon yhdessä.

”Vuosien mittaan työkaverin on oppinut tuntemaan melkoisen hyvin. Hyvä työkaveri on tärkeä myös ystävänä”, molemmat toteavat.

Rohkeat ja päättäväiset

Toisiaan Sari ja Kirsi kuvailevat rohkeiksi ja päättäväisiksi. Ja ilman noita ominaisuuksia he tuskin olisivat niin sähäkästi kehittäneet yrittäjäjärjestöä.

”Vuonna 1996 Sari avasi meille sähköpostit, ehkä jopa ensimmäisenä aluejärjestönä.”

”Ensin sähköpostit olivat kummajaisia ja faxien syrjäyttäminen tuntui kestävän ikuisuudelta. Palattuani 1999 takaisin äitiyslomalta töihin maailma oli onneksi muuttunut”, Sari muistaa.

”Monenlaisia maailmoja”

Kirsin tausta on perheyrityksestä, Sarin rahoitusalalta sekä markkinointialalta kansainvälisillä markkinoilla toimivasta pk-yrityksestä.

”Koin, että silloin 1990-luvun alussa oli etsittävä muita töitä. Olen nähnyt sen karun tilanteen, kuinka lama voi puraista pahasti. Mieluusti olisin kyllä jatkanut perheyrityksessä”, Kirsi Kertoo.

Hän hakeutui koulutukseen, jossa tutustui Sariin ja nyt työtä yrittäjien hyväksi on takana yhteensä puoli vuosisataa. Vuosien saatossa molemmat ovat opiskelleet työn ohessa yliopistossa maisteritason tutkinnot sekä suorittaneet eMBA -koulutusohjelman.

”Tässä työssä on päässyt katsomaan kaikenlaisia maailmoja ja matkan varrella on syntynyt hienoja pitkiä yhteistyökumppanuuksia”, naiset kiittelevät.

MAINOS

Uutisvirta

18:36
Keskustassa ja Tuirassa voi näkyä rynnäkkökivääriä kantavia varusmiehiä – Kainuun prikaatin sotilaspoliisit harjoittelevat Oulussa
18:30
Antisemitismi sai kasvot Ranskassa, kun tv:stä tuttu filosofi joutui juutalaisvihan kohteeksi Tilaajille
17:36
Kyselytunnilla Sipilää hiillostettiin Anne Bernerin SEB-pankin paikasta ja Jussi Niinistön taleban-kommenteista
17:00
Anita Korvan arvokisadebyytti oli lyhyt ja ytimekäs, mutta hiihtäjälupaus ei työnnä päätään lumihankeen – "Olisi kiva itsekin olla joskus taistelemassa kärkisijoista tällaisissa kisoissa" Tilaajille
16:55
Mäki ja Hakola eivät yltäneet sprintin MM-välieriin, molemmat jäivät kolmansiksi
16:32
Poliisi pyytää tietoja Rovaniemellä varastetusta perävaunusta ja moottorikelkasta
16:23
Antti Kaikkonen tuuletuskokouksen jälkeen: Keskustan ryhmä tukee ministeri Berneriä yksimielisesti
84
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
75
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
47
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
30
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
27
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
26
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
22
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna illalla Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa jäätävän vesisateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

267 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Asunnon voi aina myydä ja muuttaa varakkaana vuokralle. Ulkomaillakin voi olla kuukausia vuodesta. Vuokralla ikänsä asun... Lue lisää...
Maksettu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image