Kaupallinen yhteistyö

Puoli vuosisataa yhdessä yrittäjien rinnalla

PPY 5.10.2018 5:00
Anni Jyrinki

 

Sari Reinikainen-Laine (vas.) ja Kirsi Anttila ovat työtovereita ja ystäviä. 25 vuotta on hitsannut näistä yrittäjäjärjestön luottotyöntekijöistä topakan tiimin. 

”Aina pitää olla termarissa kahvia.” Tämän neuvon Kirsi Anttila sai Esko Kurviselta, silloiselta Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtajalta, aloittaessaan työuransa yhdistyksessä 25 vuotta sitten, yhdistyksen ihan ensimmäisenä työntekijänä.

 ”Järjestön toiminnan tarkoitus ja ydinajatus ei ole muuttunut, sillä edelleen haluamme kohdata yrittäjiä ja toimistolla voi ohi kulkiessaan poiketa.”

1990-luvulla toimiston ovi kävikin tiheään, asioita ei toimitettu vielä pääasiassa sähköpostilla eikä somesta oltu kuultukaan. Joskus jopa jäsenyrittäjille ja yhteiskumppaneille lähetettävät joulukortit askarreltiin itse.

”Silloin meitä oli kuitenkin jo kaksi askartelijaa”, Kirsi nauraa ja nyökkää työkaveriinsa Sari Reinikainen-Laineen suuntaan.

”Saivat kyllä luottamushenkilöt ja yhteistyökumppanit täysin uniikit kortit tuolloin”, Sari tuumaa huvittuneena.

Lujaa luotto tiimitoveriin

Toukokuussa 1993 Kirsi allekirjoitti vakituisen työsopimuksen PPY:n kanssa. Työtä oli paljon ja Kirsi sain luvan katsella itselleen työkaveria. Pian Sarin puhelin soi.

”Oltiin tuttuja markkinointialan koulutuksesta ja Sari jäi sieltä jotenkin mieleen. Muistelin, että siinä olisi tyyppi, joka sopisi meille loistavasti töihin”, Kirsi kertoo.

Ja Sari otti tarjotun paikan vastaan lokakuussa 1993.

”Kahdestaan oltiin ja kaikki hommat hoidettiin.”

Erityisesti alkuvuosien kokemukset ja kommellukset naurattavat naisia vieläkin.

”Oltiinhan me nuoria ja kyllä rohkeitakin, heittäydyttiin ja valmistauduttiin hyvin vaativiinkin tilanteisiin. Olemme osanneet aina nauraa itsellemme ja monia hauskoja tilanteita on ollut, esimerkiksi kun ministeri Seppo Kääriäinen luuli meitä toimittajiksi edunvalvonnan lounastapaamisessa nuoren ikämme johdosta.”

Työtovereista ystäviksi

90-luvun alku oli myös tarkan markan aikaa.

”Yhdistyksen talous oli miinuksella, kun tultiin taloon, piti elää hyvin visusti”, Kirsi tuumaa.

Jäseniä PPY:llä oli tuolloin alle kaksi tuhatta. Nykyään heitä on noin 4200. Työntekijöitä on kuusi.

”11 vuotta oltiin kahdestaan. Pasi Kinnunen tuli kolmanneksi eli toimitusjohtajaksi vuonna 2004”.

”Vaikka hommia oli paljon, niin kahdestaan työskentely oli silti nopeaa ja vaivatonta. Aina pystyimme luottamaan toisiimme ja ikinä ei torpattu toistemme ideoita”, naiset tuumaavaan yhdessä.

Vuosien mittaan työtoveruus on kasvanut ystävyydeksi. Naiset ovat myös toistensa lasten kummeja ja harrastaneet paljon yhdessä.

”Vuosien mittaan työkaverin on oppinut tuntemaan melkoisen hyvin. Hyvä työkaveri on tärkeä myös ystävänä”, molemmat toteavat.

Rohkeat ja päättäväiset

Toisiaan Sari ja Kirsi kuvailevat rohkeiksi ja päättäväisiksi. Ja ilman noita ominaisuuksia he tuskin olisivat niin sähäkästi kehittäneet yrittäjäjärjestöä.

”Vuonna 1996 Sari avasi meille sähköpostit, ehkä jopa ensimmäisenä aluejärjestönä.”

”Ensin sähköpostit olivat kummajaisia ja faxien syrjäyttäminen tuntui kestävän ikuisuudelta. Palattuani 1999 takaisin äitiyslomalta töihin maailma oli onneksi muuttunut”, Sari muistaa.

”Monenlaisia maailmoja”

Kirsin tausta on perheyrityksestä, Sarin rahoitusalalta sekä markkinointialalta kansainvälisillä markkinoilla toimivasta pk-yrityksestä.

”Koin, että silloin 1990-luvun alussa oli etsittävä muita töitä. Olen nähnyt sen karun tilanteen, kuinka lama voi puraista pahasti. Mieluusti olisin kyllä jatkanut perheyrityksessä”, Kirsi Kertoo.

Hän hakeutui koulutukseen, jossa tutustui Sariin ja nyt työtä yrittäjien hyväksi on takana yhteensä puoli vuosisataa. Vuosien saatossa molemmat ovat opiskelleet työn ohessa yliopistossa maisteritason tutkinnot sekä suorittaneet eMBA -koulutusohjelman.

”Tässä työssä on päässyt katsomaan kaikenlaisia maailmoja ja matkan varrella on syntynyt hienoja pitkiä yhteistyökumppanuuksia”, naiset kiittelevät.

MAINOS

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
40
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
30
Kuitukaapelin katkeaminen vaikeutti kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimineet – ongelma jatkui useita tunteja
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
20
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image