Kaupallinen yhteistyö

Puhelimista mo­ni­puo­li­sem­paan rakenteluun

Ville Vehkaperä KUVA: Ville Koivuniemi
PPY 21.12.2016 6:00
Ville Koivuniemi

Nokialta yrittäjäksi loikanneen Ville Vehkaperän mukaan yrittäjyys ei tuo varsinaisesti vapautta, mutta monipuolisuutta senkin edestä.

“Minä oikeastaan rakentelen vähän kaikenlaista”, Ville Vehkaperä sanoo ja alkaa koota kokoon tavaroita, joiden rakentamisessa hän on ollut viime aikoina mukana.

“Tämä on tällainen yrttipuutarha, jonka suunnittelussa olen ollut mukana”, Vehkaperä sanoo ja pyörittelee Click and Grow -älyruukkua kädessään.

Hänen mukaansa hyvän suunnittelun näkee tuotteessa oikeastaan silloin, kun käyttäjä ei kiinnitä huomiota siihen, miten se on tehty.

“Tämänkin laitteen kohdalla voi sanoa, että se on oikeastaan täynnä pieniä keksintöjä. Yleensä sen huomaa, jos jokin on tehty huonosti.

Yrttipuutarha on vain yksi monista laitteista, joita Vehkaperä on ollut kehittämässä. Hänen työhuoneensa on esimerkiksi edelleen pullollaan erilaisia teen keittämiseen liittyviä välineitä, koska yksi hänen edellisistä töistä oli eksklusiivinen vedenkeitin.

Monista tällä hetkellä työn alla olevista asioista hän ei saa puhua, mutta työtä on riittänyt toistaiseksi niin paljon kuin Vehkaperä on ehtinyt niitä tehdä.

Vehkaperä työskentelee freelancerina oman Apaja Engineering Oy:n nimiin.

“Isäni on ollut yrittäjä, joten tiesin kyllä että yrittäjän päivät ovat pitkiä. Kun tekee erilaisia juttuja, niitä jaksaa paremmin kuin yhtä ja samaa, Vehkaperä toteaa.

“Ei kai se työ itsessään silti loppujen lopuksi miksikään muutu, tekeepä sitä työntekijänä tai yrittäjänä. Yrittäjänä laaja ja toimiva verkosto on tosin huomattavasti tärkeämpi kuin työntekijän roolissa”

Ville Vehkaperä

Vehkaperän tausta on Nokialla, josta hän irtisanoi itsensä kaksi vuotta sitten alkaakseen yrittäjäksi.

“Taustaltani olen koneautomaatiotekniikan insinööri sekä kone- ja tuotantotekniikan diplomi-insinööri. Työni on konseptointia, ja työtäni on ikään kuin katsoa että kaikki osa-alueet ja ideat toimivat yhdessä ja erikseen.”

Vehkaperä pystyy hyödyntämään puhelinsuunnittelussa karttunutta kokemustaan eri osa-alueista kuten lämpösuunnittelusta.

Vehkaperällä on toimistonsa yhteydessä 3D-tulostin, mutta laitteiden testaamiseen voi hänen mukaansa käyttää myös luovuutta.

“Laboratorio-olosuhteita ei välttämättä tarvita. Hanasta saa vettä ja uunissa voi testata lämpötilojen vaikutuksia. Maalipinnan kestävyyttä voi testata raapimalla tuotetta erilaisilla raaputusmetodeilla”, Vehkaperä luettelee.

“Ei kai se työ itsessään silti loppujen lopuksi miksikään muutu, tekeepä sitä työntekijänä tai yrittäjänä. Yrittäjänä laaja ja toimiva verkosto on tosin huomattavasti tärkeämpi kuin työntekijän roolissa”, Vehkaperä pohtii.

Kai yrittäjyys tuo silti enemmän vapautta?

“Minusta tuntuu, että se on enemmän kaunis korulause. Monipuolisempaa ja vastuullisempaa yrittäjyys ainakin minun kohdallani on. Mutta onko se sitten vapaampaa? Ei se välttämättä ole.”

MAINOS

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Minäpä nostanki molemmat peukut pystyyn kun keksin hyvän jutun jonka sitte jaan muiden kans. Mitäpä kyttääjänä olet siit... Lue lisää...
Mitäs siihen sanot, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image