Kaupallinen yhteistyö

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät satsaa yk­si­ny­rit­tä­jiin

Muutaman kerran kokoontunut yksinyrittäjien valmennukseen osallistuva ryhmä on nimennyt itsensä North Soloksi. KUVA: Ville Koivuniemi
PPY 16.6.2017 6:00
Ville Koivuniemi

Hannu Ahlqvist on yksi yksinyrittäjille räätälöidylle kurssille osallistujista. Muutaman kokoontumisen perusteella hän kokee, että monet ajatukset ovat kurssin myötä selkiytyneet.

Yrittäjille suunnatuissa kyselytutkimuksissa nousee toistuvasti esille, että pk-yrittäjien jaksaminen on keskimäärin kortilla. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjissä ongelma on tiedostettu, ja siihen vastataan tänä vuonna yksinyrittäjille suunnatulla valmennusohjelmalla.

– Totesimme kyselytutkimusten pohjalta, että yrittäjän jaksaminen on toistuvasti kasvun esteenä. Mietimme, miten voisimme tarjota yksinyrittäjille mahdollisuuksia saada näissä kysymyksissä itselleen apua, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien järjestöpäällikkö Kirsi Anttila sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät haki ja sai Suomen Yrittäjiltä projektirahaa, jonka innoittamana se järjesti nimenomaan yksinyrittäjille räätälöidyn valmennusohjelman.

– Saimme kokoon monipuolisen ryhmän kädentaitajista business to business -palveluntuottajiin, Anttila toteaa.

Tuen lisäksi Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjissä haluttiin panostaa kurssiin taloudellisestikin tuntuvasti.

Varmistusta suunnitelmille

Yksi kurssille osallistujista on taloyhtiöille ja julkiselle sektorille työajan laskentaan liittyviä palveluita tarjoavan Aikaplus Oy:n Hannu Ahlqvist, joka aikoo laajentaa toimintaansa sosiaali- ja terveysalan työaikojen mitoittamiseen.

Kolmen kokoontumisen jälkeen Ahlqvist on kurssiin tyytyväinen, ja on saanut ennen kaikkea varmistusta suunnitelmilleen.

– Monet asiat ovat olleet lainausmerkeissä pään sisällä. On ollut hyvä, kun niitä on pitänyt kirjoittaa auki. Se on selkeyttänyt ajatuksia, Ahlqvist toteaa.

Kirsi Anttilan mukaan kurssilla opetetaan ja kannustetaan yksinyrittäjiä katsomaan bisnestään entistä paremmin asiakkaan näkökulmasta. Anttila huomauttaa, että noin kaksi kolmesta yrittäjästä Pohjois-Pohjanmaalla on yksinyrittäjiä.

– Yksinyrittäjiä yhdistää tyypillisesti, että he ovat oman alansa asiantuntijatyössä. Toki kädentaitajiakin on paljon, mutta palvelut ja kauppa ovat isoin yksinyrittäjien ryhmä, Anttila huomauttaa.

Tähän mennessä Ahlqvist on saanut eniten irti palvelutuotteen myymiseen liittyvistä neuvoista ja keskusteluista. Toisaalta hän on huomannut, että resurssipula todella vaivaa kroonisesti useita yksinyrittäjiä.

– Meistä jokaisella on vain se 24 tuntia vuorokaudessa, ja olemme kaikki vain ihmisiä. Itse olen onneksi oppinut olemaan itselleni armollisempi, ja huomannut, että tehokkuus paranee, kun ei tee ympäripyöreitä päiviä.

Rekrytointi riskinä

Yrittäjyyden luoman kuormittavuuden lisäksi yksinyrittäjät kokevat hyvin usein ensimmäisen rekrytoinnin riskialttiiksi.

– Jos sattuu, että ensimmäinen rekrytointi ei osu kohdilleen, työlainsäädännön sitoumukset ovat pitkälti samat kuin suurilla yrityksillä. Se on yksinyrittäjien näkökulmasta kohtuutonta, Anttila sanoo.

Ahlqvistilla ei ole suunnitelmissa palkata alaista lähitulevaisuudessa, mutta hänkin korostaa yksinyrittäjän näkökulmasta läheisten kumppaneiden merkitystä.

– Minulla on esimerkiksi myynnissä kumppani ja kirjanpito ulkoistettuna. Luotan niihin, ja niiden avulla voin keskittyä olennaiseen.

MAINOS

Uutisvirta

121
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
84
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
33
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
32
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
21
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
18
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
18
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image