Kaupallinen yhteistyö

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät satsaa yk­si­ny­rit­tä­jiin

Muutaman kerran kokoontunut yksinyrittäjien valmennukseen osallistuva ryhmä on nimennyt itsensä North Soloksi. KUVA: Ville Koivuniemi
PPY 16.6.2017 6:00
Ville Koivuniemi

Hannu Ahlqvist on yksi yksinyrittäjille räätälöidylle kurssille osallistujista. Muutaman kokoontumisen perusteella hän kokee, että monet ajatukset ovat kurssin myötä selkiytyneet.

Yrittäjille suunnatuissa kyselytutkimuksissa nousee toistuvasti esille, että pk-yrittäjien jaksaminen on keskimäärin kortilla. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjissä ongelma on tiedostettu, ja siihen vastataan tänä vuonna yksinyrittäjille suunnatulla valmennusohjelmalla.

– Totesimme kyselytutkimusten pohjalta, että yrittäjän jaksaminen on toistuvasti kasvun esteenä. Mietimme, miten voisimme tarjota yksinyrittäjille mahdollisuuksia saada näissä kysymyksissä itselleen apua, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien järjestöpäällikkö Kirsi Anttila sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät haki ja sai Suomen Yrittäjiltä projektirahaa, jonka innoittamana se järjesti nimenomaan yksinyrittäjille räätälöidyn valmennusohjelman.

– Saimme kokoon monipuolisen ryhmän kädentaitajista business to business -palveluntuottajiin, Anttila toteaa.

Tuen lisäksi Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjissä haluttiin panostaa kurssiin taloudellisestikin tuntuvasti.

Varmistusta suunnitelmille

Yksi kurssille osallistujista on taloyhtiöille ja julkiselle sektorille työajan laskentaan liittyviä palveluita tarjoavan Aikaplus Oy:n Hannu Ahlqvist, joka aikoo laajentaa toimintaansa sosiaali- ja terveysalan työaikojen mitoittamiseen.

Kolmen kokoontumisen jälkeen Ahlqvist on kurssiin tyytyväinen, ja on saanut ennen kaikkea varmistusta suunnitelmilleen.

– Monet asiat ovat olleet lainausmerkeissä pään sisällä. On ollut hyvä, kun niitä on pitänyt kirjoittaa auki. Se on selkeyttänyt ajatuksia, Ahlqvist toteaa.

Kirsi Anttilan mukaan kurssilla opetetaan ja kannustetaan yksinyrittäjiä katsomaan bisnestään entistä paremmin asiakkaan näkökulmasta. Anttila huomauttaa, että noin kaksi kolmesta yrittäjästä Pohjois-Pohjanmaalla on yksinyrittäjiä.

– Yksinyrittäjiä yhdistää tyypillisesti, että he ovat oman alansa asiantuntijatyössä. Toki kädentaitajiakin on paljon, mutta palvelut ja kauppa ovat isoin yksinyrittäjien ryhmä, Anttila huomauttaa.

Tähän mennessä Ahlqvist on saanut eniten irti palvelutuotteen myymiseen liittyvistä neuvoista ja keskusteluista. Toisaalta hän on huomannut, että resurssipula todella vaivaa kroonisesti useita yksinyrittäjiä.

– Meistä jokaisella on vain se 24 tuntia vuorokaudessa, ja olemme kaikki vain ihmisiä. Itse olen onneksi oppinut olemaan itselleni armollisempi, ja huomannut, että tehokkuus paranee, kun ei tee ympäripyöreitä päiviä.

Rekrytointi riskinä

Yrittäjyyden luoman kuormittavuuden lisäksi yksinyrittäjät kokevat hyvin usein ensimmäisen rekrytoinnin riskialttiiksi.

– Jos sattuu, että ensimmäinen rekrytointi ei osu kohdilleen, työlainsäädännön sitoumukset ovat pitkälti samat kuin suurilla yrityksillä. Se on yksinyrittäjien näkökulmasta kohtuutonta, Anttila sanoo.

Ahlqvistilla ei ole suunnitelmissa palkata alaista lähitulevaisuudessa, mutta hänkin korostaa yksinyrittäjän näkökulmasta läheisten kumppaneiden merkitystä.

– Minulla on esimerkiksi myynnissä kumppani ja kirjanpito ulkoistettuna. Luotan niihin, ja niiden avulla voin keskittyä olennaiseen.

MAINOS

Uutisvirta

139
Puheenaihe: Torjuuko Ruotsi koronaa viisaammin kuin Suomi? "Tämä on sellainen kysymys, johon en voi vastata kyllä tai ei"
52
Omistajaohjausministeri Tuppurainen patistaa kohtuuteen johdon palkkioissa kriisissä: "On oikein, että myös johto osallistuu taakanjakoon"
39
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
30
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa kuolleita yhteensä yhdeksän – OYSin 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
27
Poliisi käännytti päivän aikana yli 600 autoilijaa – useat yrittäneet päästä rajan ylitse ilman välttämätöntä tarvetta
23
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
21
Pääkaupunkiseudulla asuva mies ajoi huumepäissään Oulun keskustassa – autosta löytyi huumeita, laiton patukka ja eteläsuomalainen nainen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Eihän se mitään ahneutta ole, päinvastoin, sijoittaminen koituu kaikkien hyödyksi Lue lisää...
nyt sijoittamaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image