Kaupallinen yhteistyö

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät on merkittävä vaikuttaja, jonka työlistalla yrittäjän etu on ensimmäisenä

Jussi Riikonen sanoo, että foorumitoiminta kokoaa jäseniä eri aiheiden ympärille. Paikallisyhdistysten foorumi toimii keskustelupaikkana ja hallituksen tukena päätöksenteossa. KUVA: Anna Tilvis
PPY 18.12.2019 6:00
Anna Tilvis

”Me tunnemme kentän emmekä ole mikään kaukainen tekijä. Uusille jäsenille me pyrimme olemaan helposti lähestyttäviä”, hallituksen puheenjohtaja Jussi Riikonen sanoo.

Jäsenten vaihtuvuus vuodessa on 450 jäsenen suuruusluokkaa. Vaihtuvuuteen on luonnolliset syyt, kuten eläköityminen, yritysten myynti ja lopettaminen sekä omistajanvaihdokset. Uusia jäseniä liittyy mukaan jatkuvasti.

”Huolenaiheena on, että suurten ikäluokkien eläköityessä yritys ajetaan alas. Olisi parempi kehittää toimintaa ja myydä, että yritystoiminta ja työpaikat säilyisivät. Loppumetreillä pitäisi jaksaa tehdä töitä yrityksen eteen.”

Paikallisyhdistysten kautta toiminta jalkautuu laajasti maakuntaan. Pienimmässä on jäseniä 13 ja suurimmassa 1500. Oleellinen osa yrittäjäyhdistyksen toimintaa on edunvalvonta.

”Meillä on 60–70 edustuspaikkaa sidostahojen ohjaus- ja vaikuttajaryhmissä. Yrittäjiä kysytään mukaan antamaan kommenttia”, Riikonen kertoo.

Monipuolista kunta­yhteistyötä

Vuoden 2020 toimintasuunnitelmassa mainitaan työvoiman saatavuuteen liittyvät haasteet.

”Sen eteen pyrimme tekemään kaiken mahdollisen. Meillä on tiivis yhteistyö muun muassa oppilaitosten kanssa. Saatavuusharkinnan osalta meillä on tavoitteena saada vapautuslinjaukset sellaisiksi, että saataisiin työperäinen maahanmuutto helpommaksi.”

Yhdistys pitää tärkeänä, että kuntien sosiaali- ja terveyspuolella kehitettäisiin palveluseteleiden käyttöä. Kun sote-uudistus käynnistyy, halutaan olla mukana tuomassa yrittäjien ääni kuuluviin.

Riikonen toteaa, että kuntien kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä vuodesta toiseen. Tavoitteena on edistää kuntien veto- ja elinvoimaa sekä tukea paikallisyhdistyksiä.

Yhdistys jatkaa työtä hankintatoiminnan parissa muun muassa KEINO-toiminnan kautta. Toisaalta autetaan kuntia kehittämään hankintaansa ja kilpailutusta, toisaalta pyritään lisäämään yrittäjien tietoutta kuntien tekemistä hankinnoista.

”Aukkopaikkoja löytyy vieläkin, esimerkiksi tarjouspyyntöjä tehdään vanhoilla tiedoilla. Olisi syytä miettiä, mikä on hyvää tapa tehdä hankinnat. Sitä saa, millaisen hankinatahakemuksen tekee.”

Yrittäjien huolena on erityisesti se, että hankinnan rajat menevät niin jättimäisiksi, että pienet jäävät tarjouskilpailun ulkopuolelle.

Kulkuyhteydet ja tieto­verkot kuntoon

Oman elämänsä sankarit -vaikuttajaverkosto kutsuu parikymmentä eri alojen toimijaa verkostoon. Ideana on tuoda toimijoita laidasta laitaan yhteen ja tutustuttaa uusia tulevaisuuden tekijöitä yrittäjyyteen.

”Vaikka tapahtumissa on ollut edustettuna politiikan kaikki kentät, meillä on ollut hyviä keskusteluja ja luentoja. Toiminnassa alkaa kahdeksas vuosi.”

Yhdistyksen tavoitteena on logistiikan kehittäminen jäsenten suuntaan. Yrittäjille välitetään tietoa hankkeista ja tuetaan niihin mukaan pääsemisessä.

”Haluamme, että alueen tavoitettavuus paranee sekä maalla, merellä että ilmassa. Se tarkoittaa teiden kunnossapitoa, monipuolisempaa lentomatkustamista, Oulu–Ylivieska -kaksoisraidetta ja sitä, että Helsinkiin pääsisi nopeammin. Tietoliikenneyhteyksien parantaminen maaseudulla valokuidun avulla on tärkeää.”

Riikonen muistuttaa laadukkaista jäsenpalveluista, joista hän haluaa korostaa maksutonta puhelinneuvontaa. Hyvinvointirahastoon on varattu rahaa, jota paikallisyhdistykset voivat hakea vaikkapa kunnonkohotuksen hankkeisiin.

MAINOS

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image