Kaupallinen yhteistyö

Pohjois-Pohjanmaan usko kasvuun ei horju: Kero Hirsitalo Oy alkaa viedä hirsitaloja Kuusamosta Ruotsin Kiirunaan

PPY 14.10.2019 6:00
Anna Tilvis
Asiakkaiden ympäristötietoisuus on plussaa Kero Hirsitaloille, kertoo myynti- ja markkinointijohtaja Jukka Mursu yrityksen tulevaisuudennäkymistä. 

Pohjois-Pohjanmaan alueella pienten ja keskisuurten yritysten suhdannenäkymä on pysynyt samana kuin keväällä. Muutosta myönteiseen suuntaan on tapahtunut hieman odotuksissa henkilökunnan määrän suhteen. Työntekijöitä tarvittaisiin lisää.

Koko maassa pk-yritysten pahimpina kehittämisen esteinä nähdään kilpailutilanne, työvoiman saatavuus ja yleinen taloustilanne. Pohjois-Pohjanmaalla merkittävin este on työvoiman saatavuus ja toiseksi merkittävin on yritystoiminnan sääntely.

”Peräti 82 prosenttia yrityksistä toivoo työmarkkinajärjestelmän kehittyvän siten, että ne voisivat entistä enemmän sopia työpaikkakohtaisesti palkasta ja muista työehdoista”, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen sanoo.

Vaikka kustannusten uskotaan nousevat kuluvana vuonna, niin kasvuodotukset ovat edelleen hyvät. Yritysten kannattavuus on hyvällä tasolla ja tilauskannan osalta vain 15 prosenttia vastanneista uskoo, että tilauskanta pienenee.

Ulkomaanvienti alkaa

Pohjois-Pohjanmaalla uskoa kasvuun löytyy hieman enemmän kuin maassa keskimäärin. Sen sijaan viennin osuus liikevaihdosta näyttäytyy pienempänä kuin valtakunnallisesti.
Kuusamon Keronkylällä toimiva Kero Hirsituote Oy suuntautuu sekä kasvuun että ulkomaanvientiin.

Myynti- ja markkinointijohtaja Jukka Mursun mukaan yrityksen suhdannenäkymät ovat aika hyvät. Vienti Ruotsiin on alkamassa.

”Meillä on ollut kolme vuotta aiesopimus Kiirunaan. Nyt se lopultakin lähtee vetämään.”

”Me olemme ainoa suomalainen firma, joka pääsi mukaan aiesopimukseen. On ollut odottamista, mutta aika kevyesti kaikki on kuitenkin mennyt.”

Mursu toivoo, että liiketoiminta ulkomaille lähtee Ruotsin kautta ensin Eurooppaan ja miksei muuallekin.

”Suomalainen hirsirakentaminen on hyvässä maineessa, ja meillä on tuote kunnossa. Kunhan Ruotsi ensin handlataan, niin muutaman vuoden päästä muut maat voivat olla ajankohtaisia.”

Sekä yrittäjien odotukset että tilastotiedot osoittavat, että talouden kasvu on hyytymässä. Kero Hirsitaloissa suuntaudutaan kasvuun.

”Me olemme hyvinkin kasvuyritys. Kovaa kasvua ollaan hakemassa. Hirsirakentaminen on ottanut askelia eteenpäin viime aikoina.”

Ekotietoisuus vahvuutena

Työvoiman saatavuus koetaan ongelmaksi joillakin aloilla, mutta Kero Hirsitaloilla ongelmaa ei toistaiseksi ole ollut. Ruotsiin talot toteutetaan avaimet käteen -periaatteella.
Asiakkaiden ympäristötietoisuus on yritykselle plussaa. Puun ja sahatavaran alkuperä tiedetään ja pystytään kertomaan asiakkaalle. Yrityksen tuotteita ovat ekohirsi ja muoviton talo.

”Pölkky Oy tuottaa meille sahatavaran. Eriste tulee Norjasta ja sillä on sertifikaatti.”

Yrityksessä on ollut jo kymmenen vuotta käytössä some-markkinointi useilla eri kanavilla kotisivujen ohessa.

”Tämmöisellä alalla some pitää olla käytössä, koska talonvalmistajia on paljon ja alalla on kova kilpailu. Kuvat ovat tärkeitä. Kohta varmaan koko talo voidaan ostaa verkkokaupasta”, Mursu arvelee. Nyt verkkokaupat myyvät lähinnä piharakennuksia.

Pienten ja keskisuurten yritysten yritysbarometrin tulokset julkistettiin syyskuun alkupuoliskolla. Pohjois-Pohjanmaan alueella kyselyyn vastasi 352 yritystä.

 

MAINOS

Uutisvirta

9:02
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla
9:00
Kärppäpuolustaja Taneli Ronkainen oli edellisen kerran tositoimissa vuosi sitten – "En pystynyt välillä kipujen takia istumaan koko peliä katsomossa" Tilaajille
9:00
Oululainen Henriika Weiste, 50, ohjaa jumppia ja aikoo olla iäkkäänä rautaisessa kunnossa: "Viittäkymppiä ajattelen sellaisena puolivälin pyykkinä" Tilaajille
8:41
Kotona lapsensa hoitavat saavat Oulussa asiakasmaksusta hyvityksen – lapsen ryhmän työntekijä soittaa huoltajalle lähiviikkoina
8:20
Sairaanhoitajille on tilaisuus lähettää kannustavia terveisiä ääniviestinä
7:08
Kalevan koiranpentulive – katso videolta, mitä kaikkea vauhdikasta tapahtui pentulaatikossa keskiviikkoaamuna
7:00
Päivän leffapoiminnat: Tärkeintä on aloittaminen – kirjailija istuu kuuluisan taiteilijan malliksi, mutta piipahdus ateljeessa venähtää useiksi viikoiksi
11
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
6
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
5
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
3
KS: Peruttu Vuokatti Hiihto yhdistää Kainuun koronatapauksia
2
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
2
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
2
Sosiaali- ja terveysministeri Pekonen: Huoltovarmuuskeskus ei ole tyhjä – "Olen edelleen sitä mieltä, että olimme varautuneet hyvin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

164 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image