Kaupallinen yhteistyö

Pohjois-Pohjanmaan työ­voi­ma­ti­lan­ne

PPY 22.3.2018 6:00
Miika Sutinen

Pohjois-Pohjanmaan työvoimatilanne on paradoksaalinen. Toisaalta on työvoimapulaa, joillakin aloilla suorastaan kroonista, ja toisaalta työttömiä on paljon. Syitä tähän on varmasti monia ja paljon on ainakin aiottu tehdä asian korjaamiseksi. Varsinkin korkeasti koulutetuista osaajista on pulaa pienemmillä paikkakunnilla. Puolisoille ei ole tarjolla sopivaa työpaikkaa, lapsille kouluja tai harrastusmahdollisuuksia jne. Varsinkin pienien paikkakuntien vetovoima, tai valovoima kuten Oulussa sanotaan, on heikko. Myös suurempien kaupunkien vetovoima on heikentynyt selkeästi menneistä ajoista.

Kaupungeissa avoimia työpaikkoja on muutamilla aloilla runsaasti, mutta osaajat ovat hukassa. Pahin tilanne taitaa olla ICT-, rakennus-, matkailu- ja siivousaloilla. Muuntokoulutuksessa ollaan menossa parempaan päin, mutta se on edelleen hidasta ja kankeaa, mikä taas osaltaan estää hakeutumista uudelle alalle. Toisaalta kaikkia ei tarjolla oleva työ kiinnosta. Työllistämisen esteitä tulisi poistaa ja tehdä työn vastaanottamienen aina kannattavaksi.

Miika Sutinen, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Myös Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ovat tarttuneet haasteeseen ja perustaneet organisaatiorakenteenuudistuksen yhteydessä uuden vaikuttajaforumin. Forumin tarkoituksena on kerätä yrittäjille tärkeistä sidosryhmistä ja avoimella haulla haetuista yrittäjäjäsenistä koostuva joukko. Tämän Forumin tehtävänä on keskustella elinvoiman ja erityisesti yrittäjyyden näkökulmasta alueemme yhteisistä asioista. VaikuttajaForumin tavoitteena on kehittää pk-sektorin toimintamahdollisuuksia, lisätä organisaatioiden ja yrittäjien välistä yhteistyötä sekä vaikuttaa myönteisesti alueen yrittäjyysilmapiiriin ja yrittäjyyden olosuhteisiin.

Tavoitteena on myös saada rakennettua yhteistä alueellista edunvalvonta-agendaa sekä löytää myös uusia avauksia alueellemme yrittäjyyden kehittämiseksi. Ensimmäisenä on tarkoitus tarttua maakunnan työvoimaongelmiin ja katsoa mihin tällä joukolla pystytään ja mitä saadaan aikaan. Työ on varmasti haasteellista, mutta parhaamme teemme.

MAINOS

Kommentoi

Voisiko kertoa hieman tarkemmin, minkä alan osaajista on oikeasti puutetta, niin kenties joku osaisi hankkia sitä osaamista.

Avoimet työpaikat eivät kerro mitään, koska yhteen työpaikkaan voi olla jopa tuhat hakijaaa (kuten autotehtaalle).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

62
Soinia kohtaan esitys epäluottamuksesta aborttikannanottojen takia – "Sanan- ja mielipiteenvapaus koskee minuakin"
38
Jo yli 400 turvapaikanhakijaa on työllistynyt ja saanut oleskeluluvan Suomeen, vaikka turvapaikkahakemus on hylätty
20
Niinistö kummastelee Mykkäsen kaksoiskansalaislinjaa – ehdottaa Rajavartiolaitoksen siirtoa puolustusministeriön alle
16
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
15
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
11
Supon ex-päällikkö: Tiedot Rauma-Repolan sukelluspalloista hukattiin Pentagonissa - CIA puuttui tilanteeseen jälkikäteen 1980-luvun lopulla
11
Oppositiosta epäluottamusesitys Soinille aborttikannanottojen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Esimerkiksi pienistä eläkkeistä ei makseta juuri ollenkaan veroja. Kotitalousvähennyksen saa vain suoraan verosta vähent... Lue lisää...
Stop miettimään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image