Kaupallinen yhteistyö

Perinteisen per­hey­ri­tyk­sen päiväkoti

Linna Päiväkodit on Minna Råmanin luotsaama perheyritys, jossa niin hoitolapset kuin työntekijät viihtyvät. KUVA: Anni Jyrinki
PPY 3.9.2019 6:00
Anni Jyrinki

Yksityiset päiväkodit tuntuvat kärvistelevän työvoimapulan kanssa. Erityisesti esikouluopettajan pätevyyden omaavista lastentarhanopettajista kuuluu olevaan kovasti pulaa. Taustalta löytynee monia syitä, kuten joidenkin yksityisten ketjujen huono maine työnantajana sekä julkista puolta jonkin verran pienempi kuukausipalkka.

Linna Päiväkotien omistaja Minna Råman on myös vuosien mittaan huomannut, että avoimiin työpaikkoihin tulee nykyisin vähemmän hakijoita.

”Mutta aina päteviä hakijoita on ollut haastatella asti”, Råman hymyilee.

Yrittäjä on toki miettinyt, että mihin hakijat mahdollisesti kaikkoavat.

”Moni maisteriksi saakka opiskellut haluaa kehitys- tai tutkimustehtäviin ja perus päiväkotityö ei enää kiinnosta, myös alanvaihtajia varmasti on. Ryhmäkokojenkin kasvu on syönyt innostusta alalle.”

Oululainen Linna Päiväkodit on aito perinteinen perheyritys, jonka Råman omistaa yhdessä aviomiehensä kanssa. Linna Päiväkoteja on yhteensä kolme tai vain kolme – ajattelutavasta riippuen.

”Ja enempää emme perusta, kolme on hyvä määrää meille yrittäjinä pyörittää. Haluan itse haastatella, valita ja tuntea jokaisen työntekijämme. Pitää henkilökunnasta huolta, mikä ei isoissa ketjuissa ole niin yksinkertaista.”

Ehdoton ei laitosmaisuudelle

Ensimmäinen Råmanien päiväkodeista avattiin Oulun Kaakkuriin luhtitalon alakertaan vuonna 2002. Minna Råman oli tuohon mennessä työskennellyt niin kunnallisessa kuin yksityisessäkin päiväkodissa ja molemmista saatujen kokemusten summana virisi ajatus omasta päiväkodista.

”Nyt meillä on kolme pientä, kodinomaista yksikköä. Ensimmäinen, luhtitalossa toiminut Pikkulinnakin, sai isommat tilat vuonna 2014”, Minna Råman kertoo ja esittelee vuonna 2005 avattua Vekaralinnaa paremmin.

Vaaleansinisen suurehkon perinnetalonkotitalon alakerrassa on tilat yhdelle lapsiryhmälle ja yläkerrassa toiselle. Yhteensä talossa on lapsia nelisenkymmentä.

”Muut yksikkömme, Metsälinna ja Pikkulinna, ovat samaa kokoluokkaa. Ja toimitilat tarkoituksella tällaisia kodinomaisia. Laitosmaisuutta on vältetty viimeiseen asti.”

Vastaisku työvoimapulaan?

Voisiko se olla yksi vastaisku työvoimapulaan, tämä viesti, että moni yksityinen päiväkoti ei ole suuri kasvoton laitos, myöskään työntekijöitä kohtaan?

”Pienissä yksiköissä jokaisen panos on tärkeä. Jokaisella työntekijällä on meillä oma pienryhmä eli jokainen aikuinen on tärkeä niin työyhteisössä kuin lasten vanhempien silmissä. Lisäksi työntekijämme pääsevät kunnallista työpaikkaa vapaammin toteuttamaan ideoitaan, koska meille byrokratia on helpompaa esimerkiksi hankintojen osalta.”

Linna Päiväkodit myös tukee työntekijöiden kouluttautumista sekä työhyvinvointia esimerkiksi maksamalla kurssimaksuja ja kuukausittaisia avustuksia kuntosalijäsenmaksuihin sekä järjestämällä työntekijöille yhteisiä vapaa-ajan rientoja.

”Näkisin, että työnantajan on tärkeintä tarjota sellainen työpaikka, työolosuhteet ja koulutusta vastaavat työtehtävät, että työntekijät viihtyvät ja vaihtuvuus ei ole suurta. Jos porukka koko ajan vaihtuu, se näkyy paitsi huonona mainoksena ulospäin tuo myös epävarmuutta asiakkaisiin”, Råman kiteyttää.

MAINOS

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image