Kaupallinen yhteistyö

Perinteisen per­hey­ri­tyk­sen päiväkoti

Linna Päiväkodit on Minna Råmanin luotsaama perheyritys, jossa niin hoitolapset kuin työntekijät viihtyvät. KUVA: Anni Jyrinki
PPY 3.9.2019 6:00
Anni Jyrinki

Yksityiset päiväkodit tuntuvat kärvistelevän työvoimapulan kanssa. Erityisesti esikouluopettajan pätevyyden omaavista lastentarhanopettajista kuuluu olevaan kovasti pulaa. Taustalta löytynee monia syitä, kuten joidenkin yksityisten ketjujen huono maine työnantajana sekä julkista puolta jonkin verran pienempi kuukausipalkka.

Linna Päiväkotien omistaja Minna Råman on myös vuosien mittaan huomannut, että avoimiin työpaikkoihin tulee nykyisin vähemmän hakijoita.

”Mutta aina päteviä hakijoita on ollut haastatella asti”, Råman hymyilee.

Yrittäjä on toki miettinyt, että mihin hakijat mahdollisesti kaikkoavat.

”Moni maisteriksi saakka opiskellut haluaa kehitys- tai tutkimustehtäviin ja perus päiväkotityö ei enää kiinnosta, myös alanvaihtajia varmasti on. Ryhmäkokojenkin kasvu on syönyt innostusta alalle.”

Oululainen Linna Päiväkodit on aito perinteinen perheyritys, jonka Råman omistaa yhdessä aviomiehensä kanssa. Linna Päiväkoteja on yhteensä kolme tai vain kolme – ajattelutavasta riippuen.

”Ja enempää emme perusta, kolme on hyvä määrää meille yrittäjinä pyörittää. Haluan itse haastatella, valita ja tuntea jokaisen työntekijämme. Pitää henkilökunnasta huolta, mikä ei isoissa ketjuissa ole niin yksinkertaista.”

Ehdoton ei laitosmaisuudelle

Ensimmäinen Råmanien päiväkodeista avattiin Oulun Kaakkuriin luhtitalon alakertaan vuonna 2002. Minna Råman oli tuohon mennessä työskennellyt niin kunnallisessa kuin yksityisessäkin päiväkodissa ja molemmista saatujen kokemusten summana virisi ajatus omasta päiväkodista.

”Nyt meillä on kolme pientä, kodinomaista yksikköä. Ensimmäinen, luhtitalossa toiminut Pikkulinnakin, sai isommat tilat vuonna 2014”, Minna Råman kertoo ja esittelee vuonna 2005 avattua Vekaralinnaa paremmin.

Vaaleansinisen suurehkon perinnetalonkotitalon alakerrassa on tilat yhdelle lapsiryhmälle ja yläkerrassa toiselle. Yhteensä talossa on lapsia nelisenkymmentä.

”Muut yksikkömme, Metsälinna ja Pikkulinna, ovat samaa kokoluokkaa. Ja toimitilat tarkoituksella tällaisia kodinomaisia. Laitosmaisuutta on vältetty viimeiseen asti.”

Vastaisku työvoimapulaan?

Voisiko se olla yksi vastaisku työvoimapulaan, tämä viesti, että moni yksityinen päiväkoti ei ole suuri kasvoton laitos, myöskään työntekijöitä kohtaan?

”Pienissä yksiköissä jokaisen panos on tärkeä. Jokaisella työntekijällä on meillä oma pienryhmä eli jokainen aikuinen on tärkeä niin työyhteisössä kuin lasten vanhempien silmissä. Lisäksi työntekijämme pääsevät kunnallista työpaikkaa vapaammin toteuttamaan ideoitaan, koska meille byrokratia on helpompaa esimerkiksi hankintojen osalta.”

Linna Päiväkodit myös tukee työntekijöiden kouluttautumista sekä työhyvinvointia esimerkiksi maksamalla kurssimaksuja ja kuukausittaisia avustuksia kuntosalijäsenmaksuihin sekä järjestämällä työntekijöille yhteisiä vapaa-ajan rientoja.

”Näkisin, että työnantajan on tärkeintä tarjota sellainen työpaikka, työolosuhteet ja koulutusta vastaavat työtehtävät, että työntekijät viihtyvät ja vaihtuvuus ei ole suurta. Jos porukka koko ajan vaihtuu, se näkyy paitsi huonona mainoksena ulospäin tuo myös epävarmuutta asiakkaisiin”, Råman kiteyttää.

MAINOS

Uutisvirta

13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image