Kaupallinen yhteistyö

Ovatko pankkien vakuusvaateet kiristyneet?

PPY 19.10.2019 6:00
Sami Heikkilä

Juuri julkaistussa yrittäjäbarometrissa yrittäjät ovat vastanneet, että pankkien vakuusvaatimukset ovat kiristyneet, ja rahoituksen saaminen on sitä kautta vaikeutunut. Pohdin tätä pitkään ja haluan tällä artikkelilla avata rahoituksen saatavuuteen liittyviä kysymyksiä.

On totta, että pankkien sääntely on kasvanut huomattavasti finanssikriisin jälkeisenä aikana. Pankkien omien varojen vaade on huomattavasti suurempi kuin aiemmin ja tälle pääomalle myös rahoitettujen yritysten luottoriski asettaa lisävaateen ja myös vakuuksilla tätä vaadetta voidaan säätää parempaan suuntaan.

Vakuuksien ei kuitenkaan tulisi olla keskeinen tekijä rahoittajalle, vaan sen sijaan rahoitusta hakevan yrityksen maksukyvyn sekä rahoitettavan hankkeen liiketoiminnallisen kannattavuuden. Vakuuksia kyllä on useimmiten hyvälle hankkeelle saatavissa samoin kuin riskinjakajia rahoitusriskille. Nordeassa juurikin hankkeen kannattavuus ja yrityksen maksukyky vaikuttavat eniten myönteiseen rahoituspäätökseen.

Vakuuksina voidaan käyttää yrityksen omaisuutta sekä ulkopuolisia vakuuksien antajia, joista Finnvera on ylivoimaisesti tärkein EU:n vakuusohjelmien ohella. Finnvera kykenee antamaan 50 – 80 prosenttia vakuutta pankin antamaan rahoitukseen ja 80 prosenttiin päästään myös yhdistämällä EU:n takaus (Esir/Innofin) Finnveran lisätakauksen kanssa.

Finnvera antaa joissakin tapauksissa myös osan tarpeesta suorana rahoituksena ja markkinoilla on tällä hetkellä myös useita uusia rahoittajia, jotka kykenevät rahoittamaan jopa useisiin satoihin tuhansiin nousevia summia sekä pääomittamaan yhtiöitä juniorilainoilla pankin kootessa kokonaisrahoituspakettia. Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita Fundu, UB-rahoitus ja Vauraus.

Omaan pankkiin kannattaa olla ajoissa yhteydessä. Käymme hanketta yhdessä läpi ja pyrimme aidosti löytämään ratkaisun rahoitukseen. Tarvittaessa autamme myös mahdollisen omarahoitusosuuden kasaamisessa. Yleensä se vaihtelee 20-50 prosentiin riippuen onko kyseessä toimitila- vai koneinvestointi tai yrityskaupan rahoitus.

Tärkeintä on investoinnin merkityksen avaaminen eli millaista lisäliikevaihtoa tai lisäarvoa se kassavirrallisesti tuottaa yritykselle. Myös kasvun tuoma käyttöpääoman tarve kuuluu rahoitettavien asioiden joukkoon. Hankkeen riskeihin saa myös neuvoa pankista ja useita riskejä kyetään suojaamaan ja näin turvaamaan kassavirran pysyvyys.

Toivon, että tämä artikkeli rohkaisee teitä avaamaan keskustelun rahoittajien kanssa yrityksen rahoitustarpeiden täyttämisestä. Yritysten menestys on erittäin tärkeää Suomelle ja varmistaa hyvinvointiyhteiskunnan toiminnan. Ilman riskinottoa ja investointeja emme pärjää. Tässä työssä me Nordeassa haluamme olla mukana.

    

                       Sami Heikkilä 

Kirjoittaja on Nordean aluejohtaja, jolla on Pohjois-Suomen ja Pohjanmaan lisäksi valtakunnalliset maataloudesta, kansainvälisten yhtiöiden tytäryhtiöistä Suomessa, Start Up- ja kasvuyrityksistä sekä järjestöistä vastaavat yksiköt.

MAINOS

Uutisvirta

22:21
Oulun Pyrinnön Taneli Ollila juhli painonnoston SM-kultaa Porissa – "Enemmänkin olisi mennyt, mutta oli turha riskeerata"
22:18
Jääkylmästi heittänyt Susijengi nousi tärkeään voittoon EM-karsinnoissa
22:15
Yllätysmestarin tuuletus – Kuivasjärven Auran Sonja Stång hämmästyi nuorten SM-hallikisoissa pika-aitojen täysosumastaan: "Olin ihan, että häh?" Tilaajille
21:47
Sula teräs sytytti oven palamaan Outokummun tehtaalla Torniossa
21:33
"Mondo" Duplantis pääsi taas kuuteen metriin – viimeinen yritys ME-korkeudesta 619 oli onnistua
21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
21:14
Koronavirus kurittaa Italiaa – Venetsian karnevaali päätettiin keskeyttää ja Armani tyhjensi muotinäytöksensä yleisöstä
94
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
36
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
19
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
17
Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin
16
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image