Kaupallinen yhteistyö

Ovatko pankkien vakuusvaateet kiristyneet?

PPY 19.10.2019 6:00
Sami Heikkilä

Juuri julkaistussa yrittäjäbarometrissa yrittäjät ovat vastanneet, että pankkien vakuusvaatimukset ovat kiristyneet, ja rahoituksen saaminen on sitä kautta vaikeutunut. Pohdin tätä pitkään ja haluan tällä artikkelilla avata rahoituksen saatavuuteen liittyviä kysymyksiä.

On totta, että pankkien sääntely on kasvanut huomattavasti finanssikriisin jälkeisenä aikana. Pankkien omien varojen vaade on huomattavasti suurempi kuin aiemmin ja tälle pääomalle myös rahoitettujen yritysten luottoriski asettaa lisävaateen ja myös vakuuksilla tätä vaadetta voidaan säätää parempaan suuntaan.

Vakuuksien ei kuitenkaan tulisi olla keskeinen tekijä rahoittajalle, vaan sen sijaan rahoitusta hakevan yrityksen maksukyvyn sekä rahoitettavan hankkeen liiketoiminnallisen kannattavuuden. Vakuuksia kyllä on useimmiten hyvälle hankkeelle saatavissa samoin kuin riskinjakajia rahoitusriskille. Nordeassa juurikin hankkeen kannattavuus ja yrityksen maksukyky vaikuttavat eniten myönteiseen rahoituspäätökseen.

Vakuuksina voidaan käyttää yrityksen omaisuutta sekä ulkopuolisia vakuuksien antajia, joista Finnvera on ylivoimaisesti tärkein EU:n vakuusohjelmien ohella. Finnvera kykenee antamaan 50 – 80 prosenttia vakuutta pankin antamaan rahoitukseen ja 80 prosenttiin päästään myös yhdistämällä EU:n takaus (Esir/Innofin) Finnveran lisätakauksen kanssa.

Finnvera antaa joissakin tapauksissa myös osan tarpeesta suorana rahoituksena ja markkinoilla on tällä hetkellä myös useita uusia rahoittajia, jotka kykenevät rahoittamaan jopa useisiin satoihin tuhansiin nousevia summia sekä pääomittamaan yhtiöitä juniorilainoilla pankin kootessa kokonaisrahoituspakettia. Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita Fundu, UB-rahoitus ja Vauraus.

Omaan pankkiin kannattaa olla ajoissa yhteydessä. Käymme hanketta yhdessä läpi ja pyrimme aidosti löytämään ratkaisun rahoitukseen. Tarvittaessa autamme myös mahdollisen omarahoitusosuuden kasaamisessa. Yleensä se vaihtelee 20-50 prosentiin riippuen onko kyseessä toimitila- vai koneinvestointi tai yrityskaupan rahoitus.

Tärkeintä on investoinnin merkityksen avaaminen eli millaista lisäliikevaihtoa tai lisäarvoa se kassavirrallisesti tuottaa yritykselle. Myös kasvun tuoma käyttöpääoman tarve kuuluu rahoitettavien asioiden joukkoon. Hankkeen riskeihin saa myös neuvoa pankista ja useita riskejä kyetään suojaamaan ja näin turvaamaan kassavirran pysyvyys.

Toivon, että tämä artikkeli rohkaisee teitä avaamaan keskustelun rahoittajien kanssa yrityksen rahoitustarpeiden täyttämisestä. Yritysten menestys on erittäin tärkeää Suomelle ja varmistaa hyvinvointiyhteiskunnan toiminnan. Ilman riskinottoa ja investointeja emme pärjää. Tässä työssä me Nordeassa haluamme olla mukana.

    

                       Sami Heikkilä 

Kirjoittaja on Nordean aluejohtaja, jolla on Pohjois-Suomen ja Pohjanmaan lisäksi valtakunnalliset maataloudesta, kansainvälisten yhtiöiden tytäryhtiöistä Suomessa, Start Up- ja kasvuyrityksistä sekä järjestöistä vastaavat yksiköt.

MAINOS

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image