Kaupallinen yhteistyö

Oulusta yritysten arvonluonnin mallipaikka

Juha Ala-Mursula BusinessOulun johtaja
PPY 20.6.2019 6:00
Juha Ala_Mursula

Tätä kirjoittaessa Säätytalossa ovat käynnissä hallitusneuvottelut, joista toivottavasti tulee yrittäjien arkea helpottavia sekä kasvun ja sitä myöten työllistämisen mahdollistavia päätöksiä.

Talouskasvu on mahdollistanut usean yrityksen kasvun. Rahoitusammattilaisten mukaan yritysten talouskunto on parantunut, samoin arvostukset ovat nousseet viimeisen kolmen vuoden aikana. Toisaalta ilmassa on merkkejä kasvun taittumisesta ja seuraavan vuoden talouskasvun maltillisuudesta.

Oulun elinkeinoelämän toimenpideohjelma tehtiin syksyllä 2018. Siinä nousee esille kolme kokonaisuutta, jotka mahdollistavat liiketoiminnan kasvun olemassa olevissa yrityksissä sekä uusien liiketoimintojen aloittamisen.

Alustatalouden kehittyminen ja uudet teknologiset ratkaisut lisäävät palvelutalouden mahdollisuuksia laajentua uusille toimialueille. Viime vuosien aikana eniten uusia työpaikkoja onkin syntynyt palvelutalouteen, ja palvelutalouteen syntyy koko ajan uusia ammattikuntia. Digitaaliset kanavat, pilvipalvelut ja etäyhteydet mahdollistavat liiketoiminnan harjoittamisen laajalla maantieteellisellä alueella, kun käytössä on toimiva, hyvin testattu konsepti. Myös kuluttajat ovat tottuneet hankkimaan palveluja sen sijaan, että tekisivät kaiken itse. Oulussa on lukuisia yrityksiä, jotka ovat kasvaneet todella nopeasti perinteiseen alaan tuodulla palvelumallilla – esimerkkeinä uudet autokauppakonseptit, jotka ovat kasvaneet ja laajentunet nopeasti.

Hyvin läheisesti palvelutalouteen liittyy elämystalous. Matkailijat hakevat yksittäisen kohteen tai maiseman lisäksi elämyksiä liittyen ruokailuun, luontoon, liikkumiseen ja kädentaitojen kokeiluun, mielellään itse osallistuen. Menestyvät kauppakeskukset ovat jatkossa entistä enemmän elämyskeskuksia, joissa perinteisen kaupan lisäksi on paljon kiinnostavia sisältöjä liittyen esimerkiksi henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, kulttuuriin ja museoihin.

Yrityksen lisäarvon toteutus on kaiken liiketoiminnan, kannattavuuden ja arvonluonnin perusta. Oululla on monipuolisena, edistyksellisenä ja sopivan kokoisena kaupunkina mahdollisuus toimia roolimallina uusille yrityksille, jotka yhdistävät uudella tavalla teknologiat ja liiketoimintamallit. Oulusta on mahdollisuus tehdä arvonluonnin mallipaikka! Nopeaa kasvua ovat mahdollistaneet mm. pitkä perinne yhdistää terveyttä ja elektroniikkaa sekä uudet liiketoimintamallit, esimerkkinä Uros, joka yhdistää viimeisimmät teknologiat hienosti hyvin mietittyyn liiketoimintamalliin.

Talvella Hallituskadulle avattavan uuden yhteisöllisen yritysten, työnhakijoiden, opiskelijoiden ja elinkeinotoimijoiden fyysisen kohtaamispaikan tavoitteena on edistää edellä mainittujen kokonaisuuksien kehitystä. Katutasoon sijoittuva, kaikille avoin BusinessAsema tuo eri toimijoiden yritys- ja työllisyyspalvelut helposti saavutettaviksi nykyaikaisia työkaluja ja toimintamalleja hyödyntäen. BusinessAsema toimii koko maakunnan elinkeinoelämän tarpeita palvelevana ympäristönä.

Uudistuminen on välttämätöntä, jotta pystymme säilyttämään kilpailukykymme. Rakentavaa vuoropuhelua uusista mahdollisuuksista elinkeinoelämän toimijoiden kanssa siis tarvitaan myös jatkossa.

MAINOS

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
124
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
43
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista
29
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image