Kaupallinen yhteistyö

Oulun 5G paneeli: Valmistavan teollisuuden mullistuu – tuleeko Suomesta halpamaita tuottavampi ja edullisempi val­mis­tus­paik­ka?

PPY 6.1.2020 6:00
-

Elisan 5G-verkon avautuminen Oulussa kutsui koolle asiantuntijapaneelin keskustelemaan, miten 5G-teknologiat muuttavat yritysten liiketoimintaa ja luovat uusia mahdollisuuksia. Paneeliin osallistuivat radioteknologiakaupungin elinkeinokehittäjän Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula, Bittiumin Connectivity Solutions -tuote- ja -palvelualuejohtaja Tommi Kangas, Nokian verkkoliiketoiminnan toimitusketjujen johtaja Erja Sankari ja Elisan mobiiliratkaisuiden johtaja Eetu Prieur. Paneelin vetäjänä toimi Elisan aluejohtaja Jarmo Mikkola.

Yritysten vahva rooli 5G:n varhaisessa käyttöönotossa ei ole sattumaa. Teollisuus on ollut mukana verkon vaatimusmäärittelyissä ja 5G on suunniteltu yritysten tarpeita kuunnellen. 5G-verkon laatutaso on niin vahva, että yritysten kriittinen tietoliikenne voidaan siirtää luotettavasti sen varaan.

5G mahdollistaakin teollisuuden prosessien uuden kehitysvaiheen.

”Kaivoksissa raskaiden ajoneuvojen etäohjaus alkaa nyt siirtyä mobiiliverkon päälle ja 5G on isossa roolissa tämän mahdollistamisessa”, Eetu Prieur kertoo esimerkiksi.

Muutos mahdollistaa teollisuuden uusjaon

Nokian Erja Sankari sanoo, että muutos mahdollistaa teollisuuden uusjaon. Kun viiveetön verkko mahdollistaa robottien ja ihmisten saumattoman yhteistyön, valmistavan teollisuuden kilpailukyky mullistuu.

”Meidän täytyy Suomessa ja Euroopassa olla riittävän osaavia tekemään itseohjautuvia tehtaita, joissa työn hinta ei määrittele valmistusmaata. Tällöin meistä tulee halpamaita tuottavampia ja kilpailukykyisempiä”, Sankari kertoo

Teollisen internetin ratkaisuissa suuri osa perustuu datan keräämiseen ja käsittelyyn tekoälyn avulla.

Eetu Prieurin mukaan suomalaiset ovat siirtyneet aiemminkin nopeasti uuden teknologian käyttäjiksi. Se auttaa tutkitusti liiketoimintaa: ”On tutkittu, että jos yritys siirtyy käyttämään uutta mobiiliteknologiaa kaksi vuotta muita aiemmin, se pärjää 150 prosenttia paremmin lähes kaikilla toimialoilla.”

 

"Meidän täytyy Suomessa ja Euroopassa olla riittävän osaavia tekemään itseohjautuvia tehtaita, joissa työn hinta ei määrittele valmistusmaata.”

Erja Sankari, Nokia

 

Datan merkitys kasvaa voimakkaasti

Bittiumin Tommi Kangas korostaa, että teknologiakehitystä tekevien yritysten kannattaisi ottaa konsultoiva ja valmentava rooli ratkaisuista kiinnostuneiden yritysten suuntaan. Kun teknologiayritykset esittelevät, mitä 5G voi mahdollistaa, yhteistyö synnyttää uusia tuotteita ja edelleen parempaa palvelua loppuasiakkaille. Kankaan mukaan osaamista löytyy runsaasti niin Oulusta kuin koko Suomesta.

Business Oulun Juha Ala-Mursula kertoo, että datan ja sen analysoinnin rooli kasvaa lähitulevaisuudessa. Koneoppiminen auttaa, mutta yrityksiltä vaaditaan silti valmiutta muuttaa nykyisiä liiketoimintamallejaan. Uusien ratkaisujen kehittämisen aika on juuri nyt.

”Meidän pitää tuoda bisnesihmisiä, humanisteja ja historioitsijoita sopivasti yhteen. Ratkaisuja pääsee kokeilemaan heti, ja kun tuote on valmis, niin 5G-verkko on valmiina.”

MAINOS

Kommentoi

Eihän tuotteenvamistaminen ole ollut ongelma enää vuosilkymmeniin, Jos vain olis tuote jota pitäis tehdä. Ongelma on tuotesuunnittelussa ja kehittelyssä ja siihenkin pitää olla loistavia ideoita. Jos tuote osataan oikein suunnitella niin sen valmistaminenkaan ei ole juuri ongelma. Itse tuotteen tekemisellä eli monistamisella ei ole Suomessa juuri mahdollisuuksia, koska ei ole pääomia tähän tarkoitukseen. Eli parempi kun pidämme kovaa älämölöä ryhdymme kaikki vaikka paskakonsulteiksi. Itäänaapuuri tarvitsee ehkä kaikki insinööriksi koulutetut suomesta ratkomaan jäte ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eriksson on jo asentanut kaivoksiin 5g verkkoja ja omaa referenssejä. Oulussa jaksetaan puhua, mutta tarvittaisiin myös tekoja. BusinessOulu voisi tosiaan laajentaa ajamiensa asioiden laajuutta, Oulussa olisi potentiaalia muullekin kuin ICT- ja HealthTech -aloille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosta kuvasta jo heti näkeee missä mennään eli ainakin se 2v(jos ei enemmänkin) kehityksestä jäljessä. Uudistumista ei ole tapahtunut, vanhan kelaaminen ei riitä kun ei lähtötilannekkaan ole perustunut alan huippuasiantuntemukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo arviot ovat aika suppeita ja kotiinpäin vedettyjä, eiköhän ne markkinat päätä mitä täälläkin tapahtuu. 5G teknologian taso on jo selvinnyt maailman mittakaavassa (Nokian taso), jäljessä ollaan pahasti sen kaupallistamisessa ja laitteiden luotettavuudessa. Yksittäisten yritysten sovellukset ja ideat ovat ratkaisevassa asemassa, toivotaan että ideoita riittää. Business Oulun toimenkuvaa voisi laajentaa, nyt se rämpii tuon ICT- teknologian vanavedessä. Mikä ihme titteli on: Radioteknologiakaupungin elinkeinokehittäjän Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä mutta virhe on jo tapahtunut sikäli että nokia kuten moni muukin yritys on vienyt kaiken tegnologia tiedon kiinaan ja kiinalaiset on valitettavan hyviä ja tehokkaita soveltamaan sen nopeasti. Miksikähän kukaan ei ole huolestunut tästä jatkuvasta teollisuusvakoilusta joka tuhoaa länsimaisen kilpailukyvyn. 80 -luvulla oltiin hyvin huolestuneita japanilaisten harjoittamasta teollisuusvakoilusta ja silloin teollisuusvakoilun keinot viedä tietoa oli sentään kuitenkin aika vähäiset . Nyt Nokian esim ruskon tehdas on miehitetty kiinalaisin, intialaisin puolalaisin voimin, kyllä tieto karkaa. Nokian menestysajan suomaliset insinöörit on ajettu sensijaan työttömiksi. Jossain vaiheessa historian tutkijat vielä tulee ottamaan esiin tämän käsittämättömän hölmöyden vaiheen suomalaisessa johtamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image