Kaupallinen yhteistyö

Oppisopimus – yri­tys­läh­töi­nen tapa hankkia osaavaa henkilöstöä

Mikaela Aitto-oja (oik.) opiskelee kampaajaksi oppisopimuksella ja kehuu työn käytännönläheisyyttä. Vierellä Mikaelan äiti, yrittäjä Johanna Dahl-Erkinmikko. KUVA: Jouni Ylisuutari
PPY 24.3.2018 6:00
Saara Kärki

Työvoimasta on tällä hetkellä pulaa monella alalla. OSAOn Oppisopimusyksikön johtaja Virpi Spangar kertoo, että oppisopimuksia solmitaan hyvään tahtiin. Vuodenvaihteessa uudistunut lainsäädäntö pyrkii tekemään prosessin oppilaitoksen, opiskelijan ja työnantajan välillä entistä sujuvammaksi.

Oppisopimuspaikkojen löytymisessä tulevat korostumaan oppilaitosten sekä opiskelijoiden omat työelämäkontaktit. Tulevaisuuden työnantaja voi löytyä esimerkiksi työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaksojen kautta.

– Opiskelija on voinut oppimisjakson kuluessa jättää itsestään positiivisen mielikuvan työnantajalle, joka haluaa työllistää opiskelijan. Opintoja voidaan jatkaa oppisopimuksella, kertoo Virpi.

– Ammatillisen koulutuksen uuden lain myötä työpaikalla tapahtuvan opiskelun merkitys kasvaa. Henkilökohtaisten opintopolkujen ja valinnanvapauden lisääntymisen myötä saamme koulutettua omannäköisiä osaajia juuri kyseisen yrityksen tarpeisiin. Oppisopimus onkin erittäin toimiva keino olemassa olevan henkilöstön osaamisen päivittämiseen, uuden henkilöstön rekrytointiin tai yrittäjän omaan kouluttautumiseen, tiivistää Virpi.

Kampaaja jo 4. polvessa

Mikaela Aitto-oja opiskelee oppisopimuksella kampaajaksi. Ala on hänelle tuttu jo lähes verenperintönä, sillä niin Aitto-ojan äiti, Salon K:n yrittäjä Johanna Dahl-Erkinmikko kuin äidinäiti ja äidinäidin­äiti ovat ammatiltaan kampaajia. Johanna on kouluttautunut oppisopimuskoulutuksella myös merkonomiksi.

– Oppisopimuskoulutus on erinomainen tapa saada ammatti. Se sopii varsin hyvin meille tekijöille, jotka emme niinkään jaksa istua koulun penkillä, Johanna sanoo.

Johanna oli nähnyt Mikaelan ystävilleen värjäämiä hiuksia ja sanoi, että tytössä on ainesta ammattiin, jos hän vaan itse niin tahtoo. Niin Mikaela aloitti opinnot viime syksynä.

– Opetettavan täytyy olla sellainen henkilö, johon luottaa. Minä tietenkin neuvon ja opastan, mutta oppijan täytyy olla myös oma-aloitteinen, Johanna miettii.

– Onhan tämä paljon mukavampaa kuin pelkkä koulussa istuminen. Tämä sopii tosi hyvin minulle, Mikaela kertoo.

Opinnot etenevät tehdyn suunnitelman mukaisesti ja sitä mukaan, kun opiskelija saa annettua näyttöjä, opinnot valmistuvat askel askeleelta. Työssä on tärkeintä, että sitä oppii tekemällä. Siksi Mikaela haluaa mahdollisimman paljon harjoitusta.

– Kun itse opiskelin merkonomin tutkinnon, oli tärkeää, että opinnot pystyi suorittamaan työn ohessa. Lapset olivat silloin pieniä, joten oli tärkeä saada palkkaa samalla kun sain ammatin, Johanna kertoo. Hän suosittelee oppisopimusopiskelijoita kaikkiin yrityksiin, kunhan yrittäjä voi luottaa opiskelijaan. Opiskelijalta hän puolestaan peräänkuuluttaa motivaatiota ja oma-aloitteisuutta.

Oppisopimuskoulutukseen liittyvät paperityöt hoituvat Johannan mukaan jouhevasti ja opintosuunnitelma on helppo tehdä yhdessä opinnoista vastaavan tahon kanssa.

MAINOS

Uutisvirta

39
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
24
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
23
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
16
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
16
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa
15
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image