Kaupallinen yhteistyö

Oppisopimus – yri­tys­läh­töi­nen tapa hankkia osaavaa henkilöstöä

Mikaela Aitto-oja (oik.) opiskelee kampaajaksi oppisopimuksella ja kehuu työn käytännönläheisyyttä. Vierellä Mikaelan äiti, yrittäjä Johanna Dahl-Erkinmikko. KUVA: Jouni Ylisuutari
PPY 24.3.2018 6:00
Saara Kärki

Työvoimasta on tällä hetkellä pulaa monella alalla. OSAOn Oppisopimusyksikön johtaja Virpi Spangar kertoo, että oppisopimuksia solmitaan hyvään tahtiin. Vuodenvaihteessa uudistunut lainsäädäntö pyrkii tekemään prosessin oppilaitoksen, opiskelijan ja työnantajan välillä entistä sujuvammaksi.

Oppisopimuspaikkojen löytymisessä tulevat korostumaan oppilaitosten sekä opiskelijoiden omat työelämäkontaktit. Tulevaisuuden työnantaja voi löytyä esimerkiksi työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaksojen kautta.

– Opiskelija on voinut oppimisjakson kuluessa jättää itsestään positiivisen mielikuvan työnantajalle, joka haluaa työllistää opiskelijan. Opintoja voidaan jatkaa oppisopimuksella, kertoo Virpi.

– Ammatillisen koulutuksen uuden lain myötä työpaikalla tapahtuvan opiskelun merkitys kasvaa. Henkilökohtaisten opintopolkujen ja valinnanvapauden lisääntymisen myötä saamme koulutettua omannäköisiä osaajia juuri kyseisen yrityksen tarpeisiin. Oppisopimus onkin erittäin toimiva keino olemassa olevan henkilöstön osaamisen päivittämiseen, uuden henkilöstön rekrytointiin tai yrittäjän omaan kouluttautumiseen, tiivistää Virpi.

Kampaaja jo 4. polvessa

Mikaela Aitto-oja opiskelee oppisopimuksella kampaajaksi. Ala on hänelle tuttu jo lähes verenperintönä, sillä niin Aitto-ojan äiti, Salon K:n yrittäjä Johanna Dahl-Erkinmikko kuin äidinäiti ja äidinäidin­äiti ovat ammatiltaan kampaajia. Johanna on kouluttautunut oppisopimuskoulutuksella myös merkonomiksi.

– Oppisopimuskoulutus on erinomainen tapa saada ammatti. Se sopii varsin hyvin meille tekijöille, jotka emme niinkään jaksa istua koulun penkillä, Johanna sanoo.

Johanna oli nähnyt Mikaelan ystävilleen värjäämiä hiuksia ja sanoi, että tytössä on ainesta ammattiin, jos hän vaan itse niin tahtoo. Niin Mikaela aloitti opinnot viime syksynä.

– Opetettavan täytyy olla sellainen henkilö, johon luottaa. Minä tietenkin neuvon ja opastan, mutta oppijan täytyy olla myös oma-aloitteinen, Johanna miettii.

– Onhan tämä paljon mukavampaa kuin pelkkä koulussa istuminen. Tämä sopii tosi hyvin minulle, Mikaela kertoo.

Opinnot etenevät tehdyn suunnitelman mukaisesti ja sitä mukaan, kun opiskelija saa annettua näyttöjä, opinnot valmistuvat askel askeleelta. Työssä on tärkeintä, että sitä oppii tekemällä. Siksi Mikaela haluaa mahdollisimman paljon harjoitusta.

– Kun itse opiskelin merkonomin tutkinnon, oli tärkeää, että opinnot pystyi suorittamaan työn ohessa. Lapset olivat silloin pieniä, joten oli tärkeä saada palkkaa samalla kun sain ammatin, Johanna kertoo. Hän suosittelee oppisopimusopiskelijoita kaikkiin yrityksiin, kunhan yrittäjä voi luottaa opiskelijaan. Opiskelijalta hän puolestaan peräänkuuluttaa motivaatiota ja oma-aloitteisuutta.

Oppisopimuskoulutukseen liittyvät paperityöt hoituvat Johannan mukaan jouhevasti ja opintosuunnitelma on helppo tehdä yhdessä opinnoista vastaavan tahon kanssa.

MAINOS

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image