Kaupallinen yhteistyö

Onnistuneen yrityskaupan jälkeen joutenolo ei kiinnostanut – Mikko Haapala siirtyi kasvattamaan älylukkoja valmistavaa Rollockia

Rollockin toimitusjohtaja ja suurin yksittäinen omistaja Mikko Haapala ja markkinointipäällikkö Maaria Riekki tutustuivat työskennellessään Keskon palveluksessa. Riekki oli yksi vanhoista tutuista, jonka Haapala pyysi uuteen yritykseensä mukaan. KUVA: Anna-Tuulia Hautala
PPY 11.3.2020 6:00
Anna-Tuulia Hautala

Mikko Haapala ei tiennyt, mitä tekee jatkossa, kun sai viimeisteltyä yrityskaupan pari vuotta sitten. Lasiliukuseiniä valmistavaan Profiniin hän päätyi puolivahingossa, kun setä kyseli, mikä hänestä tulee isona.

”Setäni omisti vaimonsa kanssa yrityksen, joten teimme tavallaan sukupolvenvaihdoksen. Profin oli juuri saanut tuotteensa valmiiksi, mutta myynti tarvitsi lisäpotkua. Tiesin tuotteen olevan hyvä, joten otin markkinoinnin ja myynnin harteilleni”, Haapala kertoo.

Profinissa vierähti kuusi vuotta, kunnes Pohjois-Euroopan suurin valmistaja osti yrityksen. Haapala oli osannut varautua yrityskauppaan, mutta ei siihen, että se tuli niin aikaisin. Onnistunut kauppa olisi mahdollistanut kotiin jäämisen.

”Tiesin nopeasti, että tarvitsen mielekästä ja haastavaa tekemistä. Pörssikursseja voi seurata päivittäin, mutta niihin ei voi itse vaikuttaa.”

Haapala on osakkaana useassa yrityksessä. Yksi niistä, älylukkoja valmistava Rollock, alkoi kiinnostaa häntä. Yritys oli samassa vaiheessa kuin Profin aikoinaan: tuote oli valmis ja markkinointi piti aloittaa.

”Koin luontevana kääriä hihat uudestaan ja ryhtyä töihin Rollockissa”, Haapala selittää.

Yrittäjyys on itsestäänselvyys

Jo alakouluikäisenä Haapala myi itse tekemiään kauralyhteitä ovelta ovelle. Yrittäjyys on aina ollut hänelle itsestäänselvyys.

”Minulla on halua ja paloa nähdä oman työni tulos.”

Uransa alkuvuodet Haapala vietti Keskolla. Hän eteni myyjästä tavaratalojohtajaksi ja lopulta aluejohtajaksi. Samalla kiinnostus yrittäjyyteen selkeni entisestään.

”Hakeuduin Keskon johtajavalmennukseen ja opin ison firman toimintatavat. Niistä on ollut hyötyä omissa yrityksissä”, Haapala kertoo.

Kesko-vuosien jälkeen Haapala halusi vetää nimenomaan pieniä firmoja. Myös Rollockissa hänellä on kova usko tuotteeseen.

”Älylukko tuo arkeen helppoutta. Autoa ei enää tarvitse aukaista mekaanisesti avainta kääntämällä, joten miksi kodin ovi pitäisi. Kännykän kautta voi tarkistaa, että kotona on ovi lukossa. Tarvittaessa oven voi avata etänä.”

Enemmän ihmisten kuin asioiden johtaja

Haapalan tavoitteena on kasvattaa nopeasti Rollockin liikevaihtoa. Tässä auttaa hyvä tiimi, jonka keräämiseen hän on viime aikoina keskittynyt.

”Tykkään rakentaa tiimiä ja katsoa, kuka sopii mihinkin tehtävään. Minulla alkaa olla samoja ihmisiä mukana vuosien varrelta. Olen enemmän ihmisten kuin asioiden johtaja.”

Haapala uskoo, että lukkomarkkinoilla on luvassa iso murros. Kilpailijoitakin riittää, mutta Rollockilla on ässä hihassaan.

”Vahvuutemme on, että olemme osa ympäristöä. Emme ole pelkkä lukko, vaan voimme hallinnoida koko järjestelmää, kuten kerrostalon hissejä sekä infotauluja. Meiltä on tulossa myös älyovikonsepti.”

Haapala kuvailee itseään jonkinlaiseksi sarjayrittäjäksi. Hän ei silti ole päättänyt Rollockille deadlinea.

”Minulla on nyt hyvä tunne. Olen oppinut, että kiitosta saa asioihin keskittymisestä. En tähtää pelkkään yrityskauppaan.”

Samoin hän on huomannut, että arjen ja työn yhteensovittaminen on tärkeää.

”Yrittäminen vaatii jatkuvaa intoa, mutta osaan vaalia vapaa-aikaa nykyään paremmin. Täytän kesällä 40 vuotta, joten pitää miettiä muutakin kuin bisnestä ja rahaa.”

MAINOS

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
39
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
6
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
5
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image