Kaupallinen yhteistyö

Omatoimisten maa

Sebastian Stenfors Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
PPY 27.8.2019 6:00
Sebastian Stenfors

Soitan tutulle yrittäjälle. “Hei, mitä kuuluu? Oletko saanut jo lomat pidettyä vai aiotko edes pitää?” Yrittäjä vastaa, että menee hyvin ja että on poikkeuksellisesti pitänyt jopa kaksi viikkoa lomaa. Puhumme yhdessä siitä, kuinka näyttää olevan hyvä vuosi monelle yrittäjälle. Usealle tämä on ensimmäinen oikeasti hyvä vuosi viime laman jälkeen. Tuttuni kertoo heillä olevan oiva tilaisuus kasvaa, mutta hän on kohdannut tutun haasteen.

Kasvun ongelmaksi on monilla muodostumassa työvoiman kohtaanto-ongelma. Työpaikkoja kyllä olisi, mutta ne vaativat alakohtaisia erityistaitoja, mutta myös omatoimisuutta ja lähes välitöntä yhteistä luottamussuhdetta. Voiko omatoimisuutta ja luotettavuutta edes oppia koulussa? Olemmeko aiemmin olleet omatoimisempia vai onko työelämästä tullut vaativampaa? Näihin tarvitaan nyt vastauksia, jotta pääsemme eteenpäin.

Muitakin haasteita löytyy horisontista. Euroopan teollisuuden priimusmoottorissa, Saksassa, tilaukset ovat kääntyneet laskuun, joten maailmanmarkkinoilla on jännityksen vire. Samoin tuleva palkkaneuvottelukierros voi osoittautua erittäin haasteelliseksi. Olemme saapuneet risteykseen, jossa päätetään paljon tulevaisuuden suunnasta. Tällä hetkellä meillä on täysin avaimet kasvuun, mutta jos emme tartu tilaisuuteen, niin uhkana on vaikea lama.

Miksi emme siis lähtisi kasvuun mukaan? Työllistäminen, kasvu ja koulutus ovat positiivisia asioita, joista meistä jokainen keskustelee mieluummin kuin yrittäjän jaksamisesta alamäen alkaessa. Nuorena yrittäjä minulla on oikeus vielä haaveilla, ja siksi toivoisinkin näkeväni yrittäjät tämän keskustelun ytimessä tai jopa johtavan sitä rohkealla aloitteellisuudella. Suomen kasvu on meidän kaikkien etumme, eikä sitä kannata pilata taisteluasetelmilla vaan pyrkiä yhdessä kehittämään.

Mitä nuorille yrittäjille siis kuuluu? Nyt kuuluu ihan hyvää, kiitos kysymästä. Yrittäjät ovat omatoimisia ja nyt on heidän aikansa. Tulevaisuus kuitenkin jännittää selkeästi aikaisempaa enemmän.

MAINOS

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image