Kaupallinen yhteistyö

Odotettavissa maltillista kasvua

PPY 4.10.2018 11:15
Anni Jyrinki
Matti Pörhö painottaa digitalisaation tuomia haasteita, mutta korostaa yhtä lailla sen tuomia mahdollisuuksia. 

Suomessa on 282 113 yritystä. Näistä yrityksistä noin 16 505 toimii Pohjois-Pohjanmaan alueella, eniten yrityksiä löytyy palvelualalta.

Puolivuosittain julkaistava PK-yritysbarometri kertoo, millaisia odotuksia tulevasta alueemme yrittäjillä on ja millaiseksi he näkevät tämän hetken yrittämisen olosuhteet.

”Uusimman barometrin mukaan yritysten suhdanneodotukset ovat edelleen hyvällä tasolla, mutta nyt aiempaa maltillisemmat”, toteaa Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen.

Barometrin kyselystä nousee ilmi yritysten selkeä tarve löytää lisää ammattitaitoista työvoimaa. Noin 21 prosenttia yrittäjistä on ilmoittanut lisäävänsä henkilökuntaansa tulevana vuonna. Vastaavasti vain seitsemän prosenttia uskoo, että työntekijöiden määrä heidän yrityksessään laskisi.

”Alueella on edelleen ponnisteltava työvoiman saatavuuden parantamiseksi, yritysten työvoiman saatavuuteen liittyvät haasteet eivät ole ohi”, Kolehmainen alleviivaa viitaten Pohjois-Pohjanmaata edelleen vaivaavaan kohtaatio-ongelmaan.

Digitalisaation etujoukoissa

Yritysbarometri mittaa myös digitalisaation etenemistä. Pienet ja keskisuuret yritykset hyödyntävät digitaalisista työkaluista ja palveluista yleisimmin omia internet-sivuja sekä sosiaalista mediaa.

”Yritysten tulevaisuuden kilpailukyky edellyttää, että yrittäjien osaamiseen on jatkossa panostettava entistä enemmän. Digitaalisuuden tehokkuuden ja tuottavuuden hyötyjä ei vielä riittävästi nähdä”, arvio Kolehmainen.

Esimerkin digitalisaatiosta ja toimintaympäristön muutoksesta antaa Pörhön Autoliike Oy:n toimitusjohtaja Matti Pörhö.

”Tänään kauppa käy hyvin, mutta ala muuttuu. Menossa on suurin murros sitten auton keksimisen jälkeen”, Pörhö painottaa.

Tällä murroksella Pörhö tarkoittaa autojen sähköistymistä.

”Auto muuttuu rakenteeltaan paljon ja kehityksessä mukana pysyvät yritykset panostavat autoalan tekniseen kehitykseen hurjasti. Auton ympärille muodostuu oma ekosysteeminsä ja autot tulevat kommunikoimaan niin kuluttajan kuin toistensa ja alan yritysten kanssa. Tavoite on, että vuonna 2030 noin 30 prosenttia autoista on jollain tapaa sähköistetty.”

Pörhön mukaan isoin vallankumous koskee lataustekniikkaa. Ja teknologia-alan yritysten suurimman mahdollisuuden hän näkee juuri tässä.

”Euroopassa ei ole tällä hetkellä ainuttakaan akkutehdasta. Meillä Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaallakin olisi mahdollisuus tehtaan perustamiseen. Autoja tehdään Suomessa, mutta akut tulee Aasiasta, vaikka täältä löytyisi kaikki tarvittava osaaminen ja mineraalit.”

MAINOS

Uutisvirta

77
Oulun jättiruuhkassa mateli niin paljon autoja peräkanaa, ettei liikennelaskuri erottanut niitä toisistaan – "Varmasti tuhansia autoja enemmän kuin tavallisesti"
76
Keskusta ei halua kieltää dieseliä – jyrkkää dieselpolttoaineen hinnannousua puolue ei pysty estämään
63
Usealle Oulun keskustan katuosuudelle saa jatkossa pysäköidä vain toiselle puolelle katua – taustalla katujen kapeus
62
Coca-Colan joulurekka villitsi oululaiset – tuhannet jonottivat ilmaista limsaa, liikenne ruuhkautui
46
Pohjantien liikenne takkusi tuntikausia etelään päin menevillä kaistoilla – "Koin tänään pahimmat ruuhkat Oulussa ikinä"
41
Uutissuomalainen: Oikeusministeri selvityttää lapsiasiavaltuutetun taksikulut - oululaistaustainen Tuomas Kurttila perustelee taksin käyttöään sujuvuudella ja työhyvinvoinnilla
33
Yhdyskuntalautakunta päätti: Oululaisten jätemaksuihin kolmen prosentin korotus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Järjetön veropolitiikka

Väittääkö aloittaja että sosiaaliturvan taso on nyt alempi kuin ennen? Olisiko edes jotain lukuja tai muita todisteita e... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image