Kaupallinen yhteistyö

Odotettavissa maltillista kasvua

PPY 4.10.2018 11:15
Anni Jyrinki
Matti Pörhö painottaa digitalisaation tuomia haasteita, mutta korostaa yhtä lailla sen tuomia mahdollisuuksia. 

Suomessa on 282 113 yritystä. Näistä yrityksistä noin 16 505 toimii Pohjois-Pohjanmaan alueella, eniten yrityksiä löytyy palvelualalta.

Puolivuosittain julkaistava PK-yritysbarometri kertoo, millaisia odotuksia tulevasta alueemme yrittäjillä on ja millaiseksi he näkevät tämän hetken yrittämisen olosuhteet.

”Uusimman barometrin mukaan yritysten suhdanneodotukset ovat edelleen hyvällä tasolla, mutta nyt aiempaa maltillisemmat”, toteaa Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen.

Barometrin kyselystä nousee ilmi yritysten selkeä tarve löytää lisää ammattitaitoista työvoimaa. Noin 21 prosenttia yrittäjistä on ilmoittanut lisäävänsä henkilökuntaansa tulevana vuonna. Vastaavasti vain seitsemän prosenttia uskoo, että työntekijöiden määrä heidän yrityksessään laskisi.

”Alueella on edelleen ponnisteltava työvoiman saatavuuden parantamiseksi, yritysten työvoiman saatavuuteen liittyvät haasteet eivät ole ohi”, Kolehmainen alleviivaa viitaten Pohjois-Pohjanmaata edelleen vaivaavaan kohtaatio-ongelmaan.

Digitalisaation etujoukoissa

Yritysbarometri mittaa myös digitalisaation etenemistä. Pienet ja keskisuuret yritykset hyödyntävät digitaalisista työkaluista ja palveluista yleisimmin omia internet-sivuja sekä sosiaalista mediaa.

”Yritysten tulevaisuuden kilpailukyky edellyttää, että yrittäjien osaamiseen on jatkossa panostettava entistä enemmän. Digitaalisuuden tehokkuuden ja tuottavuuden hyötyjä ei vielä riittävästi nähdä”, arvio Kolehmainen.

Esimerkin digitalisaatiosta ja toimintaympäristön muutoksesta antaa Pörhön Autoliike Oy:n toimitusjohtaja Matti Pörhö.

”Tänään kauppa käy hyvin, mutta ala muuttuu. Menossa on suurin murros sitten auton keksimisen jälkeen”, Pörhö painottaa.

Tällä murroksella Pörhö tarkoittaa autojen sähköistymistä.

”Auto muuttuu rakenteeltaan paljon ja kehityksessä mukana pysyvät yritykset panostavat autoalan tekniseen kehitykseen hurjasti. Auton ympärille muodostuu oma ekosysteeminsä ja autot tulevat kommunikoimaan niin kuluttajan kuin toistensa ja alan yritysten kanssa. Tavoite on, että vuonna 2030 noin 30 prosenttia autoista on jollain tapaa sähköistetty.”

Pörhön mukaan isoin vallankumous koskee lataustekniikkaa. Ja teknologia-alan yritysten suurimman mahdollisuuden hän näkee juuri tässä.

”Euroopassa ei ole tällä hetkellä ainuttakaan akkutehdasta. Meillä Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaallakin olisi mahdollisuus tehtaan perustamiseen. Autoja tehdään Suomessa, mutta akut tulee Aasiasta, vaikka täältä löytyisi kaikki tarvittava osaaminen ja mineraalit.”

MAINOS

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
39
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
29
Kuitukaapeli katkeaminen vaikeuttaa kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimi – vika saadaan korjattua ehkä maanantain aikana
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
19
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image