Kaupallinen yhteistyö

Nuoripari pitää kylän sykettä yllä

Jouni ja Elina Kivioja pyrkivät vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin. Tänä vuonna palveluvalikoimaan on tullut kaasunmyynti, Veikkauksen piste ja apteekin palvelupiste. KUVA: Juulia Korkiakangas
PPY 31.8.2016 9:00
Panu Sivula

Jouni ja Elina Kiviojan M-Kotovalinta Paavola on enemmän kuin
kyläkauppa.

”Ei auta jäädä hetkeksikään paikoilleen jurraamaan. Koko ajan joutuu keksimään uutta ja olla askeleen edellä”, sanoo kauppias Jouni Kivioja.

Hän aloitti yhdessä Elina-vaimonsa kanssa Kotovalinta Paavolan yrittäjinä viime vuodenvaihteessa. Uudet yrittäjät vaihtoivat kaupan katolla seisseen K-kirjaimen tilalle M-ketjun tunnukset.

”M-ketju siksi, että pystymme toimimaan täysin itsenäisesti ja kehittämään palveluita asiakkaan tarpeen mukaan”, Jouni Kivioja sanoo.

He ovat tuoneet kauppaan kaasunmyynnin, Veikkauksen pisteen ja apteekin palvelupisteen. Myös päivittäistavaravalikoimaa on kasvatettu.

”Kaikki palvelujen lisäykset ovat tulleet asiakkaiden toiveista”, Jouni Kivioja sanoo.

Kaupan yhteydessä on entuudestaan myös lounaskahvila sekä postin palvelupiste.

Kotovalinta tuntuu olevan Siikajoen kuntaan kuuluvan Paavolan kylän sykkivä sydän.

”Meidän pitää vaikuttaa myös kylän viihtyvyyteen. Jos kylä ei pysy eläväisenä, niin äkkiä nuoret lähtevät muualle”, Kivioja huomauttaa.

Elokuun alussa yrittäjät toivat kylään eloa järjestämällä Paavolan maratonin.

Jouni Kivioja on työskennellyt Paavolan kaupassa seitsemänneltä luokalta lähtien. Kotovalinnassa hän suoritti myös kauppakoulun näyttötutkintona. 22-vuotias kauppias tietää, mitä kyläläiset, myös ikäihmiset, tarvitsevat.

”Täällä he voivat hoitaa ruokaostokset tai tilata ne kotiin, hakea käsikauppalääkkeet ja tilata reseptilääkkeet, hoitaa laskut maksupalvelukuorella ja nostaa rahaa. Myös lounaan voi tilata kotiin.”

Yrittäjä luonnostaan

Pariskunnan ura yrittäjinä alkoi rytinällä, kun edellinen kauppias sairastui ja toimeen oli tarttuva aiottua pikaisemmin.

Rahoituksen hankkiminen ei käynyt käden käänteessä. Finnveran rahoitusta tarvittiin, ja henkilötakauksia.

Myös byrokratian hetteikkö tuli yritystä perustaessa tutuksi. Kivioja sai huomata, että esimerkiksi tupakka- ja alkoholinmyyntiluvat eivät heltiä yhdellä tai kahdella lomakkeella.

Mankilan kylältä lähtöisin olevan Jouni Kiviojan isä on yrittäjä, samoin veli ja sisko. Kivioja arvelee, että yrittäjäksi ei ryhdytä, vaan synnytään.

”Penskasta asti olen tehnyt töitä ja luonteeltani olen sellainen, että koko ajan pitää olla menossa ja saada tehdä jotain. Yrittäjyys on tullut luonnostaan.”

Kauppiaspariskunnan ohella yritys työllistää neljä vakituista sekä sesonkityövoimaa. Lisäksi työkeskuksesta käy kehitysvammaisia työntekijöitä kaupassa auttamassa.

”Olemme melko iso työnantaja pieneksi yritykseksi. Sillä on kunnallekin iso merkitys.”

Tulevaisuus on netissä, mutta 
kaupan on pysyttävä kylällä.

Jouni Kivioja

 

Seuraava askel verkkokauppa

Maaseutukylän kauppias joutuu kilpailemaan isompiensa kanssa. Lähimpiin ruokamarketteihin Ruukkiin on matkaa alle kymmenen kilometriä, mutta Kivioja nimeää kilpailijaksi ennemminkin Limingan Halpahallin.

”Pikkukauppa ei pääse sen kanssa samoihin myynteihin, eikä pysty hinnalla kilpailemaan.”

Kotovalinnalla on kuitenkin valttinsa, palvelu.

”Erityisesti lihatiskin perässä meille tulee väkeä, koska lähiseudulta ei saa vastaavia tuotteita muualta.”

Seuraava askel palvelun parantamisessa on verkkokauppa, jonka Kivioja kaavailee helpottavan asiakkaidensa arkea.

”Kotihoitaja tai vanhus voi tehdä tilauksen netissä ja ostokset toimitetaan kotiin”, Kauppias suunnittelee.

Lapsiperheen arkea taas helpottaisi, kun netistä tilatut ostokset odottaisivat kasseihin kerättyinä kyytiin nostamista, kun vanhempi palaa töistä kotiin.

Tulevaisuus on netissä, kuten Jouni Kivioja sanoo, mutta kaupan on pysyttävä kylällä.

”Muuten täältä lähtisivät koulu ja vanhainkoti ja kaikki.”

 

MAINOS

Kommentoi

Se on just noin. Kylä tarvitsee "kokoontumis-keskuksensa" eli kauppansa -ja kauppaa vetämään iderikkaan -ja työlleen 100%:sti antautuvan kauppiaan. Palvelu-Palvelu-Palvelu, se on ykkösasia! Toisaalla onkin sitten jo toisenlaista.. On niin säälittävää katsella "yhdessäkin", ikävä sanoa -taantuvassa kunnassa, kun on markkinaa(paljon mökki-asutusta) tod. 5-6kk vuodessa, joka tois rahaa, mutta kauppias(ketju-kauppa malliltaan) ei osaa "handalta" kaupanpitoon liittyviä asioita.. Kun paras eli "high season", tavaraa(eikä myös useinkaan tarjous-tavaraakaan) ei ole -selityksiä sen sijaan riittämiin.. On valitettavaa, kun "sulanmaan mökkelilijät" joutuu ruokansa kuljettaan suuremmist taajamista, mikä on aina negatiivinen asia mökki-kunnan talouden(kin) kannalta ja tietty -paikallisten asukkaiden palvelusta puhumattakaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:10
Raportti: Kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään
12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
25
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
8
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
8
Thomas Cookin konkurssi iskee monille kentille Suomessa, myös Ouluun
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image