Kaupallinen yhteistyö

Nuoripari pitää kylän sykettä yllä

Jouni ja Elina Kivioja pyrkivät vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin. Tänä vuonna palveluvalikoimaan on tullut kaasunmyynti, Veikkauksen piste ja apteekin palvelupiste. KUVA: Juulia Korkiakangas
PPY 31.8.2016 9:00
Panu Sivula

Jouni ja Elina Kiviojan M-Kotovalinta Paavola on enemmän kuin
kyläkauppa.

”Ei auta jäädä hetkeksikään paikoilleen jurraamaan. Koko ajan joutuu keksimään uutta ja olla askeleen edellä”, sanoo kauppias Jouni Kivioja.

Hän aloitti yhdessä Elina-vaimonsa kanssa Kotovalinta Paavolan yrittäjinä viime vuodenvaihteessa. Uudet yrittäjät vaihtoivat kaupan katolla seisseen K-kirjaimen tilalle M-ketjun tunnukset.

”M-ketju siksi, että pystymme toimimaan täysin itsenäisesti ja kehittämään palveluita asiakkaan tarpeen mukaan”, Jouni Kivioja sanoo.

He ovat tuoneet kauppaan kaasunmyynnin, Veikkauksen pisteen ja apteekin palvelupisteen. Myös päivittäistavaravalikoimaa on kasvatettu.

”Kaikki palvelujen lisäykset ovat tulleet asiakkaiden toiveista”, Jouni Kivioja sanoo.

Kaupan yhteydessä on entuudestaan myös lounaskahvila sekä postin palvelupiste.

Kotovalinta tuntuu olevan Siikajoen kuntaan kuuluvan Paavolan kylän sykkivä sydän.

”Meidän pitää vaikuttaa myös kylän viihtyvyyteen. Jos kylä ei pysy eläväisenä, niin äkkiä nuoret lähtevät muualle”, Kivioja huomauttaa.

Elokuun alussa yrittäjät toivat kylään eloa järjestämällä Paavolan maratonin.

Jouni Kivioja on työskennellyt Paavolan kaupassa seitsemänneltä luokalta lähtien. Kotovalinnassa hän suoritti myös kauppakoulun näyttötutkintona. 22-vuotias kauppias tietää, mitä kyläläiset, myös ikäihmiset, tarvitsevat.

”Täällä he voivat hoitaa ruokaostokset tai tilata ne kotiin, hakea käsikauppalääkkeet ja tilata reseptilääkkeet, hoitaa laskut maksupalvelukuorella ja nostaa rahaa. Myös lounaan voi tilata kotiin.”

Yrittäjä luonnostaan

Pariskunnan ura yrittäjinä alkoi rytinällä, kun edellinen kauppias sairastui ja toimeen oli tarttuva aiottua pikaisemmin.

Rahoituksen hankkiminen ei käynyt käden käänteessä. Finnveran rahoitusta tarvittiin, ja henkilötakauksia.

Myös byrokratian hetteikkö tuli yritystä perustaessa tutuksi. Kivioja sai huomata, että esimerkiksi tupakka- ja alkoholinmyyntiluvat eivät heltiä yhdellä tai kahdella lomakkeella.

Mankilan kylältä lähtöisin olevan Jouni Kiviojan isä on yrittäjä, samoin veli ja sisko. Kivioja arvelee, että yrittäjäksi ei ryhdytä, vaan synnytään.

”Penskasta asti olen tehnyt töitä ja luonteeltani olen sellainen, että koko ajan pitää olla menossa ja saada tehdä jotain. Yrittäjyys on tullut luonnostaan.”

Kauppiaspariskunnan ohella yritys työllistää neljä vakituista sekä sesonkityövoimaa. Lisäksi työkeskuksesta käy kehitysvammaisia työntekijöitä kaupassa auttamassa.

”Olemme melko iso työnantaja pieneksi yritykseksi. Sillä on kunnallekin iso merkitys.”

Tulevaisuus on netissä, mutta 
kaupan on pysyttävä kylällä.

Jouni Kivioja

 

Seuraava askel verkkokauppa

Maaseutukylän kauppias joutuu kilpailemaan isompiensa kanssa. Lähimpiin ruokamarketteihin Ruukkiin on matkaa alle kymmenen kilometriä, mutta Kivioja nimeää kilpailijaksi ennemminkin Limingan Halpahallin.

”Pikkukauppa ei pääse sen kanssa samoihin myynteihin, eikä pysty hinnalla kilpailemaan.”

Kotovalinnalla on kuitenkin valttinsa, palvelu.

”Erityisesti lihatiskin perässä meille tulee väkeä, koska lähiseudulta ei saa vastaavia tuotteita muualta.”

Seuraava askel palvelun parantamisessa on verkkokauppa, jonka Kivioja kaavailee helpottavan asiakkaidensa arkea.

”Kotihoitaja tai vanhus voi tehdä tilauksen netissä ja ostokset toimitetaan kotiin”, Kauppias suunnittelee.

Lapsiperheen arkea taas helpottaisi, kun netistä tilatut ostokset odottaisivat kasseihin kerättyinä kyytiin nostamista, kun vanhempi palaa töistä kotiin.

Tulevaisuus on netissä, kuten Jouni Kivioja sanoo, mutta kaupan on pysyttävä kylällä.

”Muuten täältä lähtisivät koulu ja vanhainkoti ja kaikki.”

 

MAINOS

Kommentoi

Se on just noin. Kylä tarvitsee "kokoontumis-keskuksensa" eli kauppansa -ja kauppaa vetämään iderikkaan -ja työlleen 100%:sti antautuvan kauppiaan. Palvelu-Palvelu-Palvelu, se on ykkösasia! Toisaalla onkin sitten jo toisenlaista.. On niin säälittävää katsella "yhdessäkin", ikävä sanoa -taantuvassa kunnassa, kun on markkinaa(paljon mökki-asutusta) tod. 5-6kk vuodessa, joka tois rahaa, mutta kauppias(ketju-kauppa malliltaan) ei osaa "handalta" kaupanpitoon liittyviä asioita.. Kun paras eli "high season", tavaraa(eikä myös useinkaan tarjous-tavaraakaan) ei ole -selityksiä sen sijaan riittämiin.. On valitettavaa, kun "sulanmaan mökkelilijät" joutuu ruokansa kuljettaan suuremmist taajamista, mikä on aina negatiivinen asia mökki-kunnan talouden(kin) kannalta ja tietty -paikallisten asukkaiden palvelusta puhumattakaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image