Miten rek­ry­toin­tion­gel­mat näkyvät yrityksissä?

Marjo Kolehmainen toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
PPY 26.8.2019 6:00
Marjo Kolehmainen

Heinäkuussa Pohjois-Pohjanmaalla oli työttömien määrä laskenut viime vuodesta 5 % ja samaan aikaan avoimien työpaikkojen määrä noussut 43 %. Vaikka työttömiä on alueellamme noin 20000, niin yritysten on haastavaa löytää osaavaa työvoimaa. Tämä vaikuttaa yritysten mahdollisuuksiin kasvaa ja investoida. Samalla kun talouskasvu globaalisti hiipuu, niin alueellamme sitä jouduttaa osaavan työvoiman saatavuus.

Miten kohtaanto-ongelma näkyy yritysten arjessa? Yksi yrittäjä kertoi, että työtön ”työnhakija” kertoi tulevansa töihin vain, jos hänelle maksetaan 1200 euroa ja hänen ei tarvitse tehdä mitään. Toisen yrityksen edustaja sanoi, että töihin meno on joka aamuinen jännitysnäytelmä. Headhunterit soittelevat hänen työntekijöitään läpi viikoittain ja yrittävät saada heitä vaihtamaan työpaikkaa ja samalla hän itse tarvitsisi heti 10 uutta ammattilaista lisää. Kolmas taho ilmoitti, että alueen yritykseen tarvitaan tilauskanta huomioon ottaen heti 30 uutta tekijää. Lähimmät halukkaat työntekijät ovat kuitenkin Kiinassa ja saatavuusharkinta estää käytännössä rekrytoinnin. Tarve kun on heti ja saatavuusharkinta ottaa aikaa reilusti yli puoli vuotta.
Nämä esimerkit kertovat, että meillä on systeemissä isoja valuvikoja, joista on päästävä eroon. Uusi tuore hallitus onkin haastavan paikan edessä, jos haluaa aidosti työllisyysastetta nostaa ja yritysten tilannetta helpottaa. On käsittämätöntä, että yrittäjä saa työtarjouksen, jossa työntekijä haluaa vain mahdollisuuden nostaa palkkaa ilman työnteko velvollisuutta. Hyvinvointi muuttuu nopeasti pahoinvoinniksi, jos työntekeminen ei ole kannattavaa. Huonona ratkaisuna nyt ollaan mm. purkamassa aktiivimallia ilman, että mallin vaikuttavuutta on arvioitu ja tilalle olisi tiedossa tehokkaampi vaihtoehto.
Saatavuusharkinta halutaan säilyttää hallitusohjelmassa. Miksi? Yritysten kasvua pitäisi tukea eikä jarruttaa hallituksen toimesta. Mallista kiinnipitäminen on virhe tässä taloustilanteessa ja yritysten tarpeet huomioon ottaen. Nykyinen järjestelmä passivoivine tukineen ja saatavuusharkintoineen vaikeuttaa entisestään kasvua. Tuorein talousennuste ensivuodelle on enää 0,5%.

Osaajille on töitä ja yritykset haluavat pitää omista osaajistaan kiinni. Jos nyt jotain positiivista, niin kyllä tällainen kilpailu työntekijöistä kannustaa yrityksiä satsaamaan henkilöstöön. Toisaalta, jos työtä on liikaa, niin hyväkin työporukka uupuu ja työpaikan vaihdoilla yritetään saada muutosta aikaan. On myös selvää, että kilpailua työntekijöistä käydään rahalla. Pk-yritykselle tämä on kannattamatonta. Yksi hoiva-alan yrittäjä ratkaisi jatkuvat rekrytointiongelmansa irtisanomalla kaikki työntekijänsä. Hän jatkaa yksinyrittäjänä omalla alallaan. Asia ratkaistu, ei enää kohtaanto-ongelmaa hänen osaltaan. Tätäkö me toivomme?

Nyt olisi kysyntää sosiaaliturvan ja koulutuksen kehittämiselle, työmarkkinajärjestelmän kehittämisestä puhumattakaan!

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Ilmaisia torppareitahan on tarvittu aina. Pönkittämään omistajan taloutta ilmaiseksi. Oulun
alueella voi pönkittää veljien ja serkkupoikien yrityksiä.
Olisipa kiva nähdä kun vastaan kävelisi yrittäjä joka kertoisi että saat kunnon liksan kun
tulet meille töihin ja olet oikeutettu luonteisetuihin palkan päälle sekä pitkiin yhtäjaksoisiin
lomiin. Palkitsemme sinut kun teet kunnolla työsi tai innovoit uutta sekä pääset
erilaisiin koulutuksiin työnantajan piikkiin jne. Koko tuo paska on mennyt alaspäin
ja mitään ei enää tarjota vain omistajille osinkoja ja johdolle käden ojennuksia/ylisuuria
palkkoja. Mikäänhän ei riitä.

40-vuotta työhistoriaa ja huonompaan suuntaan menty koko ajan. Viime hallituksen aikaan
tuntui että koko työhistorialla ja tehdyllä työllä sekä koulutuksella ei ansaitse kuin palkan
ja etujen alennuksia sekä eläkeidän pidennyksen. Voi vit.... mitä ihmisten hyväksikäyttöä.
Kiitos ja näkemiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako lukijatkin kirjoittaa tänne provokatiivisia tarinoita?
Kiva.
Aloitan.
Otsikolla "Olipa kerran eräs yrittäjä"
1) Olipa kerran eräs yrittäjä, joka jätti raskaana olevan työntekijän työsopimuksen uusimatta raskauden vuoksi.
2) Olipa kerran yrittäjä, joka ei palkannut ketään yli viisikymppistä.
3) Olipa kerran yrittäjä, joka jätti tahallaan kertomatta nuorille työntekijöille työntekijälle kuuluvista oikeuksista.
4) Olipa kerran yrittäjä, joka toi ulkomaalaisia työntekijöitä marjanpoimintaan ja pissasi näitä molempiin silmiin.
5) Olipa kerran yrittäjä, joka toivoi että voisi tuoda ulkomailta enemmänkin työntekijöitä, joita pissata simmuun.
6) Olipa kerran yrittäjä, joka toi ulkomailta työntekijöitä ravintoloihinsa, piti näitä käytännössä orjuudessa ja pelotteli, että kotimaassa orjan perhe on vaarassa, jos orja kertoo viranomaisille.
7) Olipa kerran yrittäjä, joka käytti räikesti hyväkseen palkkatukea, sai puoli - ilmaiseksi hyvän työntekijän ja vaihtoi tämän sitten heti uuteen palkkatukikauden loppuessa. Yrittäjällä ei koskaan ollut aikomusta palkata ketään vakituiseen työsuhteeseen, eikä tähän oltu ikinä, koskaan, edes varattu palkkarahoja. Yrittäjä antoi kuitenkin palkkatuella palkatuille ymmärtää toisin, pitääkseen näiden työmotivaation korkealla.

Tässä useita syitä siihen, miksi on niin vaikea uskoa, että työvoiman saatavuus olisi jonkinlainen ongelma. Jos se olisi ongelma, sekä työnhakijoita että työntekijöitä kohdeltaisiin asiallisesti, tasavertaisesti ja hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkea löytyy!! Olen ollut töissä kahdenkin laisissa yrityksissä ja molemmissa ottanut sakkia töihin. Ensimmäisen yrityksen omistaja puoliso oli hullaantunut TE toimiston tarjoamaan malliin. Jos vain kyseisestä henkilöstä sai 50-100 eur/kk tukea niin hänet piti ottaa vaikka ensimmäisellä sekunnilla näki ettei henkilöstä ole sellaisiin töihin. Toki väliin haiskahti että henkilö kuului samaan sukuun ja uskontoon. Toinen yritys on sellainen että tosissaan halutaan ottaa porukkaa töihin kun tarvitaan. Ei tule nuori töihin!! Muutama päivä tai viikko ja sitten alkaa tulemaan esille jo vuosia
sairastettu masennus ja ahdistus tai joku muu ….mikä...kanada!! Aloitus palkka n 12 eur/h ja 2-3 kk päästä noin 15 eur/h mutta ei vain kiinnosta aamulla 07 tulo. Eikä muuten ole kyseessä mikään kyr** firman lapio homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei työn tarvitse ahdistaa tai masentaa. Pane pomot oppimaan työnjohtamista, niin tuottavuus kasvaa ja työntekijät viihtyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on työttömiä noin 500000 ja syynä loppuviimein järjestelmä joka mahdollistaa työtekijän orjuuttamisen 9 euron kulukorvauksella. Tämä systeemi kun poistetaan, niin työttömyys vähenee ankarasti. Rektytointi valitus lopuu kuin seinään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisella työttömällä tai työpaikan vaihtajalla on jo valmiiksi yhteiskunnan maksama peruskoulutus ja kielitaito. Yrittäjän tehtäväksi jää tehtäväkohtaisen opastuksen/koulutuksen antaminen. Ei pitäisi olla liian vaikeaa. Jos taas yrittäjä on valmis sitoutumaan Kiinasta tai muista kehitysmaista tulijan elättämiseen perheineen, niin asia on ok. Muuten ei! Yhteiskunnan tukia ei pidä muualta tuleville heti antaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' On käsittämätöntä, että yrittäjä saa työtarjouksen, jossa työntekijä haluaa vain mahdollisuuden nostaa palkkaa ilman työnteko velvollisuutta. ''
Kyllä, niin on.
Vähintään yhtä käsittämätöntä on yritysten vaatimukset saada valmiiksi koulutettua osaavaa työvoimaa käyttöönsä ilman palkanmaksuvelvoitetta ja aivan helvetillistä on se että valtio on myös tällaisen mielettömyyden toteuttanut - ''työkokeilut'' yms. rikolliset pakottamoiset.

Samanlaista käytännön yrityskommunismia on vaatimukset saada ilmaiseksi rahaa valtiolta yrityksen kehittämishankkeisiin kuin olisimme missäkin nauvostomallisessa kolhoositaloudessa, jossa valtio vastaa ''yritysten'' erilaisista investoinneista.

Oikeusmurhia tehtaileva, siis rikollinen, aktiivimalli on tietenkin purettava - jos yritämme teeskennellä läntistä vallankolmijako-oikeusvaltiota - ja kohdella kaikkia lkansalaisia yhdenvertaisesti lakiemme edessä ja tuomita heikoimman eduksi kuten oikeuskäytäntäömme edellyttänee.

Työnteon tulee tietenkin olla kannattavampaa myös taloudellisesti joten sosiaaliturvan elämän perusedellytykset täyttävän tukitason - mitä se nykyisellään ei edes ole - on ehdottomasti aina oltava se taso, jonka kokoaikaisen työn palkkataso (netto) ylittää huomattavasti. Markkinatloudessa valtion tehtävä ei ole subventoida yritysten palkkojen maksamista - siis tehdä suoraa sosiaaliturvatulonsiirtoa yrityksille.

Markkinataloudessa terve liiketoiminta ei edes tarvitse, ei saa eikä ota vastaan valtion tukiaisia - siis 'sosiaaliturvaa' (lahjuksia, korruptiota, ...).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä voi muuta kuin todeta, että tietämättömälle voi kertoa jos minkälaista satua ja totena menee läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosialisteien propagandaa tuo "kunnon palkka" .Tulee se vitsi mieleen jossa kunnon isä tulee kolmelta yöllä kotiin. Komukat ja derkut voisivat kokeilla itse yrittämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuliko yllätyksenä, että maailmaan vahtuu vitsiniekkoja?

Maksakaa yrittäjät asiallista palkkaa niin ei tarvitse itkeskellä nyt eikä jälestäpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marjo kenenhän vika asia oikeasti on? "Yksi yrittäjä kertoi, että työtön ”työnhakija” kertoi tulevansa töihin vain, jos hänelle maksetaan 1200 euroa ja hänen ei tarvitse tehdä mitään." Voisin olettaa että mikäli tällainen hakija on, niin kyseessä on ihminen joka tarvitsisi apua, mutta se on häneltä evätty ja ainut keino selvitä on lähetellä hakemuksia työttömyysturvan säilyttämiseksi vaikka ei töihin pystyisikään. Eli ei sotketa sairaita asiaan.

"Toisen yrityksen edustaja sanoi, että töihin meno on joka aamuinen jännitysnäytelmä. Headhunterit soittelevat hänen työntekijöitään läpi viikoittain ja yrittävät saada heitä vaihtamaan työpaikkaa ja samalla hän itse tarvitsisi heti 10 uutta ammattilaista lisää." Kukahan nämä työpaikan vaihtajat palkkaa ja mikäli yrittäjän kohtelee työntekijöitään reilusti niin eivät ne lähde Headhunterien soitoista mihinkään.

"Kolmas taho ilmoitti, että alueen yritykseen tarvitaan tilauskanta huomioon ottaen heti 30 uutta tekijää. Lähimmät halukkaat työntekijät ovat kuitenkin Kiinassa ja saatavuusharkinta estää käytännössä rekrytoinnin." Kiina on aika kaukana ja voisin vaikka vannoa että lähempääkin löytyy halukkaita työntekijöitä samalla koulutuksella kuin Kiinasta. Tosin Kiinalaiset (varmaan olisivat afrikkalaisetkin) voivat olla aluksi halpoja, mutta varmaan he sitten tarttuisivat siihen Headhunterin puheluun jos heille joku lupaisi maksaa oikeaa palkkaa kunhan he ovat työn oppineet. Sittenkö tarvittaisiin uusia kiinalaisia?

Eli voisit lopettaa tuuban jauhamisen ja ryhtyä vaikka organisoimaan koulutusta pienyrittäjille miten saadaan ja sitoutetetaan hyvää työvoimaa - kaukaisista orjamarkkinoista uneksiminen ei ole kestävä ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun yritykset hakevat työntekijöitä, niin tehtäväkuvaus ja palkka pitää olla näkyvillä. On outoa, että ei saisi kysyä palkkauksesta, vaan esittää yli-innostunutta ja motivoitunutta, josta päätellään työnhakijan kelvollisuus ja oikea asenne. Se kertoo työnantajan alentuvasta asenteesta. Kuka tämän jutun on tilannut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lue juttu loppuun ja itkua siitä, etteivät yritykset saa palkata EU:n ulkopuolelta tulevia (=orjapalkalla).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysyitko kun puhuit yritysten rekrytoinneista, miten yritykset ovat hoitaneet kokonaisuutena rekrytoinnit. Ilmoitus sisältöineen voi olla kuin pienen lapsen joululahjatoivelista, hakemuksia voi ottaa vastaan mutta onko annettu edes yleistä "kiitos" vastinetta, onko haastatteluun kutsutuille haastattelun jälkeen ilmoitettu "kiitos, mutta ei kiitos". Kun he ovat hakeneet osaajaa kysyitkö millainen suunnitelma oli saada osaaja sisäänajettua yritykseen vai oliko toivessa valmis tuottava tekijä heti.

Itse olen huomannut ettei yritykset halua panostaa työttömään tai vasta-alkajaan eli tulevaan osaajaan, katsotaan että he ovat valmiiksi leimattu huonoiksi, pienellä alkupanostuksella voi esim työttömästä tulla yritykselle lojaali ja ahkera tekijä, toisin kuin se työpaikan vaihtaja joka voi muutaman vuoden päästä lähteä kohti muita seikkailuja.
Olen myös kuullut että kun yritykset rekrytoivat ns. hiljaisella haulla, niin on suoraan kehoitettu työntekijä tahoja kertomaan olisiko samalla alalla työssäkäyvissä tuttavissa kiinnostusta vaihtaa työpaikkaa samalla sanottu myös että työttömiä ei olla palkkaamassa.

Jos oikeasti ennekuin kirjoittaja paasaa kohtaamo-ongelmista, suosittelen esim kysymään tältä 1200eur/tekemättä mitään työttömältä, mitä se haastattelija tuossa kohdassa häneltä hänen mielestä kysyi tai sitten kun nämä yritykset valittavat huonoja hakijoita niin kysyä aikaisempien rekryjen ihmisiltä mitä yritys teki väärin.
Kannattaa meittiä onko nämä pienet yritykset mokanneet Rekry-PR:ssä kunnolla kun heille ei tule kunnon hakijoiden hakemuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen hankkinut hyvän pohjataidon koulutuksella alallani jota kehutaan. Tähän liittyen kun olen työttömänä lähetän hakemuksia ja haen aktiivisesti töitä mutta olen huomannut että aina työpaikan saa se työpaikanvaihtaja.
Kerran sain vastauksen joka varmaan kertoo kaiken työnantajan innostuksesta ja meni näin.
"Ansioluettelosi perusteella olet osaaja mutta kun sinulla ei ole työkokemusta niin valitettavasti emme jatka prosessia sinun kanssasi. Mutta ota uudelleen yhteyttä kun olet saanut muutama vuoden työkokemusta. yst terv Rekrytoijan HR"
Arvatkaapa haenko heille vaikka työkokemusta onkin, mitä olen ottanut selville niin tämä yritys rekryää aggressiivisesti alalla, mutta heillä käy ovi kumpaakin suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä, loppuiko tutut ja sukulaiset? Jonkunko pitäisi osatakin ja tehdä työt? Ei yrittäjien kannata täällä ruikuttaa, se täytyy mennä ja kohdata työnhakijat. Osaamistahan on, jos vain ylimielisyys antaa myötä nähdä se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perusolettamus näyttää olevan, ettei työhön kelpaa kukaan muu kuin työpaikan vaihtaja. Tästä voidaan vetää johtopäätös, että koska YT ja työttömyys
tulevat koskemaan lähes kaikkia (poislukien suojatyöpaikat), kukaan heistä ei enää ole kelvollinen työmarkkinoille. Samaan aikaan työikää yritetään pidentää, ns. "patistaa" vanhempaa väestönosaa ja työttömiä töihin ja kaikki tämä yrittäjien ja EK:n ajamana. Täysin ristiriitaista ja idioottimaista. Täytyy sanoa, että täällä taas oululainen yrittäjäosaaminen näkyy, ylimielisyytenä ja olemattomana johtamisosaamisena ja Kalevan kampanja näyttää jatkuvan työttömien syyllistämiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan! Kun on joutunut työttömäksi, sen katsotaan olevan omaa vikaa. Asenne on peestä! Kuka sitä sietää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
70
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image