Kaupallinen yhteistyö

Mitä maahantuonnin ar­von­li­sä­ve­ro­tuk­ses­sa on huomioitava?

PPY 18.6.2018 17:00
Mari Uusitalo

Maahantuonnin arvonlisäverotus siirtyi Tullilta Verohallinnolle 1.1.2018 ja arvonlisäverovelvollisten yritysten osalta maahantuonnin arvonlisävero muuttui oma-aloitteiseksi veroksi. Tämän vuoden alusta verovelvolliset siis laskevat itse maahantuonnin arvonlisäveron perusteen ja siitä tilitettävän veron määrän sekä ilmoittavat maahantuonnin arvonlisäveron samalla ilmoituksella kuin muutkin oma-aloitteiset verot.


Maahantuonnista maksettava arvonlisävero perustuu pääsääntöisesti Tullin vahvistamaan tavaran tullausarvoon, joka näkyy Tullin antamalla tullauspäätöksellä/laskulla kohdassa veron peruste. Veronperusteeseen tulee sisällyttää myös mm. tullit, tuontimaksut ja muut vastaavat maksut, tavaran kuljetus-, lastaus-, purkaus- ja sekä muut maahantuontiin liittyvät kulu, jotka voivat jo sisältyä tullausarvoon. Jotta maahantuoja voi veronperusteen määrittää, tulee tuojan tietää mitä kustannuksia tullausarvoon on jo sisällytetty ja mitkä kustannukset maahantuojan tulee oma-aloitteisesti lisätä. Tämän vuoksi veronperustetta laskettaessa onkin oltava tarkkana, ettei kustannuksia oteta huomioon kahta kertaa.


Veronperusteen laskemisen helpottamiseksi, OmaVeroon on toukokuussa lisätty yritysten hyödynnettäväksi Tullin lähettämät vertailutiedot maahantuonnista. Verohallinnon tiedotteen mukaan vertailutieto perustuu tullauspäätökseen, joka sisältää tullausarvon lisäksi Tullin kantamat tullit ja muut maksut. Muut em. veronperusteeseen luettavat kustannukset tulee yritysten itse muistaa huomioida veron perustetta laskettaessa. Ohjenuorana on hyvä pitää sitä, että veron peruste on lähtökohtaisesti suurempi tai yhtä suuri kuin Tullilta saatu vertailutieto eli jos yrityksen laskema maahantuonnin veron peruste on vertailuarvoa pienempi, laskennassa on todennäköisesti mennyt jokin pieleen.


Maahantuonnin arvonlisävero ilmoitetaan arvonlisävero tullauskuukaudelta annettavalla arvonlisäveroilmoituksella. Silloin kuin tavarat tuodaan yrityksen arvonlisäverollista toimintaa varten, veron tilitys ja vähennys tapahtuvat saman kuukauden ilmoituksella, eikä maahantuonnin arvonlisävero jää yrityksille kustannukseksi. Jos maahantuotu tavara tulee vähennyskelvottomaan käyttöön, vähennystä ei luonnollisesti saa tehdä.

Mari Uusitalo Pricewaterhouse-Coopers Oy 
MAINOS

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image