Kaupallinen yhteistyö

Milloin työntekijälle kil­pai­lu­kiel­to­so­pi­mus?

PPY 28.10.2019 6:00
Johanna Teijonmaa
Johanna Teijonmaa Avustava lakimies Ernst & Young Oy 

Työsuhteen aikana työntekijää koskee yleinen kilpailevan toiminnan kielto, joka on osa työntekijän yleistä lojaliteettivelvollisuutta. Erityisen painavasta syystä – esimerkiksi mikäli työntekijä saa haltuunsa tai kehittää työssään yritykselle kilpailullisesti tärkeää tietoa tai yrityksen asiakkaat ovat erityisen sitoutuneita tiettyihin työntekijöihin – voidaan työnantajan suojaksi tehdä kilpailukieltosopimus, joka ulottaa vaikutuksensa työsuhteen päättymisen jälkeiseen aikaan.

Sopimukselta, jolla rajoitetaan työntekijän oikeutta solmia uusi työsopimus, edellytetään kohtuullisuutta ja oikeasuhtaisuutta sekä todellisen kilpailunrajoitustarpeen olemassaoloa. Asianmukaisesti laaditulla kilpailukieltoehdolla voidaan varmistaa, että työnantaja kykenee tehokkaasti suojaamaan olennaisia tietojaan, ja toisaalta, että ehto katsotaan asialliseksi, mikäli sen pätevyys myöhemmin riitautetaan.

Kilpailukieltosopimuksiin liittyvän lainsäädännön toimivuutta ja muutostarpeita kartoitetaan parhaillaan. Edellytykset kilpailukieltosopimuksen tekemiselle tulevat mahdollisesti tiukentumaan lakimuutosten myötä.

MAINOS

Kommentoi

Kilpailukieltosopimus on esim. teknologia-alalla hyvä ja perustellusti tarpeellinen. Kuka sen noudattamista valvoo ? Sopimuksen noudattamista on vaikea valvoa erityisesti ulkomaalaisten työntekijöiden kotimaahan paluun tai toiseen maahan muuton jälkeen. Suomessa myös valvonnan puuttumisen vuoksi sopimuksen ehdot ovat "kuolleita kirjaimia".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytäntö taitaa olla, että pistetään paperi eteen: allekirjoita tai "no deal". TE-toimisto antaa toki karenssin, jos kieltäytyy ottamasta paikkaa vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TE-toimiston työntekijät eivät ole tilanteen tasalla. Työvoimatoimistosta ei työtä saa. Kannattaa hakeutua yksityisen työnvälittäjän eli konsulttiyrityksen asiakkaaksi. Alkaa tapahtumaan ja palkkatili aukeaa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mainoksesta unohtui aika minkä aikana pitäisi olla ns. turpa kiinni ?
Noo sattuhan näitä, onneksi ei ole vakavasta kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpailukieltosopimus on ajallisesti rajattu ja yleensä sopimus koskee työsuhteen päättymistä seuraavaa puolta- tai yhtävuotta. Esim. teknologia-alalla kehitys on niin nopeaa, että kuuden kuukauden kuluttua nyt suunnitellut "yksityiskohdat" ovat vanhentuneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:53
Suuta ei hoideta tarpeeksi – hammaslääkäriin pitäisi mennä kahden vuoden välein eikä kuin kampaajalle "tarvittaessa" Tilaajille
18:45
Suomen ampumahiihtäjät jäivät 20 parhaan ulkopuolelle MM-parisekaviestissä
18:20
EU:n rahoituskehysneuvottelut alkoivat – Emmanuel Macron: "Tämä voi viedä useita tunteja, useita öitä ja useita päiviä"
18:17
Naisten maailmancup-kauden pisin kisa oli tuskien taivalta Pärmäkoskelle – "Olisi pitänyt juoda useammin"
18:04
Miksi sosiaalinen media tulvii kuvia, joissa kilistellään skumppalaseja? "Alkoholi on helppo luksus, koko kansan mindfullness ja timanttikoru" Tilaajille
17:49
Mat­kai­li­ja putosi kelkan kyy­dis­tä ja louk­kaan­tui Ro­va­nie­mel­lä
17:04
Riisitunturin lähtöpisteessä Posiolla paha ruuhka – matkailijoita kehotetaan käyttämään kimppakyytejä tai vaihtamaan kohdetta
44
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
39
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
24
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
21
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
14
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image