Kaupallinen yhteistyö

Milloin työntekijälle kil­pai­lu­kiel­to­so­pi­mus?

PPY 28.10.2019 6:00
Johanna Teijonmaa
Johanna Teijonmaa Avustava lakimies Ernst & Young Oy 

Työsuhteen aikana työntekijää koskee yleinen kilpailevan toiminnan kielto, joka on osa työntekijän yleistä lojaliteettivelvollisuutta. Erityisen painavasta syystä – esimerkiksi mikäli työntekijä saa haltuunsa tai kehittää työssään yritykselle kilpailullisesti tärkeää tietoa tai yrityksen asiakkaat ovat erityisen sitoutuneita tiettyihin työntekijöihin – voidaan työnantajan suojaksi tehdä kilpailukieltosopimus, joka ulottaa vaikutuksensa työsuhteen päättymisen jälkeiseen aikaan.

Sopimukselta, jolla rajoitetaan työntekijän oikeutta solmia uusi työsopimus, edellytetään kohtuullisuutta ja oikeasuhtaisuutta sekä todellisen kilpailunrajoitustarpeen olemassaoloa. Asianmukaisesti laaditulla kilpailukieltoehdolla voidaan varmistaa, että työnantaja kykenee tehokkaasti suojaamaan olennaisia tietojaan, ja toisaalta, että ehto katsotaan asialliseksi, mikäli sen pätevyys myöhemmin riitautetaan.

Kilpailukieltosopimuksiin liittyvän lainsäädännön toimivuutta ja muutostarpeita kartoitetaan parhaillaan. Edellytykset kilpailukieltosopimuksen tekemiselle tulevat mahdollisesti tiukentumaan lakimuutosten myötä.

MAINOS

Kommentoi

Kilpailukieltosopimus on esim. teknologia-alalla hyvä ja perustellusti tarpeellinen. Kuka sen noudattamista valvoo ? Sopimuksen noudattamista on vaikea valvoa erityisesti ulkomaalaisten työntekijöiden kotimaahan paluun tai toiseen maahan muuton jälkeen. Suomessa myös valvonnan puuttumisen vuoksi sopimuksen ehdot ovat "kuolleita kirjaimia".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytäntö taitaa olla, että pistetään paperi eteen: allekirjoita tai "no deal". TE-toimisto antaa toki karenssin, jos kieltäytyy ottamasta paikkaa vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TE-toimiston työntekijät eivät ole tilanteen tasalla. Työvoimatoimistosta ei työtä saa. Kannattaa hakeutua yksityisen työnvälittäjän eli konsulttiyrityksen asiakkaaksi. Alkaa tapahtumaan ja palkkatili aukeaa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mainoksesta unohtui aika minkä aikana pitäisi olla ns. turpa kiinni ?
Noo sattuhan näitä, onneksi ei ole vakavasta kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpailukieltosopimus on ajallisesti rajattu ja yleensä sopimus koskee työsuhteen päättymistä seuraavaa puolta- tai yhtävuotta. Esim. teknologia-alalla kehitys on niin nopeaa, että kuuden kuukauden kuluttua nyt suunnitellut "yksityiskohdat" ovat vanhentuneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image