Kaupallinen yhteistyö

Matkalentoja omalla koneella

Leila Jylänki kertoo, että harrastelentäminen ei ole tilastojen valossa sen vaarallisempaa kuin autoilu, mutta turvallisuuteen voi vaikuttaa itse enemmän. KUVA: Anna Tilvis
PPY 17.9.2019 6:00
Anna Tilvis

Pyhäjärvellä lentokentän hallissa oleva kaksipaikkainen Rans S-10 Sakota on Jylängin ja hänen miehensä itse rakentama.

Jylängin ensimmäinen kosketus lentämiseen tapahtui teini-ikäisenä yleisölennätyksessä. Parikymppisenä hän tapasi laulaja Eija-Sinikan, joka kertoi, että hänellä on yksityislentäjän lupakirja. Jylänki havahtui, että se on mahdollista myös naiselle.

Varsinainen sysäys harrastukseen tapahtui paljon myöhemmin Kemijärvellä. Jylängin aviomies oli huomannut, että siellä järjestetään moottoripurjelennon teoriakurssi. Mies yritti pikaisesti livauttaa, että hän taitaa mennä kurssille, ettei vaimo ehdi kieltää. Leila vastasi viereisestä huoneesta, että minä myös. Hän tajusi, että sieltä saa lupakirjan ja saa lentää ihan itse.

”Me todettiin välittömästi, että kerhon moottoripurjekoneella ei voi tehdä sitä, mitä me halutaan eli lentää matkalentoja. Me ruvettiin hankkimaan omaa lentokonetta ja todettiin, että järkevin vaihtoehto on rakentaa itse.”

Kaikessa pyritään keveyteen

Kun on rakentanut koneen itse, tuntee sen tarkkaan ja pystyy huoltamaan sen itse. Rakentamiseen kului 13 kuukautta ja 1400 työtuntia. Parin vuoden jälkeen he vaihtoivat moottorin, ja muutostöihin meni 800 työtuntia.

Kone on tehty rakennussarjasta, jossa oli valmiina hitsattu teräsputkirunko. Keveyden takia rungon, moottorin ja siipien peitteenä on alumiinin, ohuen pellin ja lasikuidun lisäksi maaleilla käsitelty päällyskangas.

Sakotan maksimi lentoonlähtöpaino on 544 kg, josta koneen oma paino on tyhjänä 280 kg. Hyötykuormana olevaa bensaa, matkatavaroita ja ihmisiä mahtuu mukaan 260 kg edestä. Yhdellä tankillisella lentää tyynellä noin 800 kilometriä.

Pariskunta innostui matkalentämisestä valtavasti. Heidän Euroopan lentojen määränsä on poikkeuksellisen suuri.

”Me on lennetty lähes kaikki Euroopan maat. Lentäminen tarjoaa huikeita huippuhetkiä elämään. Jokainen muistaa ensimmäisen yksinlennon, matkalennon, meren ylityksen, Alppien lävistyksen tai ensimmäisen ruohokiitotielähdön.”

Omina huippukokemuksinaan Jylänki mainitsee taitolentokoulutuksen Ranskassa sekä Grand Canyonin lentämisen päästä päähän.

Lentokone menopelinä

Lentokone on arkinen kulkuväline, jolla voi näppärästi matkustaa sukulaisiin tai tapahtumiin. Sakota kuluttaa bensaa 13 litraa tunnissa, mikä vastaa noin 9 litraa 100 kilometrillä, ja matkaa voi tehdä suoraa linnuntietä.

”Kuvitelma, että lentäminen on kallista, ei pidä paikkansa. Tässäkin on soutuveneluokka ja huvipursiluokka ja kaikkea siltä väliltä.”

Lupakirjan hankkiminen, lentokoneen rakennus ja lentäminen ovat antaneet valtavan paljon. Jylänki on saanut oppia monesta lentämiseen liittyvästä asiasta, kuten rakennustekniikoista, koneesta ja mittareista sekä säästä.

”Olen ymmärtänyt, että varsin monet asiat ovat mahdollisia. Rajat siitä, mitä elämässä voi tehdä, tulevat enimmäkseen meidän ajatusmaailmasta. Elämässä on rajoja, mutta alue, jossa me toimitaan, on hyvin pieni. Kuvitelmat saavat aikaan sen, että jätämme tekemättä monet ihanat asiat”, Jylänki miettii.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Moottoripurjekoneella joutuu hyvin pitkälle menemään minne tuuli sattuu kuljettamaan ja etenkin märkinä purjeet ovat raskaita vetää mukana. Moottorilla voi sen sijaan lennellä missä huvittaa ja nauraa maan matosille ketä joutuvat noudattamaan sääntöjä ja suunnittelemaan matkansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi väri olisi kirkkaan oranssi. Se erottuisi hyvin metsästä puiden seasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image