Kaupallinen yhteistyö

Mark­ki­na­vuo­ro­pu­he­lu vaatii kunnilta uudenlaista ajattelutapaa

PPY 14.6.2017 6:00
Ville Koivuniemi

Hankintalain uudistuminen vaatii julkisyhteisöiltä kuten kunnilta uudenlaista suhtautumista hankintoihinsa. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hankinta-asiamies Tiina Talala nostaa esiin ennen kaikkea markkinavuoropuhelun tärkeyden.

Siinä missä markkinavuoropuhelu on ehkä joskus käsitetty heikoimmillaan yksisuuntaisena yritysten reiluna tiedottamisena siitä, mitä ollaan hankkimassa, Talala korostaa nimenomaan vuoropuhelua.

– Hyvä markkinavuoropuhelu ei ole sitä, että sinne mennään keskustelemaan yritysten kanssa valmiilla setillä, Talala sanoo.

– Sen sijaan mennään ja kerrotaan mikä on tarve, kuunnellaan markkinoita, ja vasta sen jälkeen ratkotan, mikä on paras keino tuon tarpeen tyydyttämiselle.

Kaikki hyötyvät

Markkinavuoropuhelusta hyötyvät kaikki, kun se hallitaan. Konkreettisena esimerkkinä Talala mainitsee teiden kunnossapidon Oulun seudulla viime talvena.

– Markkinavuoropuhelu olisi nimenomaan se malli, jossa kaupunki voisi ensi kuunnella urakoitsijoita, ja pyytää heiltä näkemyksiä siitä, millaisilla ratkaisuilla tiet pysyisivät ajettavassa kunnossa.

Yleisellä tasolla huonosti hoidettu markkinavuoropuhelu tai sen puute aiheuttaa useimmiten sen, että hankittaville tuotteille tai palveluille joudutaan asettamaan todella tiukat ehdot ennen kilpailutusta.

– Ennen kilpailuttamista olisi hyvä uskaltaa ajatella vähän toisin, Talala sanoo.

Hänen mukaansa julkisyhteisöjen pitäisi mennä tuossa vaiheessa rohkeammin kuuntelemaan, mitä markkinoilla olisi tarjolla.

Ennustettavuus tärkeää

Yrittäjien näkökulmasta ennustettavuus olisi erittäin tärkeää.

– Esimerkiksi Jyväskylässä kaupunki kertoo nettisivuillaan ajantasaisesti, millaisia hankintoja on tulossa. Lisäksi kaksi kertaa vuodessa kaupunki kertoo avoimissa tilaisuuksissa, millaisia hankintoja on tulossa.

Kulttuurinmuutos koskee luonnollisesti myös yrittäjiä, joiden on kuunneltava hankkijan tarpeita, eikä ainoastaan tarjottava omaa jo valmista ratkaisua esitettyihin ongelmiin.

Talalan mukaan on ymmärrettävää, että tämän vuoden alusta voimaan tullut hankintalaki on uutta sekä kunnille että yrittäjille. Jotta hankintalaista ja sen markkinavuoropuhelua koskevista muutoksista saadaan hyötyä, kulttuurin kuntien ja yrittäjien välisessä vuoropuhelussa täytyy tältä osin muuttua.

– Aikaahan se tietenkin vaatii. Ei tämä tule sormia napsauttamalla, Talala toteaa.

MAINOS

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image